Αυτή την ώρα ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης παραχωρεί συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ 

Στο σύντομο πρόλογό του ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης υπογράμμισε πως «όσα έχουμε πει μέχρι σήμερα είναι  πραγματοποιήσιμα και εφικτά. Στις 20 Σεπτεμβρίου οι πολίτες καλούνται να ψηφίσουν χωρίς ακόμη να γνωρίζουν το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούμε. Γι’ αυτό ζητήσαμε επιπλέον χρόνο και να μην γίνουν τόσο άμεσα οι εκλογές. Σήμερα κινούμαστε σε ένα πλαίσιο που μας ήρθε στις 14 Αυγούστου. Και στις 20 Σεπτεμβρίου καλούνται οι πολίτες να αποφασίσουν πώς θα πορευτούν τα επόμενα τρία χρόνια. Κατά συνέπεια οι πολίτες πρέπει να αποφασίσουν, θέλουν να πάμε μπροστά ή πίσω; Αλήθειες ή ψέμματα; Συνεργασίες ή αλαζονείες που δεν επιτρέπουν να πάμε την Ελλάδα μπροστά».

Ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκλεψε τις ψήφους των Ελλήνων με τις υποσχέσεις του στις προηγούμενες εκλογές . «Ας σκεφτούν οι πολίτες πώς ήταν οι ζωές τον Ιανουάριο του 2015 και πώς είναι σήμερα και ας κάνουν τις συγκρίσεις τους». 

Συνεργασίες

Ο κ. Μεϊμαράκης μιλώντας για τις συνεργασίες και συγκεκριμένα για την συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, εάν το μετεκλογικό σκηνικό το επιβάλλει, ανέφερε:

«Ρωτήστε τον κ. Τσίπρα αν δέχεται να συνεννοηθεί ή να συνεργαστεί με τα άλλα κόμμα. Ο κ. Τσίπρας δυστυχώς δεν θέλει να συνεργαστεί με κανέναν. Ας μας πει αν δέχεται συνεργασίες και μόλις απαντήσει θα αναφέρω κι εγώ τους όρους μου και τα χαρακτηριστικά με τα οποία μπορεί να προχωρήσει η συνεργασία». 

«Σε στρατηγικό κενό ο Τσίπρας»

Αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα και στην επιμονή του να μην συνεργαστεί με τη ΝΔ, ο κ. Μεϊμαράκης αναρωτήθηκε: «Γιατί δεν ανταποκρίνεται θετικά; Τι φοβάται; Γιατί θέλει ν να μείνει απ’ έξω; Για να πετροβολάει; Για να μας πει ότι αυτά που υπέγραψε ο ίδιος δεν πρόκειται να τα εφαρμόσει;  Εγώ πιστεύω ότι ο Τσίπρας βρίσκεται σε στρατηγικό κενό. Φταίει και το επιτελείο του και πέφτει σε τεράστιες αντιφάσεις. Υπέγραψε το μνημόνιο, το ξέρει, αναγνωρίζει ότι είναι επώδυνο, να έρθει να το εφαρμόσει. Εάν είμαι  εγώ πρωθυπουργός, θα έχω μαζί μου κάποια στελέχη που θα επιλέξει αυτός από το ΣΥΡΙΖΑ, με τους οποίους θα έχουμε την ίδια πολιτική  γραμμή. Δεν νομίζω ο ίδιος να θέλει να συνεργαστεί ή να έχει καμία θέσει κυβερνητική με εμένα πρωθυπουργό. Αν το θέλει όμως, ευχαρίστως. Αν δεν θέλει ο ίδιος, θα τον προσπεράσω και θα πάω στα επόμενα κόμματα, θα απευθυνθώ σε άλλους που να θέλουν να σώσουμε τη χώρα. Κι εγώ είχα στην αρχή μια αντίληψη ότι πρέπει να έχουμε μονοκομματικές κυβερνήσεις. Εξελίχθηκαν όμως τα πράγματα, άλλαξαν. Άλλαξαν οι ανάγκες. Οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να είναι μονοκομματικές. Ακόμη και ως Πρόεδρος της Βουλής, που είχα τρικομματικές κυβερνήσεις να συντονίσω, απέδειξα ότι μπορώ να συνθέσω. Μπορώ να συντονίσω». 

