«Η  χώρα έχει ανάγκη από μια σταθερή, αξιόπιστη κυβέρνηση και, ει δυνατόν, τετραετίας για «να διορθώσει τις πιο ακραίες αδικίες του νέου μνημονίου» τονίζει ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ.

Ο Αντώνης Σαμαράς υπογράμμισε στη συνέντευξή του ότι αν συνέχιζε το έργο της χωρίς να διακοπεί από τις πρόωρες εκλογές η χώρα θα είχε βγει από το μνημόνιο, ενώ υπερασπιζόμενος σθεναρά τα πεπραγμένα της διακυβέρνησής του, ο κ. Σαμαράς εξαπολύει σφοδρή επίθεση στον τέως πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο κατηγορεί ότι εξαπάτησε τους πολίτες προεκλογικά, δεν διαπραγματεύτηκε με τους εταίρους, αλλά επιδόθηκε σε «θέατρο εσωτερικής κατανάλωσης» και ότι είναι εκείνος που πήρε εντολές από τους ξένους για το τρίτο και πιο σκληρό μνημόνιο που έφερε.

Η συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά έχει ως εξής:

- Με την απόσταση του ενός χρόνου που μας χωρίζει από το προηγούμενο φθινόπωρο, οπότε κρίθηκε ουσιαστικά η τύχη της κυβέρνησής σας, τι, κατά τη γνώμη σας, δεν πήγε καλά και φτάσαμε στη νίκη του κ. Τσίπρα τον Ιανουάριο;

Τα ακραία ψέματα και η αδίστακτη εξαπάτηση μπορούν να νικήσουν προσωρινά την αλήθεια, σε μια κοινωνία κουρασμένη. Αλλά το ψέμα δεν πάει μακριά. Και πληρώνεται πανάκριβα… Επί δικής μας διακυβέρνησης, μετά από δυόμισι πολύ δύσκολα χρόνια, η Ελλάδα πέτυχε τη μεγαλύτερη δημοσιονομική εξυγίανση που έχει γίνει ποτέ. Είχε προχωρήσει τις περισσότερες μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει ποτέ. Είχε βγει στην ανάκαμψη μετά από έξι χρόνια λιτότητας και είχε εξασφαλίσει την προοπτική εξόδου από τα μνημόνια έναν χρόνο νωρίτερα. Ολα αυτά είχαν προκαλέσει κόπωση στην κοινωνία. Και την κόπωση αυτή εκμεταλλεύτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ με ψέματα, για να κερδίσει τις εκλογές που ο ίδιος προκάλεσε. Ομως τα ψέματά του αποκαλύφθηκαν πολύ σύντομα, όπως είχαμε προειδοποιήσει. Και με πολύ μεγάλο τίμημα για τη χώρα, όπως επίσης είχαμε προειδοποιήσει… Και για να το θέσω κι εγώ απλά: Ας αναρωτηθεί καθένας, η χώρα πότε ήταν σε καλύτερη κατάσταση, πότε είχε καλύτερες προοπτικές; Πριν από έναν χρόνο ή σήμερα;

Χειρότερα τα μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ

- Δεν ήταν, όμως, ένας σοβαρός λόγος και η λιτότητα που επιβάλατε και τα μέτρα που πήρατε;