«Αλλάζουμε τη χώρα , αλλάζουμε κι εμείς»  

Απαντώντας σε ερώτηση για τα λάθη της Νέα Δημοκρατίας ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε: «Έχουμε κάνει την αυτοκριτική μας. Την ώρα της μάχης όμως δεν κάνεις τέτοιες αναφορές. Τα λάθη τα αναγνωρίζουμε και έχουμε διδαχθεί από αυτά τα λάθη. Και ξέρουμε και διαβεβαιώνω ότι τα όποια λάθη έγιναν, δεν θα επαναληφθούν. Έχουμε εμπειρία πια και μπορούμε να αντιμετωπίσουμε καλύτερα ακόμη και τις πιο δύσκολες αποφάσεις. Ακόμη και οι Ευρωπαίοι, και η ίδια η τρόικα αναγνώρισε λάθη. Λάθη που τους τα είχαμε επισημάνει κι εμείς. Όμως προκειμένου να μην κλείσουν οι τράπεζες, να μην καταρρεύσει η οικονομία της χώρας, αποδεχτήκαμε κάποια σημεία του προγράμματος που εμείς κληθήκαμε να υλοποιήσουμε. Ο ΕΝΦΙΑ δεν ήταν για κανέναν ένας εύκολος φόρος. Όταν η τροικα εμμένει σε συγκεκριμένα ζητήματα και έχεις να ρισκάρεις την αβεβαιότητα της χώρας, παίρνεις δύσκολες αποφάσεις. Τώρα όμως με την εμπειρία που έχουμε μπορούμε να εξορθολογήσουμε τον συγκεκριμένο φόρο.

Έχουμε κάνει την αυτοκριτική μας, έχουμε παραδεχτεί τα λάθη μας, κι έχουμε διδαχτεί από αυτά. Οι πολίτες είναι πολύ πιο ώριμοι. Αλλάζουμε την χώρα, αλλάζουμε κι εμείς. 

 

«Ο Τσίπρας κάνει εκλογές για να φύγει»

Ιδιαίτερα επικριτικός εμφανίστηκε ο κ. Μεϊμαράκης με την τακτική του Αλέξη  Τσίπρα, σημειώνοντας ότι «Ο Αλεξης Τσίπρας φεύγει και αφήνει τον λογαριασμό. Υπάρχουν ουρές στο ασφαλιστικό και σε άλλα ζητήματα. Δεν ξέρουμε τι θα παραλάβουμε! Δεν ξέρουμε τι κρύβει κάτω από την κρυφή του ατζέντα! Γι’ αυτό κάνει εκλογές και θέλει να φύγει τώρα. Είδε το 2014 ότι ο κόσμος πήγε λίγο να «χαμογελάσει» και τα ανέτρεψε όλα. Τι ακριβώς προχωράει;  Είτε είναι στην κυβέρνηση ο Τσίπρας, είτε είναι στο ΣΥΡΙΖΑ, είτε όχι, εμείς θέλουμε να συμμετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης. Εκείνος δεν ήθελε. Γιατί; Τι έκρυβε;

Εδώ ο κυβερνητικός του εταίρος ο κ. Καμμένος καταγγέλλει τον κ. Βαρουφάκη για κρυφές κινήσεις. Οφείλουν απαντήσεις. Πρέπει να βρει ο κ. Τσίπρας, να απαντήσει στον κυβερνητικό του εταίρο για τον Βαρουφάκη. Τον καλύπτει ή δεν τον καλύπτει; Και να μας πει τι ακριβώς έχει γίνει». 

Αγρότες

Η κοινωνική πολιτική δεν γίνεται με δανεικά. Όσον αφορά για τους αγρότες, εγώ δεν είπα ότι θα σχίσουμε τα μνημόνια. Μέχρι τον Ιανουάριο ο κ. Τσίπρας μας έλεγε ότι θα σκίσει τα μνημόνια. Μετά τις εκλογές μας είπε ότι θα το συζητήσει. Και σε εφτά μήνες υπέγραψε νέο πιο επώδυνο μνημόνιο. Ο Βαρουφάκης δε, έλεγε ότι δεν θέλουμε καν τα λεφτά τους. Εμείς δώσαμε δύο μήνες παράταση γιατί μέχρι τότε έφτανε η ρευστότητα. Και τους λέγαμε ότι χρειάζονται τα χρήματα, εκείνοι επέμεναν, άκουγαν τον Βαρουφάκη που έλεγε «ντάρλινγκ έκλεισα τις τράπεζες σήμερα» και είχε και κεφάκι. Φέρουν ακέραια την ευθύνη για όσα έκαναν. Εμείς δεν προχωρήσαμε σε καμία δέσμευση, σε αντίθεση με όσα έκανε και συνεχίζει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Κάναμε εκτιμήσεις όμως. Είπαμε ότι εάν προχωρήσει το πρόγραμμα και το ΕΣΠΑ και το πακέτο Γιούνγκερ τότε θα έχουμε αποτελέσματα. Για το αγροτικό θέμα δεν είναι συντεχνιακό. Τα όριά τους εξαντλήθηκαν. Ζητήσαμε να υπάρξουν ισοδύναμα και αυτό θα κάνουμε. Θα παλέψουμε για να μην φορολογείται ο αγρότης 100%. Ο αγρότης δεν έχει βασικό εισόδημα. Τι να φορολογήσουμε; Τον αγρότη των 5.000 και των 7.000; Εμείς θα προτείνουμε ισοδύναμα για να ελαφρύνουμε τον αγρότη. Όλα πρέπει να εξεταστούν. Ποιο είναι το εισόδημα του αγρότη και πώς προκύπτει. Μόνο έτσι και με καλή προετοιμασία θα έχουμε αποτέλεσμα. 

Δημοσκοπήσεις

«Τις διαβάζω, τις μελετάω τις δημοσκοπήσεις, τις κρίνω όμως κιόλας», ανέφερε ο κ. Μεϊμαράκης σχετικά με τις δημοσκοπήσεις. «Δεν θέλω να μπω σε τέτοια σενάρια, αλλά πιστεύει κανείς ότι την επόμενη ημέρα των εκλογών ,θα είναι ο Τσίπρας πρωθυπουργός και αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ; Από πού κι ως που η ΚΟ του θα είναι συμπαγής και σταθερή; Είδαμε τι έγινε με την Αριστερή Πλατφόρμα. Το φαινόμενο ΣΥΡΙΖΑ σε τέτοιο ποσοστό είναι φαινόμενο της εποχής. Και απαντώντας στο παλιό και στο νέο, θέλω να πω ότι είναι πολύ παλιό κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ, κλείνει 18 χρόνια, απλώς ήταν το 3% και κανείς δεν το έδινε σημασία. Ο κόσμος ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ, από αντίδραση. Επειδή ο κόσμος επιστρέφει στην κανονικότητα θα επιστρέψει και ο ΣΥΡΙΖΑ στα πραγματικά ποσοστά του. Αυτό που απασχολεί τον κόσμο είναι οι πολιτικές και το ποιος θα τις εφαρμόσει. Οι πολίτες έχουν ωριμάσει πλέον. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν παραδεχθεί στην πράξει ότι είναι μονόδρομος το ευρώ και δεν συνεργαστεί με τα κόμματα που πιστεύουμε στο ευρώ, τότε θα καταρρεύσει. Θα επιστρέψει στα κανονικά ποσοστά του, αυτά του 3%». 

Παιδεία-ανεργία

Σε ερώτηση σχετικά με την παιδεία, αλλά και την ανεργία των νέων ο κ. Μεϊμαράκης υπογράμμισε: «Εμείς είμαστε υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Στόχος μας είναι να μην φεύγουν τα παιδιά στο εξωτερικό για σπουδές. Να κάνουν σπουδές εδώ, με λιγότερα δίδακτρα και έξοδα και ταυτόχρονα τα Πανεπιστήμια να είναι κέντρα ερευνών, ώστε να έρχονται και φοιτητές του εξωτερικού. Αυτό που μας απασχολεί όμως ιδιαίτερα είναι αυτό που ακούγεται «δωρεάν παιδεία». Πόσο δωρεάν είναι τελικά η Παιδεία; Αυτό το συζητούσαμε από τότε που ήμουν πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ κι ακόμη και τώρα το συζητάμε. Πόσα χρήματα θα ξοδέψει ένας γονιός από την Θεσσαλονίκη για ένα παιδί που σπουδάζει στην Αθήνα ή στην Κρήτη; Αναγκάζεται να ξοδέψει ή να μην στείλει το παιδί του για σπουδές. Γιατί να μην σπουδάζει στον τόπο του; Πάνε τα παιδιά μας στα Σκόπια και στη Βουλγαρία για να σπουδάσουν γιατί;

Το ζητούμενο είναι όχι μόνο να μην πλήξουμε την ανώτατη παιδεία, αλλά να την βελτιώσουμε. Αλλά ο σημαντικός παράγοντας που καθορίζει το μέλλον ενός ανθρώπου, όσα πτυχία και να έχει, είναι η αγορά.

Η δωρεάν παιδεία τελικά, είναι μύθος. Και οφείλουμε να τα εξηγούμε συνεχώς στους νέους όλα αυτά τα ζητήματα».