Ασφαλώς! Αυτά ήταν που προκάλεσαν κούραση. Και προσπάθειά μας ήταν να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα το ταχύτερο δυνατό, ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε την ανακούφιση που θέλαμε και που είχε ανάγκη η κοινωνία. Και το επιτυγχάναμε αυτό. Είχαμε δώσει κοινωνικό μέρισμα στους πιο αδύναμους, υπερδιπλάσιο από τη «βοήθεια για την ανθρωπιστική κρίση» που έδωσε η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα. Και χωρίς να προκαλέσουμε νέα ελλείμματα. Είχαμε δώσει τις πρώτες φορολογικές μειώσεις, πάλι χωρίς να δημιουργήσουμε ελλείμματα. Και είχαμε βγει στην ανάκαμψη μια χρονιά νωρίτερα απ’ ό,τι υπολόγιζε το πρόγραμμα. Προσέξτε όμως: μέχρι πριν από οχτώ μήνες σημαντικό μέρος της κοινωνίας διαμαρτυρόταν για τα μέτρα που έπαιρνε η δική μας κυβέρνηση. Εκείνο που δεν έβλεπε ο κόσμος τότε ήταν τα μέτρα που δεν παίρναμε εμείς, τα μέτρα που απορρίπταμε και αποτρέπαμε. Τώρα τα παίρνει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι πολύ χειρότερα και τα νιώθουν όλοι.

- Δηλαδή; Πείτε μας ένα παράδειγμα.

Είχαν ζητήσει κι από εμάς την αύξηση του ΦΠΑ σε μια σειρά αγαθά. Το είχαμε απορρίψει. Κι επειδή πιάναμε τους στόχους μας στα πλεονάσματα, το είχαμε αποτρέψει κιόλας. Είχαν ζητήσει κι από εμάς να αυξηθεί η προκαταβολή φόρου εισοδήματος της επόμενης χρονιάς. Το είχαμε απορρίψει. Κι επειδή πιάναμε τους στόχους μας, το είχαμε αποτρέψει. Είχαν ζητήσει κι από εμάς να αυξηθεί ο φόρος εισοδήματος των αγροτών και να καταργηθεί η έκπτωση ΦΠΑ στα νησιά. Τα είχαμε απορρίψει. Κι επειδή πιάναμε τους στόχους μας, τα είχαμε αποτρέψει κιόλας. Κάντε μια σύγκριση με το πολύπαθο e-mail Χαρδούβελη για το οποίο χαλούσαν τότε τον κόσμο και με εκείνα που μας έφερε ο κ. Τσίπρας έξι μήνες αργότερα. Και 13 φορές περισσότερα. Θα καταλάβετε τι αποτρέπαμε εμείς, τόσα χρόνια. Και έχουν το θράσος να μας λένε από πάνω ότι εμείς δήθεν παίρναμε εντολές από τους ξένους, ενώ εκείνοι τάχα αντιστάθηκαν. Ενώ συνέβη τελικά το ακριβώς αντίθετο.

- Ο κ. Τσίπρας ισχυρίζεται ότι το δικό του μνημόνιο είναι λιγότερο σκληρό από τα προηγούμενα...

Μπορεί να ισχυρίζεται ό,τι θέλει, αλλά η πραγματικότητα είναι συντριπτικά εναντίον του. Διπλασίασαν τη φορολόγηση των αγροτών, διπλασίασαν την εξωφρενική προκαταβολή φόρου για την επόμενη χρονιά, αύξησαν τον ΦΠΑ κατά 10% σε πάμπολλα προϊόντα του σούπερ μάρκετ (από το 13% στο 23%), κατάργησαν τη φορολογική απαλλαγή στα νησιά, κατάργησαν τη φορολογική έκπτωση στο αγροτικό πετρέλαιο και τέλος οδήγησαν σε capital controls και κλείσιμο των τραπεζών. Ενώ η ανεργία ξαναπήρε την ανηφόρα, μετά από έναν χρόνο και πλέον που έπεφτε συνεχώς.  Για όλα αυτά τους είχαμε προειδοποιήσει. Εφεραν όλα τα μέτρα που εμείς είχαμε αποτρέψει και αποκρούσει. Και θέλουν να τα παρουσιάσουν ως δήθεν καλύτερα! Πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι! Γι’ αυτό και από τους 149 βουλευτές που είχαν εκλέξει τον περασμένο Ιανουάριο, την πολιτική Τσίπρα στήριξαν τελικά μόλις 70. Σε επτά μήνες διακυβέρνησης απέσυραν την υποστήριξή τους πάνω από τους μισούς βουλευτές τους. Τέτοιο στραπάτσο δεν έχει πάθει ποτέ εκλεγμένος πρωθυπουργός.

- Γιατί, κατά τη γνώμη σας, συνέβη αυτό; 

Γιατί απλούστατα τα έκαναν μαντάρα, επιδείνωσαν την κατάσταση από κάθε άποψη και τώρα προσπαθούν να παρουσιάσουν τα χειρότερα ως δήθεν καλύτερα! Ε, αυτό δεν το αντέχουν ούτε οι δικοί τους. Νυν και πρώην.

- Ναι, αλλά λένε ότι μείωσαν τα πλεονάσματα των επόμενων ετών. Κι έτσι μείωσαν και τα μέτρα λιτότητας που ήταν απαραίτητα. Αυτό δεν είναι θετικό;

Αυτή είναι ακόμα μεγαλύτερη κοροϊδία. Τα πλεονάσματα εμείς τα φέρναμε με ανάπτυξη, όχι με μέτρα λιτότητας. Ολοι υπολόγιζαν ότι η ανάπτυξη φέτος στην Ελλάδα θα έφτανε το 2,5%. Και του χρόνου το 3,7%. Ετσι η άνοδος της οικονομίας από μόνη της θα έφερνε περισσότερα έσοδα για το κράτος και μεγαλύτερα πλεονάσματα, χωρίς να χρειαστούν νέα μέτρα λιτότητας. Αντίθετα, η κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου μάς έφερε ξανά ύφεση, βύθισε τη χώρα σε ελλείμματα και έκανε απαραίτητο το νέο μνημόνιο. Δεν έχουν καταλάβει ακόμα ότι μόνο η ανάπτυξη μπορεί να φέρει περισσότερα έσοδα για το κράτος ακόμα και με χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές. Αυτοί εμφανίζουν την αποτυχία τους (επιστροφή στην ύφεση) ως διαπραγματευτική επιτυχία. Ακόμα δεν έχουν καταλάβει τίποτε.

Θέατρο διαπραγμάτευσης

- Λένε όμως ότι διαπραγματεύτηκαν σκληρά. Εσείς τι κάνατε;

Ποια διαπραγμάτευση; Θέατρο εσωτερικής κατανάλωσης ήταν. Να σας το πω πολύ απλά: Εμείς επιβάλαμε μονομερώς τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση που αφορά πάνω από 200.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και περίπου ένα εκατομμύριο εργαζομένους. Δεν το ήθελε η τρόικα, αλλά τελικά το επιβάλαμε. Σώθηκαν θέσεις εργασίας, αυξήθηκαν τα έσοδα και τα πλεονάσματα. Η κυβέρνηση Τσίπρα αύξησε τον ΦΠΑ στην εστίαση, από το 13% που το είχαμε εμείς, στο 23%. Ωραία διαπραγμάτευση. Το ίδιο και με την εισφορά αλληλεγγύης. Τη μειώσαμε κατά 30%. Δεν το ήθελε η τρόικα, αλλά επειδή δεν μας έβγαζε από τους στόχους το αποδέχθηκε σιωπηλά. Τώρα η κυβέρνηση Τσίπρα μετά από μήνες «υπερήφανης διαπραγμάτευσης» το ανέβασε πάλι. Το ίδιο και με τις ασφαλιστικές εισφορές. Τις είχαμε μειώσει, αν και η τρόικα δεν το ήθελε. Τώρα, μετά από έξι μήνες θεατρικής διαπραγμάτευσης ανέβασαν ξανά τις ασφαλιστικές εισφορές. Καλύτερη διαπραγμάτευση είναι να πιάνεις τους στόχους σου και να επιβάλλεις μέτρα ανακούφισης, χωρίς να μπορούν να σου πουν τίποτε. Γιατί βρίσκεσαι σε θέση ισχύος. Οχι να φέρνεις τη χώρα σε θέση αδυναμίας, να παίζεις θέατρο διαπραγμάτευσης και ύστερα να υποτάσσεσαι κακήν κακώς στα χειρότερα.

- Εχετε υπαινιχθεί ότι και οι Ευρωπαίοι επένδυαν στον Τσίπρα.

Πώς αποδεικνύεται; Δεν είναι της στιγμής να μιλήσω για τα τότε. Ωστόσο σαφώς τους επηρέασε η προοπτική ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ. Οταν οι Ευρωπαίοι και όλοι οι ξένοι είδαν ότι έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, προφανώς έγιναν πολύ πιο επιφυλακτικοί. Κι έτσι δεν προχώρησαν στην τελευταία εκταμίευση της δόσης. Προσέξτε: Πέρσι το φθινόπωρο όλοι αναγνώριζαν τη μεγάλη πρόοδο που είχε πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα. Γι’ αυτό και συμφώνησαν τότε να μας δώσουν την πιστοληπτική γραμμή στήριξης για να μπορούμε να βγούμε στις αγορές και να μην έχουμε ανάγκη από νέο μνημόνιο. Αλλά δεν ήξεραν πού πάει η Ελλάδα από δω και μπρος. Και γι’ αυτό δεν ολοκλήρωσαν την τελευταία αξιολόγηση μέχρι να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο μέσα στη χώρα. Σήμερα το παραδέχονται όλοι, από τον Ρέγκλινγκ, τον πρόεδρο του ΕSM, και τον Ντομπρόβσκις, τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, ως τις αλλεπάλληλες τελευταίες εκθέσεις του ΔΝΤ. Αναγνωρίζουν τη μεγάλη πρόοδο που είχε γίνει στις μεταρρυθμίσεις ως τον περασμένο Δεκέμβριο: τη στροφή της Ελλάδας στην ανάκαμψη, την πρόοδο στα πλεονάσματα, την πρόοδο στη βιωσιμότητα του χρέους. Και όλοι αναγνωρίζουν επίσης ότι από τους πρώτους μήνες του 2015 όλα άρχισαν πάλι να χειροτερεύουν ραγδαία. Αυτή είναι η αλήθεια. Την κρίσιμη στιγμή οι ξένοι δίστασαν και ο ΣΥΡΙΖΑ με τα ψέματα που έλεγε και με το να προκαλέσει πρόωρες εκλογές ματαίωσε την έξοδο από το μνημόνιο, επανέφερε τον κίνδυνο του Grexit και μας κλείδωσε στο επόμενο και πολύ χειρότερο μνημόνιο.

- Ναι, αλλά τουλάχιστον το Grexit το ματαίωσε…

Σας θυμίζω ότι τον Ιανουάριο μας έλεγαν σε όλους τους τόνους ότι «δεν υπάρχει κίνδυνος Grexit». Οτι αυτό ήταν τάχα κινδυνολογία που καλλιεργούσαμε εμείς. Οτι «δεν υπάρχει περίπτωση, ούτε μία στο εκατομμύριο, να υπάρξει Grexit». Οτι «η Μέρκελ θα υποχωρήσει και θα είναι μέρα μεσημέρι». Αυτά έλεγαν. Για θυμηθείτε, δεν πέρασαν χρόνια. Μόλις οχτώ μήνες. Σας θυμίζω ότι ο κ. Τσίπρας, ο κ. Βαρουφάκης, ο κ. Λαφαζάνης και όλη η παλιοπαρέα μάς έλεγαν πως αν διαπραγματευτούν σκληρά και τα πράγματα φτάσουν στο απροχώρητο, οι Ευρωπαίοι θα υποχωρήσουν. Γιατί δεν θα αντέξουν να βγει η Ελλάδα από το ευρώ. Αυτά έλεγαν. Σε όλους τους τόνους. Και στα τέλη του περασμένου Ιουνίου ο κ. Τσίπρας κατάλαβε την τελευταία στιγμή ότι όχι μόνο δεν θα δίσταζαν οι ξένοι να βγάλουν τη χώρα από το ευρώ, αλλά και πως κάποιοι από αυτούς ήδη το ετοίμαζαν κιόλας. Την πάτησε και παραλίγο να την πατήσει ολόκληρη η χώρα. Αυτά πληρώνουμε τώρα. Εμείς από την πλευρά μας ξέραμε τι τραβήξαμε για να ματαιώσουμε την άτακτη χρεοκοπία πριν από τρία χρόνια. Είχαμε καταφέρει τότε να κλείσουμε τους «δαίμονες του Grexit» στο σεντούκι και βλέπαμε τον ΣΥΡΙΖΑ να έρχεται να τους ανοίξει για να ξαναβγούν.

- Τι σας κάνει να επιμένετε ότι αν δεν είχε διακοπεί η κυβερνητική σας θητεία θα είχαμε βγει από το μνημόνιο; Αστειεύεστε; Το ίδιο το Eurogroup είχε συμφωνήσει πέρσι τον Νοέμβριο ότι η Ελλάδα θα έχει πιστοληπτική γραμμή στήριξης, ακριβώς για να μπορεί να δανείζεται στις αγορές, χωρίς να έχει ανάγκη από νέα μνημόνια. Τι θα πει μνημόνιο; Θα πει αναγκαστικός δανεισμός από τους επίσημους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το IMF. Πότε όμως χρειάζεσαι μνημόνιο; Οταν δεν μπορείς να βγεις στις αγορές και να δανειστείς φυσιολογικά. Είχαμε ήδη αρχίσει να βγαίνουμε στις αγορές από τον Απρίλιο του 2014. Και είχαμε ήδη βγάλει 4,5 δισ. ευρώ. Και το σημαντικότερο; Είχαμε ήδη βγει στην ανάκαμψη έναν χρόνο νωρίτερα. Και μηδενίζαμε το έλλειμμά μας για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες. Κι όταν βγαίνεις στην ανάκαμψη και μηδενίζεις το έλλειμμα, αρχίζουν ξανά να σε εμπιστεύονται οι αγορές. Κι όταν αρχίζεις να βγαίνεις στις αγορές, δεν χρειάζεσαι μνημόνια. Αυτά όλα είχαν επιτευχθεί και είχαν αναγνωριστεί. Γι’ αυτό και μετά τον Σεπτέμβριο του 2014 κανείς δεν μιλούσε πια για χρηματοδοτικό κενό στις μελλοντικές ανάγκες της χώρας.

Μας χωρίζουν πολλά

- Τώρα που και στον ΣΥΡΙΖΑ έβαψαν τα χέρια τους με το μελάνι της μνημονιακής υπογραφής, δεν σας χωρίζουν και πολλά από τον κ. Τσίπρα. Γιατί, λοιπόν, κάποιος να μην τον ψηφίσει, αφού κι εσείς κι εκείνος το ίδιο μνημόνιο θα εφαρμόσετε; Είστε σίγουρος ότι εννοούν αυτά που λένε; Και ότι μόλις τους δοθεί η ευκαιρία δεν θα  αρχίσουν να παίζουν ξανά επικίνδυνα παιγνίδια; Ηδη άρχισαν να τα μασάνε. Και ακόμα είστε σίγουρος ότι δεν μας χωρίζουν πολλά; Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει. Μας χωρίζουν ακόμα πάρα πολλά. Πέρα από την εφαρμογή του μνημονίου, μας χωρίζει τεράστια απόσταση και στην Παιδεία, όπου αυτοί επανέφεραν το άσυλο παρανομίας στα πανεπιστήμια και κατήργησαν την αριστεία. Μας χωρίζουν πολλά και στο μεταναστευτικό, όπου αυτοί άνοιξαν τα σύνορα και βούλιαξαν τα νησιά μας από λαθρομετανάστες που επί δικής μας διακυβέρνησης είχαμε αρχίσει να τους επιστρέφουμε πίσω στις χώρες προέλευσής τους. Γιατί άλλο πρόσφυγες που έχει υποχρέωση η Ευρώπη να τους δεχθεί και να τους μοιραστεί κι άλλο λαθρομετανάστες που δεν έχουν δικαίωμα για άσυλο και πρέπει να γυρίσουν πίσω. Εμείς περάσαμε για πρώτη φορά στην Ευρώπη τη διάκριση ανάμεσα σε «λαθρομετανάστες» και «πρόσφυγες». Εδώ και τρία χρόνια μαίνεται ο εμφύλιος στη Συρία, αλλά τώρα μόλις ήρθαν τα μεγάλα κύματα στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου!

- Γιατί; Διότι ενώ η πολιτική της δικής μας κυβέρνησης αποθάρρυνε τους δουλεμπόρους, με την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ προσκαλείται όποιος θέλει να έρθει και τους κάνει να τρίβουν τα χέρια τους. Κι ακόμα, τεράστιες διαφορές μάς χωρίζουν και στην εξωτερική πολιτική. Εδώ ο κ. Τσίπρας διακήρυξε πρόσφατα ότι τάχα η θάλασσα «δεν έχει σύνορα»! Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό; Και στα θέματα ασφαλείας μάς χωρίζουν τεράστιες διαφορές, όπου κατάργησαν τις φυλακές υψίστης ασφαλείας (που υπάρχουν παντού στον κόσμο) και αφήνουν ελεύθερους τρομοκράτες (όπως δεν συμβαίνει πουθενά στον κόσμο). Ακόμα και βαρυποινίτες που βγαίνουν από τις φυλακές και σκοτώνουν κόσμο. Η πολιτική διακυβέρνηση της χώρας δεν είναι μόνο η εφαρμογή των μνημονίων.

- Σας έχουν κατηγορήσει, όμως, κι εσάς για τα Ζάππεια. Τι απαντάτε; Απάντησε πολύ σωστά προχθές η Νέα Δημοκρατία. Θυμίζω: Στο Ζάππειο μιλήσαμε πρώτη φορά για μηδενισμό ελλειμμάτων μέσα σε δύο με τρία χρόνια. Τότε μας λοιδόρησαν. Αλλά εμείς δημιουργήσαμε πρωτογενή πλεονάσματα την επόμενη χρονιά που αναλάβαμε, ενώ στον τρίτο χρόνο ήμασταν ήδη σε ανάκαμψη και πηγαίναμε για βέβαιο μηδενισμό του ελλείμματος. Στο Ζάππειο επισημάναμε το λάθος του πρώτου μνημονίου με τους πολλαπλασιαστές. Λίγο αργότερα το ίδιο το ΔΝΤ μάς δικαίωσε. Στο Ζάππειο πρωτομίλησα για αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου. Τότε μας λοιδόρησαν. Μετά το προσυπέγραψαν όλοι. Στο Ζάππειο μιλήσαμε για σταδιακή μείωση όλων των φόρων. Και παρά τα μεγάλα ελλείμματα που βρήκαμε, ξεκινήσαμε να μειώνουμε φόρους, που τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ τούς αύξησε ξανά. Στο Ζάππειο υποσχεθήκαμε κοινωνικό μέρισμα στους πιο αδύναμους. Και τη δεύτερη χρονιά της διακυβέρνησής μας δώσαμε κοινωνικό μέρισμα, χωρίς να δημιουργούμε ελλείμματα. Στο Ζάππειο μιλήσαμε για νέο επαναστατικό επενδυτικό νόμο. Και τον ψηφίσαμε βελτιώνοντας κατά πολλές δεκάδες θέσεις την κατάταξη της Ελλάδας στους διεθνείς δείκτες ανταγωνιστικότητας. Στο Ζάππειο μιλήσαμε για «ηλεκτρονικό κράτος». Και δύο χρόνια αργότερα, το 95% των πολιτών συμπληρώνει και διορθώνει τη φορολογική δήλωσή του ηλεκτρονικά χωρίς να πηγαίνει στην Εφορία. Στο Ζάππειο μιλήσαμε για συμψηφισμό οφειλών από και προς το Δημόσιο. Και το ξεκινήσαμε πιλοτικά λίγο πριν από τις εκλογές του 2015.

- Ναι, αλλά κι εσείς τι κάνατε από όλα αυτά;  Μα ήταν πρόγραμμα τετραετίας. Και εμάς μας ανέκοψαν στα δυόμισι χρόνια. Αλλά πολλά τα κάναμε, πολλά τα ξεκινήσαμε και άλλα δεν τα προλάβαμε. Το σημαντικότερο: Τα Ζάππεια έθεσαν την ατζέντα των μεταρρυθμίσεων για την Ελλάδα. Που όταν την είπαμε εμείς, ήταν όλοι εναντίον μας και τώρα την έχουν προσυπογράψει όλοι. Ακόμα και ο ΣΥΡΙΖΑ. Και κάτι τελευταίο: Εμείς δεν υποσχεθήκαμε ποτέ ότι θα μοιράσουμε χρήματα που δεν είχαμε. Ούτε είπαμε ποτέ «λεφτά υπάρχουν». Αλλοι τα έκαναν αυτά. Μην ξεχνιόμαστε. Και όταν ακόμα διαφωνούσαμε με την πολιτική της κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου, ψηφίζαμε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και τις απαραίτητες περικοπές σπατάλης. Μακάρι να έκαναν και σε μας, μετά τον Ιούνιο του 2012, την αντιπολίτευση ευθύνης που κάναμε εμείς από το 2010 ως το 2012.

- Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος έδειξε ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε μεγάλο πολιτικό απόθεμα. Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι το έχασε μέσα σε δύο μήνες; Γιατί τους τελευταίους δύο μήνες αποκαλύφθηκαν όλα τα ψέματα που έλεγε επί χρόνια. Ξέρετε, στην πολιτική το μεγάλο απόθεμα που λέγεται «αξιοπιστία» χτίζεται δύσκολα και για χρόνια. Αλλά μπορεί να σπαταληθεί εύκολα μέσα σε ελάχιστες μέρες. Δεν ξέρω πόσοι πιστεύουν τον κ. Τσίπρα ακόμα. Αλλά έχει πάρει την κάτω βόλτα. Και να σας δώσω ένα μέτρο σύγκρισης: Εμείς κυβερνήσαμε επί δυόμισι χρόνια, πήραμε πολύ δύσκολες αποφάσεις, είχαμε απέναντί μας μια λυσσαλέα λαϊκίστικη αντιπολίτευση, αλλά η χώρα σημείωσε πρόοδο. Ετσι, όταν παραδώσαμε χάσαμε σε ψήφους μόλις το 1,8% του ποσοστού μας. Ο Τσίπρας κυβέρνησε επί μόλις εφτά μήνες, δεν πήρε ουσιαστικά κανένα μέτρο, στα δύσκολα για τη χώρα τον στήριξε η αντιπολίτευση και χάνει σήμερα σχεδόν 10 ποσοστιαίες μονάδες. Και πάνω από τους μισούς βουλευτές του. Γι’ αυτό σας λέω, δεν ξέρω πόσο αντέχουν ακόμα τα πολιτικά αποθέματα της… εξαπάτησής του, αλλά σίγουρα έχει πάρει την κάτω βόλτα.

- Ποια, κατά τη γνώμη σας, είναι η καλύτερη εκδοχή για τις μετεκλογικές εξελίξεις: μια οικουμενική κυβέρνηση ή ένα σχήμα με τις ευρωπαϊκές δυνάμεις και τον ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση; Μια ισχυρή κυβέρνηση για να μπορεί να ψηφίσει και να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις. Μια κυβέρνηση ευρύτατων συνεργασιών και φιλοευρωπαϊκού προσανατολισμού. Μια αξιόπιστη κυβέρνηση για να διορθώσει τις πιο ακραίες αδικίες του νέου μνημονίου. Μια σταθερή κυβέρνηση. Και, ει δυνατόν, μια κυβέρνηση τετραετίας. Δεν μπορούμε να πάμε πουθενά αν σερνόμαστε σε εκλογές κάθε έξι μήνες. Πρέπει να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα; Αν μπορεί να στηρίξει τις μεταρρυθμίσεις και την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, θα ήταν χρήσιμο. Αλλά δεν είμαι σίγουρος ούτε αν το θέλει, ούτε αν το μπορεί, ούτε αν το αντέχει. Και σε κάθε περίπτωση αυτό πρέπει να το απαντήσει ο ίδιος.

- Εάν είχατε μόνο ένα επιχείρημα για να πείσετε έναν πολίτη να ψηφίσει Ν.Δ., ποιο θα ήταν αυτό; Οτι έπεσε θύμα της μεγαλύτερης πολιτικής εξαπάτησης που έχει υπάρξει ποτέ στην Ελλάδα. Κι αν δεν τιμωρήσει αυτούς που τον εξαπάτησαν, τότε θα υποστεί και χειρότερα. Που δεν τα αξίζει ο τόπος μας. Και δεν τα αντέχει ο λαός μας.

- Με την καμπάνια του, ο κ. Τσίπρας αφήνει να εννοηθεί ότι η νέα διαχωριστική γραμμή είναι ανάμεσα στο «νέο» που εκπροσωπεί ο ίδιος και στο «παλιό» που είστε όλοι εσείς. Τι του απαντάτε; Το «καινούριο» είναι οι μεταρρυθμίσεις που ο ίδιος ανέκοψε και προσπάθησε να ματαιώσει. Το «παλιό» είναι το μεγάλο πελατειακό κράτος που ο ίδιος προσπαθεί να επαναφέρει. Το «παλιό» είναι οι νέοι δυσβάστακτοι φόροι που χρηματοδοτούν το μεγάλο κομματικό κράτος. Το «παλιό» είναι οι ψεύτικες υποσχέσεις που υφαρπάζουν τη λαϊκή ψήφο και στη συνέχεια οδηγούν σε νέες θυσίες. Το «παλιό» είναι οι συντεχνίες και η γραφειοκρατία που διώχνουν επενδύσεις. Το «παλιό» είναι η ανασφάλεια του πολίτη και η ασυδοσία των παρανόμων στους δρόμους και των κουκουλοφόρων στα πανεπιστήμια. Αυτά είναι το «παλιό». Και όλα τα εκπροσωπεί, όλα τα στηρίζει ο κ. Τσίπρας. Ολα αυτά που στοίχειωναν την Ελλάδα επί χρόνια, όλα αυτά που είχαμε αρχίσει να τα αλλάζουμε, όλα αυτά που προσπάθησε εκείνος να επαναφέρει! Αυτά είναι το «παλιό». Αυτός είναι το «παλιό». Είναι το «παλιό» μασκαρεμένο ως δήθεν καινούριο.

- Εσείς επιλέξατε τον κ. Μεϊμαράκη. Θα είναι, πιστεύετε, καλός πρωθυπουργός; Είμαι βέβαιος ότι θα είναι. Και η νέα κυβέρνηση θα διορθώσει τις καταστροφές που άφησε πίσω του το επτάμηνο Τσίπρα.

- Πώς σας φάνηκε το τηλεοπτικό ντιμπέιτ των επτά πολιτικών αρχηγών; Επιβεβαιώθηκε για μία ακόμη φορά ότι τόσο στεγανοποιημένες και τόσο αποστειρωμένες τηλεοπτικές συζητήσεις δεν διαφωτίζουν κανέναν. Μακάρι να μπορούσαν να γίνουν διαφορετικά.