Ανεργία

«Το μαγικό κουμπί, που πατάω για μειωθεί η ανεργία ή να εξαφανιστεί δεν υπάρχει. Όλοι οι πολιτικοί δεν είμαστε ίδιοι. Είμαστε επιλογή των πολιτών. Και ίσως παλιά οι πολίτες να είχαν διαφορετικά κριτήρια.  Τώρα γνωρίζει ο κάθε πολίτης και έχει άλλες ανάγκες. Εγώ προβληματίζομαι και με την ανεργία των νέων, αλλά και με την ανεργία του 50άρη. Πρέπει να βάλουμε πλάτη για να σηκώσουμε τους γονατισμένος. Δεν πρέπει να παρασυρθούμε όλοι προς τα κάτω. Γι’ αυτό θα διεκδικήσουμε προγράμματα που θα ανοίξουν θέσεις εργασίες και επιμόρφωσης». 

Ομιλία του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στη ΔΕΘ

Το στίγμα της επόμενης ημέρας μετά τις εκλογές και του τι θα κάνει ως πρωθυπουργός έδωσε χθες κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη ΔΕΘ ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας με όσα είπε έθεσε ουσιαστικά το διακύβευμα για την επόμενη μέρα της χώρας. Παράλληλα κατέθεσε προτάσεις λογικές και εφαρμόσιμες ενώ στα θετικά της ομιλίας του προσμετράται η ειλικρίνεια απέναντι στις παραγωγικές τάξεις.

Η εμφάνιση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στη ΔΕΘ ενίσχυσε το πρωθυπουργικό του προφίλ το οποίο άλλωστε τον έχει παγιώσει και στην πρώτη θέση σε όλες τις δημοσκοπήσεις όσο αφορά τη δημοφιλία των πολιτικών αρχηγών. Στους άξονες που παρουσίασε ξεχωρίζουν εκτός από τις προτάσεις, η διάθεση συλλογικής διακυβέρνησης της χώρας με τους ικανότερους των Ελλήνων. κάτι που επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία αλλά και η σύνθεση δυνάμεων. 

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση προς τον Αλέξη Τσίπρα κατηγορώντας τον ότι προκάλεσε χάος και τρόμο στη χώρα ενώ τον αποκάλεσε "πρωθυπουργό του εξηντάευρου".Ακόμη,ο κ. Μεϊμαράκης αναφέρθηκε στα προβλήματα που προκάλεσαν στην ελληνική οικονομία τα capital controls, τα οποία όπως ανέφερε, έκλεισαν επιχειρήσεις και έπνιξαν την οικονομία.

"Η χώρα δεν αντέχει άλλα πειράματα. Χρειάζεται νέο μοντέλο που να εγγυάται σταθερότητα, να φέρνει επενδύσεις, επιχειρήσεις, θέσεις εργασίας  και να βελτιώνει την οικονομία. Πρέπει να βάλουμε πάνω  απ όλα το εμείς κ όχι το εγώ", ανέφερε χαρακτηριστικά. 

"Αντί να καταργήσουν το Μνημόνιο, έφεραν ένα χειρότερο" τόνισε στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΝΔ, αναφέροντας ότι, εξαιτίας αυτού του γεγονότος, η χώρα έχει πλέον φορτωθεί με νέα χρέη και με ένα νέο δάνειο, ύψους 90 δισ. ευρώ.

Απαντώντας στον πρώην πρωθυπουργό, ο οποίος είχε πει πρόσφατα ότι θα εγκαινιάζει τη ΔΕΘ τα επόμενα 80 χρόνια, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι «είναι πολύ πιθανό, του χρόνου τα εγκαίνια στη ΔΕΘ να τα κάνω εγώ», ενώ ανέφερε ότι ο ίδιος θα δημιουργήσει και εθνική ομάδα διακυβέρνησης, εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, αλλά και ομάδα εθνικού σχεδιασμού.

Όπως είπε, εάν στην πρώτη δεν θέλει να συμμετάσχει ο κ. Τσίπρας, επειδή θα έχει έρθει δεύτερος στις εκλογές, τότε θα πρέπει να συμμετάσχει στη δεύτερη, καθώς το τρίτο Μνημόνιο είναι δικό του έργο.

Μίλησε, δε, για την κατάθεση, από πλευράς της ΝΔ, αμέσως μόλις ορκιστεί κυβέρνηση, ενός "προϋπολογισμού δημοσιονομικά πειθαρχημένου», ενώ τόνισε ότι ο απώτερος στόχος της ΝΔ είναι ένας: "δουλειές, δουλειές, δουλειές", όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι η συμφωνία των Βρυξελλών, της 12ης Ιουλίου, αποκλείει ρητά το "κούρεμα" του ελληνικού χρέους, ενώ η συμφωνία που υπέγραψε το 2012 η τότε κυβέρνηση, ήταν διαφορετική.

Ο κ. Μειμαράκης τόνισε επίσης ότι για να υπάρξουν φοροελάφρυνση θα προχωρήσει η ΝΔ σε μείωση των δημοσίων δαπανών. Σχετικά με το σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης δευκρίνισε ότι "επενδύουμε στην καινοτομία, στην εκπαίδευση, στον τουρισμό, στην πρωτογενή παραγωγή, και στην μείωση της φορολογίας των αγροτών".

Για την αναμόρφωση του κράτους ο κ. Μειμαράκης ανέπτυξε τις προτάσεις του κόμματός του για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Ενιαίος αριθμός μητρώου για τις συναλλαγές στο Δημόσιο, ΚΕΠ σε όλα τα υπουργεία, επίσπευση και σωστή λειτουργία της δικαιοσύνης για να τονωθεί η ανάπτυξη. Συμμαχός μας οι δημόσιοι υπάλληλοι που παρότι μειώθηκαν οι μισθοί τους συνεχίζουν με δυσκολίες τις δουλειά τους, πρόσθεσε. 

Εμείς αναγνωρίζουμε το έργο της Εκκλησίας, είπε και συνέχισε ο κ. Μειμαράκης επισημαίνοντας ότι εξορθολογίζουμε τις Δημόσιες δαπάνες στην Υγεία."Η υγεία έχει τεράστιες ελλείψεις κι εμείς θα κάνουμε ότι μπορούμε για να καλύψουμε αυτά τα κενά. Πρέπει να τελειώνουμε με τις οφειλές του δημοσίου προς τους παρώχους υγείας. Να συνεχίσουμε τη συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ και Αιγύπτου. Και να προστατέυουμε, να φυλάσσουμε τα θαλάσσια συνορά μας, τα οποία ο κ. Τσίπρας δεν ξέρει".

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επισήμανε την ανάγκη να δοθεί δικαίωμα ψήφου στον απόδημο ελληνισμό.

"Η αρμόδια υπουργός  έλεγε ότι "οι μετανάστες λιάζονται""

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, ο κ. Μεϊμαράκης είπε ότι, αυτήν την στιγμή, στην Τουρκία υπάρχουν 2.000.000 πρόσφυγες και οικονομικοί μετανάστες, οι οποίοι περιμένουν να περάσουν στην Ευρώπη και τόνισε τη διεθνή διάσταση του προβλήματος.

Ωστόσο, επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου, η οποία δεν κατάφερε να δημιουργήσει τους μηχανισμούς εκείνους, οι οποίοι θα απορροφούσαν τα κοινοτικά κονδύλια για τη αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, επειδή η αρμόδια υπουργός (σ.σ η κυρία Τασία Χριστοδουλοπούλου) "νόμιζε ότι οι μετανάστες λιάζονται", όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Μεϊμαράκης. Εστίασε, δε, στην ανάγκη η χώρα να δίνει το μήνυμα ότι δεν είναι "ξέφραγο αμπέλι".

"Θα κρατήσουμε τη θητεία της Βουλής 4 χρόνια"

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο εκλογικό σύστημα και στάθηκε στην ανάγκη οι κυβερνήσεις να εξαντλούν την τετραετή θητεία τους ή να διασφαλίζεται μία μίνιμουν τριετής θητεία για τη Βουλή. "Εμείς λέμε δώστε μας εντολή για τέσσερα χρόνια" είπε χαρακτηριστικά.

"Στόχος μας να εισάγουμε και όχι να εξάγουμε φοιτητές"

Ακόμη, ο  κ. Μειμαράκης διευκρίνισε ότι θα προχωρήσει στην αναθεώρηση του άρθρου 16 για τα Πανεπιστήμια, και στο άρθρο περί ευθύνης υπουργών. "Στόχος είναι να εισάγουμε και όχι να εξάγουμε φοιτητές", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Καμμένος

«Δεν πρόκειται να ασχοληθώ με υπουργό Εθνικής Άμυνας που αποχώρησε, θα υλοποιήσουμε εμείς τις αποφάσεις τούυ Συμβουλίου της Επικρατείας για τους στρατιωτικούς», είπε για τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, Πάνο Καμμένο, ο πρόεδρος της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, από το βήμα της 80ης ΔΕΘ.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, λέγοντας ότι δεν κατάφερε να υλοποιήσει, τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα οικονομικά των στρατιωτικών και δεσμεύτηκε για την επιχειρησιακή στήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ο πρόεδρος της ΝΔ δεσμεύτηκε για την εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, τη στήριξη του εθνικού συστήματος Υγείας, την άμεση ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ και την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών».