Καθαρό νικητή είχε το αποψινό dabate, καθώς ο Βαγγέλης Μειμαράκης, επικράτησε έναντι του Αλέξη Τσίπρα. Ο πρόεδρος της ΝΔ, εμφανίστηκε πιο σίγουρος και ξεκάθαρος από ποτέ, σε αντίθεση με τον Αλέξη Τσίπρα, που το έριχνε συνέχεια στην πλάκα και στο χιούμορ, χωρίς να πει τίποτε και να κάνει την παραμικρή αυτοκριτική για την περίοδο της διακυβέρνησης του. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας για ακόμα μία φορά ενίσχυσε το πρωθυπουργικό προφίλ του.

Ο πρώην πρωθυπουργός σε πολλές απαντήσεις έδειχνε αμήχανος και προσπάθησε να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα, απαντώντας με τσιτάτα και κλισέ, στα οποία είναι πολύ καλός. Παράλληλα πιάστηκε αδιάβαστος σε αρκετά ζητήματα.

Σε όλες τις θεματικές ενότητες , ο Βαγγέλης Μειμαράκης, ήταν πιο σίγουρος από ποτέ και επανέλαβε ότι "δεν υποσχέθηκα τίποτα" και πως η χώρα πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις.

Ο Βαγγέλης Μειμαράκης, ρώτησε τον Αλέξη Τσίπρα "γιατι ζητάτε την ψήφο του ελληνικού λαού;" λέγοντας πως ο πρώην πρωθυπουργός έχει ζαλιστεί μετά την υπογραφή του μνημονίου.  

Παράλληλα στις δύο συζητήσεις που είχαν με τη διαδικασία των απευθείας ερωτήσεων και απαντήσεων ο Αλέξης Τσίπρας έχασε κατά κράτος.

Κύκλοι της ΝΔ σχολιάζοντας την εμφάνιση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στην τηλεμαχία με τον Αλέξη Τσίπρα ανέφεραν τα εξής:

«Επιβεβαίωσε την υπεροχή του έναντι του Α. Τσίπρα και αυτό που ήταν το κεντρικό ζητούμενο, την πρωθυπουργικότητά του.

Σήμερα η ΕΡΤ έβγαλε νέο πρωθυπουργό. Ο κ. Μεϊμαράκης στάθηκε όχι απλώς στο ύψος των περιστάσεων αλλά ξεπέρασε τις προσδοκίες, όχι μόνο των φίλων της ΝΔ αλλά και των αναποφάσιστων.

Σοβαρός εκεί που έπρεπε, μίλησε τεκμηριωμένα αλλά και με χιούμορ. Ένας νέος σύγχρονος αρχηγός που είναι έτοιμος να αναλάβει τις ευθύνες της χώρας»

Διαβάστε όσα ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια του debate:

Πρώτος έφτασε στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης συνοδευόμενος από την Πηνελόπη Γαβρά και τον Θεόδωρο Αμπατζόγλου ενώ με λίγα λεπτά διαφορά έφτασε ο Αλέξης Τσίπρας με τον Νίκο Παππά. Τους δύο πολιτικούς αρχηγούς υποδέχθηκαν ο Διονύσης Τσακνής και ο Λάμπης Ταγματάρχης.

1ος ΚΥΚΛΟΣ: ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρώτος το λόγο έλαβε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος απαντώντας στο ερώτημα για το σχηματισμό κυβέρνησης και για το ενδεχόμενο συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ  τόνισε: "Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αμέσως μετά τις εκλογές θα υπάρξει κυβέρνηση. Διεκδικώ την πλειοψηφία και την αυτοδυναμία. Θα σεβαστώ το αποτέλεσμα και θα προσπαθήσω να κάνω αυτές συνεργασίες που είναι εφικτές. Θα υπάρξει κυβέρνηση, αλλά όχι παρα φύσιν κυβέρνηση, όπως αυτή που με καλεί να κάνουμε ο κ. Μεϊμαράκης. Όσον αφορά το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι καλώ θα ήταν να ερωτηθούν για την στάση που θα κρατήσουν. Δεν θα ήταν καλό να οδηγηθεί η χώρα σε νέες εκλογές. Η προοπτική της σταθερότητας θα εξασφαλιστεί με το μεγαλύτερο ποσοστό για το ΣΥΡΙΖΑ".

Σχετικά την "παρά φύσιν" κυβέρνηση ο κ. Τσίπρας κλήθηκε από την κα Τρέμη να δώσει επιπλέον εξηγήσεις: "Το πρόβλημά μας με τον κ. Μειμαράκη και τη ΝΔ δεν είναι μόνο ότι είπε άχρηστους τους δημοσίους υπαλλήλους. Υπάρχουν μεγάλες διαφορές στα προγράμματά μας. Όπως σχετικά με τις εργασιακές σχέσεις, με το χρέος κ.ά. Δεν μπορούμε να συνυπάρξουμε".

Βαγγέλης Μεϊμαράκης:

Στην ίδια θεματική ενότητα ο κ. Μεϊμαράκης απάντησε: "Έχουν αλλάξει πολλά στην Ελλάδα, έχουμε αλλάξει κι εμείς οι ίδιοι. Η χώρα χρειάζεται συνεργασίες για να αλλάξει και συνεχίσει. Ζήτησα από τον κ. Τσίπρα να υλοποιήσουμε από κοινού ένα πρόγραμμα. Όμως εκείνος επιμένει ως νέος μνημονιακός ότι όλα αυτά που υπέγραψε δεν του αρέσουν και δεν θέλει να τα εφαρμόσει. Εφόσον συμφωνήσουμε και έχουμε μια κοινή πορεία θα εξακολουθήσουμε να έχουμε διαφορές. Μπορούμε όμως να έχουμε ένα κοινό σχέδιο για το πώς θα πορευθεί η χώρα".

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

"Δεν πιστεύω να περιμένετε να σας πω ονόματα", τόνισε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης αναφερόμενος στην κυβέρνηση Εθνικής Ελλάδος. "Υπάρχουν Έλληνες ικανοί και άξιοι. Μπορούμε να προτείνουμε ονόματα και από την σημερινή κυβέρνηση και από την προηγούμενη που μπορούν να βοηθήσουν"

Αλέξης Τσίπρας:

"Έχουμε κρίσιμες μάχες μπροστά μας. Μάχη για το χρέος, μάχη για τους πλειστηριασμούς, για τις εργασιακές σχέσεις. Αντιλαμβάνομαι ότι σ' αυτή την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση ακριβώς επειδή κάποιοι βλέπουν ότι δεν μπορούν να αντιπαρατεθούν με επιχειρήματα. Το ΟΧΙ βρέθηκε 24 μονάδες μπροστά. Ο ΣΥΡΙΖΑ άφησε δείγμα γραφής, όλα τα μέτρα που πήραμε ήταν φιλολαϊκά", ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σχετικά με την διαπλοκή απάντησε: "Ο καθένας έχει μια διαδρομή και όλοι κρινόμαστε από τον λαό. Το ζήτημα δεν είναι τα πρόσωπα, όπως ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, αλλά το τι εκπροσωπεί. Εκπροσωπεί ένα κόμμα που για χρόνια έχει δυναστεύσει τον ελληνικό λαό. Δεν έχει σκοπό να συγκρουστεί με αυτό το σύστημα"

Βαγγέλης Μεϊμαράκης:

"Είμαστε η παράταξη που περάσαμε τη χώρα στη μεταπολίτευση. Μην μας κάνουν μαθήματα περί διαπλοκής και ηθικής. Εμείς ανοίξαμε το τραπεζικό απόρρητο για καταγγελίες, ενισχύσαμε με αρμοδιότητες τους οικονομικούς εισαγγελείς. Τι έκανε το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα όλους αυτούς τους νόμους; Το μόνο που έκανε ήταν να καταργήσει την διαύγεια. Έφερε έναν νόμο για τα ΜΜΕ και ακόμη δεν τον πέρασε. Το μόνο που κάνει είναι πομπώδη λόγια για να αρπάξει την ψήφο του ελληνικού λαού".

Στη συνέχεια ο κ. Μεϊμαράκης κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις για τα περί ενσήμων του κ. Τσίπρα: "Δεν κατεβάζω την συζήτηση σ' αυτό το επίπεδο. Δεν με ενδιαφέρει τι κάνει ο κ. Τσίπρας. Ένας πολιτικός έχει την πορεία του. Δεν είναι το θέμα αυτό. Το θέμα μας είναι ότι πρέπει να δώσουμε μάχες. Μπορούμε να δώσουμε μάχες πλάι - πλάι κι αυτό δεν είναι παρά φύσιν"

Αλέξης Τσίπρας:

Κάνοντας χρήση της δυνατότητας κόκκινης κάρτας ο κ. Τσίπρας επεσήμανε προς τον κ. Μεϊμαράκη: "Ποια ήταν τα κόμματα που έπαιρναν χρήματα από την SIEMENS; Έχετε την βούληση να συγκρουστείτε μ' αυτό το καθεστώς;"

Απάντηση Μεϊμαράκη:

"Δεν περίμενα τέτοια συμπεριφορά από τον κ. Τσίπρα. Κατηγορείτε εμένα προσωπικά για διαπλοκή; Για την Λίστα Λαγκάρντ; Για τον πρώην συνεργάτη του πρώην πρωθυπορυγού; Παίζετε τόσο φθηνιάρικα παιχνίδια σε τόση κρίσιμη περίοδο. Δεν σας αναγνωρίζω. Έχω επικαλεστεί εγώ ποτέ τα όσα λέει η κ. Κωνσταντοπούλου ότι είστε διαπλεκόμενος μέχρι το μεδούλι;" 

ΣΚΟΥΡΙΕΣ

Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα με τις Σκουριές ο κ. Τσίπρας τόνισε: "Το θέμα αυτό δεν είναι χθεσινό. Υπάρχει διαχωρισμός στην τοπική κοινωνία. Υπάρχει μια επιχείρηση που προχωρά στην εξόρυξη χρυσού. Είναι γνωστό ότι δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στο περιβάλλον. Οι κάτοικοι έχουν ξεσηκωθεί διαμαρτυρόμενοι ότι μολύνεται το περιβάλλον. Ζητήσαμε να εφαρμοστεί η νομιμότητα. Θέλουμε επενδύσεις, αλλά θέλουμε και να σέβονται τους εργασιακούς και περιβαλλοντικούς νόμους. Ζητήσαμε να κάνει περιβαλλοντική μελέτη, δεν το έπραξε και εκβιαστικά διέκοψε τις εργασίες, προκειμένου να μας εκβιάσει, βάζοντας ως ασπίδα τους εργαζόμενους"

Για την επαναλειτουργία της επιχείρησης ο κ. Τσίπρας απάντησε: "Δεν έχουμε διάθεση εκδίκηση. Αν υπάρχουν συνέπειες στο περιβάλλον θα κλείσει η επιχείρηση αν όχι τότε θα συνεχίσει"

Βαγγέλης Μεϊμαράκης για Σκουριές:

Για τις επενδύσεις και για το θέμα των Σκουριών ο κ. Μεϊμαράκης απάντησε: "Δεν προχώρησε τίποτα όσο ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ και το ζήτημα δεν ήταν νομικό. Υπήρχαν άλλα θέματα φαίνεται. Εμείς θα ξεμπλοκάρουμε όλα τα μεγάλα έργα κι αυτό το μήνυμα θα είναι και προς τους επενδυτές. Σταμάτησαν όλα τα μεγάλα έργα γιατί δεν είχαν χρήματα γιατί δεν ήθελαν να τα πάρουν. Εμείς θα ακολουθήσουμε τους πόρους του ΕΣΠΑ, που κινδυνεύουμε να χάσουμε. Από τη Δευτέρα θα πιάσουμε δουλειά, θα τρέξουμε".

Βαγγέλης Μεϊμαράκης για εργασιακά:

"Εμείς δεν ψηφίσαμε το μνημόνιο, αλλά στηρίξαμε την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Οι ομαδικές απολύσεις που υπάρχουν στο μνημόνιο είναι αυτές που υπέγραψε ο ίδιος και ο κ. Καμμένος".

Στην ίδια θεματική ενότητα και για το θέμα των επενδύσεων ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνθηκε προς τον κ. Μεϊμαράκη τονίζοντας: "Τι υπερασπίζεστε; Το Γερμανικό δημόσιο; Το ότι θέλατε να τα ξεπουλήσατε όλα στους Γερμανούς;".

Απάντηση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη:

"Είστε ο μοναδικός πρωθυπουργός που έχετε ρεκόρ ποσοστού ανεργίας. Πείτε μας μια ενέργεια που προχωρήσατε για τους ανέργους. Εμείς προχωρήσαμε σε μείωση του δημόσιου τομέα και τώρα μπορούμε να τον βελτιώσουμε και τον αξιοποιήσουμε περισσότερο".

Παίρνοντας το λόγο ο κ. Αλέξης απάντησε: "Πέντε χρόνια δημιουργήσατε συνθήκες καταστροφής και φταίμε εμείς που κυβερνήσαμε για εφτά μήνες";

Ανταπάντησε ο κ. Μεϊμαράκης επιμένοντας ότι ο κ. Τσίπρας είναι ο πρωθυπουργός που σημείωσε την μεγαλύτερη ανεργία στη χώρα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Για τις συντάξεις και το ασφαλιστικό ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε: "Δώσαμε σκληρή μάχη στο θέμα των συντάξεων, προκειμένου να μην μειωθούν. Αφήσαμε ανοιχτό το ενδεχόμενο να βρεθούν ισοδύναμα. Είναι ένα θέμα που μας βασάνισε πάρα πολύ. Πολλοί από τους συνταξιούχους ζούνε και τα παιδιά τους που δεν έχουν δουλειά. Γι' αυτό ήταν δύσκολο θέμα για εμάς και το παλέψαμε. Έχουμε σχέδιο προκειμένου να προστατευτούν οι ασθενέστεροι".

Απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με τις συντάξεις των βουλευτών ο κ. Τσίπρας απάντησε: "Εγώ ζήτησα να έρθει στη Βουλή πρόταση νόμων που αίρει μια σειρά προνομίων των Βουλευτών. Είναι ζήτημα και το συνταξιοδοτικό των βουλευτών. Θα συμφωνήσουμε σ' αυτό με τον Μεϊμαράκη, παρά το γεγονός ότι δεν θα συγκυβερνήσουμε".

Βαγγέλης Μεϊμαράκης:

Από την πλευρά του ο κ. Μεϊμαράκης στο θέμα του ασφαλιστικού συστήματος απάντησε: "Προσπαθώ να συνεννοηθώ με τον κ. Τσίπρα για αυτά τα θέματα γι' αυτό επιμένω σε μια επίσκεψη στην Κουμουνδούρου. Το ζητούμε είναι ότι από την στιγμή που θα ορκιστεί κυβέρνηση τη Δευτέρα όλοι μαζί να πιάσουμε δουλειά για την Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο ότι τόσα χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ, επί 20 χρόνια, ήταν στο 3%. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκμεταλλεύτηκε τον πόνο και την αγωνία που δημιουργήθηκε στην κοινωνία και στον κόσμο. Μόλις επιστρέψει η χώρα στην κανονικότητα ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει τα ποσοστά που είχε και πριν".

ΠΑΡΑΔΟΧΗ ΛΑΘΩΝ

Σε ερώτηση της Σίας Κοσιώνη για τα λάθη του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας απάντησε: "Ο ελληνικός λαός θέλει έναν πρωθυπουργό να λέει την αλήθεια και να παραδέχεται τα λάθη του. Όπως είπε και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής το άλλο όνομα των λαθών μας είναι η εμπειρία. Παλέψαμε, ματώσαμε και προσπαθήσαμε. Δεν πουλήσαμε τον αγώνα, κερδίσαμε έδαφος για τη χώρα. Είπαμε πάντα την αλήθεια στον λαό. Φέραμε μια συμφωνία, δύσκολη, αλλά μας δίνει μια προοπτική για έξοδο από το μνημόνιο. Ήταν μια επιλογή εθνικής ευθύνης".

Ο κ. Τσίπρας δίνοντας διευκρινίσεις τόνισε: "Διαφωνώ ότι συνθήκες αστάθειας δεν υπήρχαν όταν παραλάβαμε. Όταν παραλάβαμε τα πράγματα ήταν πάρα πολύ χειρότερα. Το μεγαλύτερο ψέμα που είχε ειπωθεί από Σαμαρά και Βενιζέλο ήταν η πολιτική στήριξη. Δεν υπήρχε ποτέ. Παλεύουμε και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε".

Βαγγέλης Μεϊμαράκης για άδεια ταμεία και αγρότες:

Απαντώντας ο κ. Μεϊμαράκης σε σχετική ερώτηση τόνισε: "Άδεια ταμεία δεν παρέλαβε ο κ. Τσίπας. Αφού βρήκε άδεια ταμεία τότε γιατί έλεγαν ότι δεν θέλουμε τα χρήματα των ευρωπαίων; Είχε συμφωνήσει ο κ. Τσίπρας να κλείσουν οι τράπεζες και το αποκάλυψε και ο κ. Βαρουφάκης".

Σχετικά με τους αγρότες ο κ. Μεϊμαράκης απάντησε: "Στο αγροτικό θέμα πρέπει να έρθει νέο νομοσχέδιο και γι' αυτό μπορούμε να κάνουμε βελτιώσεις. Για εμάς ο αγροτικός κόσμος δεν είναι συντεχία.Η ισχυρή Ελλάδα σημαίνει ισχυρή περιφέρεια. Πρέπει όμως να παλέψουμε για τους αγρότες. Δεν υποσχέθηκα ποτέ τίποτα, παρά μόνον αγώνα και προσπάθεια"

"Τον τελευταίο καιρό ο κ. Μεϊμαράκης διαβάζει κρυφά Βαρουφάκη και Κωνσταντοπούλου", σχολίασε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε "τα επιχειρήματά σας δεν έχουν καμία βάση".

ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ:

Για το θέμα των τραπεζών ο κ. Τσίπρας απάντησε: "Δεν υπάρχει ανάγκη κεφαλοποίησης λόγω capital controls αλλά επειδή δεν έγιναν για πολύ καιρό οι απαραίτητες κινήσεις. Με τα 25 δις εξαφαλίζουμε και ελάφρυνση επιχειρήσεων και τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων".

Επανερχόμενος στο θέμα των λαθών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ μετά από ερώτηση του κ. Γιομπαζολιά, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε: "Δεν έχει νόημα να επανερχόμαστε σε θέματα του παρελθόντος. Όλοι μας κάνουμε λάθη. Αλλά κερδίσαμε και έδαφος για τη χώρα και μάλιστα με πολύ κόπο. Αυτό το έδαφος δεν πρέπει να το χάσουμε".

ΕΝΦΙΑ

Ο κ. Μεϊμαράκης για το θέμα του ΕΝΦΙΑ σημείωσε: "Πράγματι είχε αδικίες ο ΕΝΦΙΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ μας είχε πει ότι θα τον είχε καταργήσει. Όχι μόνο δεν τον κατάργησε αλλά και τον ενίσχυσε. Θα μας πάρει και τα κλειδιά από τα σπίτια μας στο τέλος".

Αναφορικά με τα ισοδύναμα που θα βρεθούν για την κατάργηση των φόρων ο κ. Μεϊμαράκης υπογράμμισε: "Δεν μπορώ να δώσω ψεύτικες υποσχέσεις γιατί από την Δευτέρα θα κληθώ να δώσει λύσεις. Στο επόμενο εξάμηνο θα αποδεσμευτούν πόροι μέσα από το ΕΣΠΑ και από το πλεόνασμα θα δοθούν ανάσες προς τους αδύναμους"

2ος ΚΥΚΛΟΣ: ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το μήνυμα της Ευρώπης εξήγησε ο κ. Μεϊμαράκης απαντώντας σε ερώτηση της κα Τρέμη: "Δεν υποσχέθηκα τίποτα και δεν θα λειάνουμε τίποτα απ' ότι αναφέρεται στο μνημόνιο. Ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να κάνει και δεν έκανε καμία μεταρρύθμιση. Το μνημόνιο στον οικονομικό τομέα αναφέρει τους στόχους που πρέπει να πιάσουμε. Εμείς στο εφτάμηνο θα μπορέσουμε να συζητήσουμε μαζί τους. Η Ευρώπη δεν θέλει να μας καταστρέψει. Η Ευρώπη θέλει να προχωρήσει η Ελλάδα. Η Ευρώπη θέλει να ανταγωνιζόμαστε τις άλλες οικονομίες. Ο κ. Τσίπρας δεν το κατάλαβε και νομίζει ότι η Ευρώπη έχει μείνει πίσω".

Παρέμβαση Τσίπρα

Στο θέμα τοποθετήθηκε και ο κ. Τσίπρας και απευθυνόμενος προς τον κ. Μεϊμαράκη τόνισε: "Η Ευρώπη είναι ένα πεδίο μάχης. Εμείς δώσαμε την μάχη. Εσείς πηγαίνατε χέρι - χέρι με την Μέρκελ και τον Σόιμπλε".

Μετάλλαξη Τσίπρα

Στην αντιπαράθεση ο κ. Μεϊμαράκης έλαβε το λόγο και τόνισε: "Δεν είστε ωρομίσθιος κ. Τσίπρα. Μας λέτε ότι επί 17 ώρες δώσατε σκληρή μάχη στις Βρυξέλλες και τελικά ήρθατε και ζητήσατε δημοψήφισμα. Και τώρα εκλογές. Μας οδηγείται στην αστάθεια γιατί και στο κείμενο των 53 που είναι στα ψηφοδέλτιά σας, αναφέρουν ότι δεν θα ψηφίσουν νόμους του μνημονίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η αστάθεια".

ΜΝΗΜΟΝΙΟ

Ο κ. Τσίπρας σχετικά με την εφαρμογή του μνημονίου απάντησε: "Η συμφωνία που φέραμε είναι ζωντανός οργανισμός. Είναι το ζήτημα του χρέους, τα εργασιακά, τα κόκκινα δάνεια κά. Αυτό που πρέπει να κρίνει ο λαός είναι αν θα τα υπηρετήσει αυτά κάποιος που θέλει να δώσει μάχες ή κάποιος που λέει ναι σε όλα. Η συμφωνία μας εξασφαλίζει χρηματοδότηση για τα επόμενα τρία χρόνια. Το κρίσιμο από εδώ και πέρα είναι βγούμε από το μνημόνιο κάνοντας μεγάλες τομές στη χώρα"

Οι φίλοι και οι εχθροί στην Ευρώπη

Απαντώντας για τους συμμάχους της Ευρώπης ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε: "Ακόμη και στο ΕΛΚ υπάρχουν οι διαφωνίες. Είναι μια μάχη που προσπαθεί ο καθένας με τα επιχειρήματά του να κερδίσει έδαφος. Εμείς παρ' ότι γνωρίζουμε ότι ο κ. Τσίπρας φέσωσε τη χώρα με 90 δισεκατομμύρια, λέμε ότι θα συζητήσουμε για το χρέος. Όλα αυτά που μας έλεγε ο κ. Τσίπρας από τον Ιανουάριο τα ξέχασε, γι' αυτό τώρα σας λέω ότι υπάρχει μετάλλαξη του κ. Τσίπρα"

ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΚΑΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ

Στο ίδιο ερώτημα για τους συμμάχους και την διαπραγμάτευση ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Εμείς τρέξαμε παντού και στην Ρωσία και στην ανατολή για να ζητήσουμε επενδύσεις. Καταφέραμε πολλά. Όλες τις πόρτες που χτυπήσαμε τις έχουμε ανοιχτές. Όχι για το χρέος, αλλά για επενδύσεις και όλες είναι προς όφελος του ελληνικού λαού. Και στη Ρωσία που πήγα ξεκαθάρισα ότι δεν ζητώ δανεικά. Γνωρίζοντας όλοι ότι έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ και θα κάνει σκληρή διαπραγμάτευση όλοι αναδιπλώθηκαν».

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ερωτώμενος για το μεταναστευτικό από την Μαρία Χούκλη απάντησε: Τον κ. Μουζάλα τον είχε προτείνει ο κ. Τσίπρας. Δεν σημαίνει ότι η σύσταση ενός υπουργείου μπορεί να δώσει και λύσεις. Έπρεπε να γίνει υπουργείο για να υπάρξει λύση στο μεταναστευτικό; Και που έγινε υπουργείο τι έγινε; Η κ. Χριστοδουλοπούλου δεν κατάφερε να κάνει τίποτα».

Στο ίδιο ρώτημα ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Πρότεινα τον κ. Μουζάλα για υπηρεσιακό υπουργό γιατί τότε ήμουν πρωθυπουργός και κλήθηκα να προτείνω την άποψή μου. Ωστόσο, πολεμικού χαρακτήρα επιχειρήσεις δεν μπορούν να γίνουν στα θαλάσσια σύνορά μας. Την περιφρούρηση ωστόσο την χρειαζόμαστε και σε συνεργασία με την frontex. Χρειάζεται ενίσχυση της επιχείρησης. Πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι μαζί να δούμε πώς θα δώσουμε λύση.

ΑΥΤΟΦΟΡΑΚΙΑΣ ΚΑΙ ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΣ

Δίνοντας εξηγήσεις για τους χαρακτηρισμούς που απεύθυνε στον Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Μεϊμαράκης δήλωσε: "Το αυτοφοράκιας είναι αργκό δικηγορική. Είμαι δικηγόρος και τον χρησιμοποιώ αυτό τον όρο. Το ωρομίσθιος το είπα γιατί μας έχει ζαλίσει με τις ώρες που κάθισε να κάνει διαπραγμάτευση. Ποτέ όμως δεν είπα ότι είναι κοινωνική δολοφόνοι, όπως εκείνοι. Αν τον ενοχλεί παίρνω πίσω τους χαρακτηρισμούς".

Επανερχόμενος στο θέμα ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης υπογράμμισε: "Για τους μετανάστες και τους μετανάστες που δεν έχουν χαρτιά, τους λαθρομετανάστες που ενοχλεί τον κ. Τσίπρας έχουμε πει ότι έπρεπε οι πρόσφυγες θα έπρεπε να υπάρχει σχετική διευκόλυνση να φεύγουν από την Ελλάδα και για τους λαθραία εισερχόμενους να προωθούνται προς τις χώρες τους".

Τσίρας για Μέρκελ:

"Η σχέση μου με την Μέρκελ ήταν μια σχέση έντονης πολιτικής διαφοροποίησης και διεκδίκησης. Είχα το θάρρος να πάω στο Βερολίνο και μιλήσω για τις γερμανικές αποζημιώσεις για την SIEMENS. Νομίζω ότι όταν κάποιος διεκδικεί με επιχειρήματα γίνεται σεβαστός", απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας για την Άνγκελα Μέρκελ.

ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Σχετικά με την συμφωνία ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε: "Ακόμη δεν έχουμε καταλάβει γιατί πάμε σε εκλογές σε τόσο σύντομα χρονικό διάστημα. Ούτε και ο ίδιος δεν το έχει καταλάβει. Και από το Μνημόνιο και μετά ο κόσμος βλέπει έναν διαφορετικό Τσίπρα. Του είπαμε όσο καθυστερείς τόσο πιο πολύ φεσώνεις την χώρα. Δεν του είπαμε φέρε μια οποιαδήποτε συμφωνία. Φέρ' την γρήγορα του είπαμε. Ε, πήγε σαν καλό παιδί υπέγραψε την συμφωνία και μας την έφερε".

Σε παρέμβασή του ο κ. Τσίπρας ανέφερε: "Ο κ. Μεϊμαράκης και η ΝΔ δεν θέλουν να δώσουν την μάχη για να βρεθούν ισοδύναμα. Όσον αφορά στο θέμα το προσφυγικό η ΝΔ είναι σαν να μας λέει ότι μόλις οι Σύριοι έμαθαν ότι έγινε κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ είπαν πάμε για να περάσουμε τα σύνορα. Σε εκλογές πάω γιατί κάποιοι έριξαν την κυβέρνηση".

Ανταπάντησε ο κ. Μεϊμαράκης λέγοντας, "Σας έριξαν την κυβέρνηση λέτε. Γιατί δεν ζητήσατε ψήφο εμπιστοσύνης; Μπορεί να την είχατε. Ο πόλεμος στη Συρία δεν ξεκίνησε μόλις έριξαν την κυβέρνηση. Ούτε αυτό δεν ξέρατε; Ούτε ότι υπάρχουν θαλάσσια σύνορα"; 

GREXIT

Για το εάν η Ελλάδα έχει ξεφύγει από τον κίνδυνο ενός Grexit ο κ. Τσίπρας απάντησε: "Ο κ. Σόιμπλε είχε σχεδιάζει το Grexit. Δεν ήταν μόνος του όμως. Κι εμείς δεν είμασταν οι μόνοι απέναντί του. Ήταν όλες οι προοδευτικές δυνάμεις. Δεν είναι απίθανο όμως να ξαναγυρίσουν οι ακραίοι. Όμως τώρα έχουμε κερδίσει έδαφος. Είναι βέβαιο ότι από εδώ και πέρα έχουμε έναν ανοδικό χάρτη που πρέπει να βαδίσουμε. Έχουμε μπροστά μας μια δύσκολη συμφωνία αλλά αν αυτό το κερδίσουμε θα επιστρέψουμε στην ανάπτυξη και στις αγορές κι αυτός είναι ο δρόμος της εξόδου".

ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΗΣ ΝΔ

Στην ερώτηση για τις πολιτικές τακτικές του μνημονίου από τη ΝΔ ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης τόνισε: "Η ΕΕ δεν αντέδρασε την περίοδο της κρίσης γιατί δεν περίμενε τέτοια έκταση. Ακόμη και οι μηχανισμοί στήριξης άρχισαν να στήνονται μετά το 2010. Έχουμε κάνει την αυτοκριτική μας και οι πολίτες είχαν το δικαίωμα να μας κρίνουν και αρνητικά και θετικά. Όμως άλλαξε η Ελλάδα, αλλάξαμε και εμείς και δεν θα ξανακάνουμε τα ίδια λάθη. Εξηγήσαμε ότι το δεύτερο μνημόνιο ήταν συνέπεια του πρώτου μνημονίου. Πιστεύουμε ότι εάν πράγματι θα πηγαίναμε στην 5η αξιολόγηση θα είχαμε μια διαφορετική πορεία μέχρι το 2017".

ΧΡΕΟΣ - ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Στην τελευταία δημοσιογραφική ερώτηση από το πάνελ των δημοσιογράφων ο κ.Τσίπρας απάντησε: "Στον τόπο μας έχουν αλλάξει πολλές φορές οι φορολογικοί συντελεστές, όμως ξένες επενδύσεις δεν είδαμε. Δεν είναι μόνο η φορολογία που είναι το εμπόδιο. Όμως η κυβερνητική αστάθεια, η δημοσιονομική σταθερότητα, η γραφειοκρατία, η δικαιοσύνη, αδειοδότηση, το ανθρώπινο δυναμικό, τα δίκτυα διανομής κ.ά. Είναι μια σειρά από τακτικές και τομές στο γραφειοκρατικό κράτος. Κι ας είναι η φορολογία μας λίγο υψηλότερη από αυτή της Βουλγαρίας"

Για την Παιδεία ο κ. Τσίπρας τόνισε: "Ζήτησα να βγει από η φορολογία του 23% από την Παιδεία. Ήταν ένα λάθος μέτρο"

3ος ΚΥΚΛΟΣ: ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΣΙΠΡΑ-ΜΕΙΜΑΡΑΚΗ

Στον τρίτο κύκλο του ντιμπέιτ οι πολιτικοί αρχηγοί έκαναν μεταξύ τους ερωτήσεις.

Ξεκινώντας ο κ. Μεϊμαράκης ρώτησε τον κ. Τσίπρα: 

"Έχετε έναν αριθμό 53 βουλευτών που πιθανόν να μην ψηφίσουν τα μέτρα στη νέα βουλή. Πιστεύετε ότι θα ψηφίσουν όλοι αυτοί τους εκτελεστικούς νόμους ή θα μας πάτε και πάλι σε εκλογές. Και μου έκανε αρνητική εντύπωση αυτό που είπατε ότι θέλετε να μας τελειώσετε".

Απάντηση Τσίπρα

"Χαίρομαι που παρακολουθείτε στενά τις διεργασίες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ διασπάστηκε γιατί μια ομάδα δεν θέλησε να ακολουθήσει την γραμμή της πλειοψηφίας. Είναι φανερό ότι με την ίδια τακτική που ακολουθήσατε τον Ιανουάριο, αυτή της τρομοκρατίας δεν έχει καμία βάση. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα διεκδικήσει και πάλι το καλύτερο για τον ελληνικό λαό. Εκλογές δεν θα γίνουν και πάλι γιατί θα έχουμε μια κυβέρνηση αυτοδύναμη. Θα μπορούσα να εκλέξω πρόεδρο της Δημοκρατίας ένα πρόσωπο της αριστεράς δεν το έκανε γιατί ξέρω να υπηρετώ τον τόπο. Δεν πιστεύετε στην συνεργασία μαζί μας. Θέλετε να κάνουμε εθνική συγκάλυψη".

Μεϊμαράκης: "Ποια εθνική συγκάλυψη; Επειδή θα συνεργαστούμε θα ξεχάσουμε ότι είστε διαπλεκόμενος ή ότι είστε ο πρωθυπουργός του 60ευρου; Επιμένω γιατί θέλετε να μας τελειώσετε";

Ερώτηση Τσίπρα

Τσίπρας: "Ποτέ δεν είπα ότι θέλουμε να σας τελειώσουμε. Θέλετε αλήθεια να συνεργαστείτε μαζί μας μετά από όλα αυτά που μας καταλογίζετε; Στην πραγματικότητα θέλετε να εγκλωβίσατε τον ΣΥΡΙΖΑ. Στην αρχή με θέλετε για πρωθυπουργό τώρα με υποβιβάσατε σε αντιπρόεδρο, μα αυτή τη θέση δεν την είχατε για τον κ. Βενιζέλο";

Μεϊμαράκης: "Παραμένετε ψευτράκος κύριε Τσίπρα. Δεν θα φέρατε συμφωνία μας είπατε και την υπογράψατε. Δεν θα κάνατε εκλογές μας είπατε και κάνατε. Ποτέ δεν είπα να γίνεται πρωθυπουργός ή αντιπρόεδρος. Ποτέ δεν θα ήθελα να ξαναγίνετε πρωθυπουργός. Είστε ο άνθρωπος που έφερε την καταστροφή στη χώρα. Όμως εάν δεσμευτούμε ότι για το καλό του λαού και εφόσον υπογράψουμε όρους θα μπορούσαμε να πάμε μαζί και να υλοποιήσουμε όσα υπογράψατε εσείς".

Τσίπρα: "Δεν είναι φυσιολογικό δύο κόμματα που έχουν μεγάλες διαφορές να κάνουν συγκυβέρνηση. Δεν θα είναι καλό για τον τόπο. Η Ελλάδα χρειάζεται κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Αν αντιπολίτευση είναι η Χρυσή Αυγή θα είναι κατάρα για τον τόπο"

4ος ΚΥΚΛΟΣ: Οι πολιτικοί αρχηγοί απάντησαν στο  ερώτημα του Πάνου Χαρίτου

Χαρίτος: "Αν υποθέσουμε ότι και τα δύο κόμματα όσο προεκλογικά είχατε υποσχεθεί και θεωρούσατε εφικτά δεν επιτεύχθηκαν, γιατί οι ψηφοφόροι σας να δεχτούν, ότι όσα υπόσχεστε σήμερα είναι εφικτά";

Τσίπρας: "Τα πράγματα δεν θα αλλάξουν από μόνα τους, αν δεν δώσουμε μάχες. Σ' αυτόν τον τόπο τίποτα δεν χαρίστηκε όλα έγιναν με αγώνες. Η χώρα μπήκε σε μια μέγγενη επιτροπείας τα τελευταία 5 χρόνια. Ζητώ από τον ελληνικό λαό θα μας δώσει εντολή συνέχειας για να μην μείνει η ελπίδα και η προσδοκία στη μέση. Μια ελπίδα που θα έρθει με επιμονή σχέδιο και αγώνα. Τώρα όλοι γνωρίζουμε ποιος είναι ο δρόμος και ποιος ο αγώνας για να παλέψουμε".

Μεϊμαράκης: "Τα χάσαμε όλα σε αντίθεση με όσα έλεγε ο Τσίπρα ότι τίποτα δεν έχουμε να χάσουμε. Πιστεύω ότι όσοι τότε έδωσαν ψήφο διαμαρτυρίας ή ψήφο τιμωρίας ή πίστεψαν τις υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να κρίνουν πριν πάνε στην κάλπη. Πρέπει να πάνε στην κάλπη. Η νέα γενιά μπορεί και πρέπει να συμμετέχει. Θέλαμε να αλλάξουμε την κοινωνία με συμμετοχή και όχι με αποχή γι' αυτό και τους καλούμε να ψηφίσουν τη Νέα Δημοκρατία. Ο βίος της επόμενης Βουλής διεκόπη βιαίως γιατί ο Τσίπρας σε συνεργασία με την Χρυσή Αυγή δεν ψήφισαν για Πρόεδρο της ΝΔ. Εμείς όσα είχαμε πει να κάνουμε ήταν εφικτά αλλά διεκόπη η πορεία της κυβέρνησης. Σήμερα πάμε σε εκλογές με επιλογή του κ. Τσίπρα".

ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΣΙΠΡΑ-ΜΕΙΜΑΡΑΚΗ

ΜΗΝΥΜΑ ΜΕΪΜΑΡΑΚΗ:

"Σας ζητώ να ψηφίσετε τη ΝΔ. Πιστεύω ότι στις 20 Σεπτεμβρίου θα κριθεί αν η χώρα θα πάει μπροστά, αν το φως θα κερδίσει το σκοτάδι. Η Νέα Δημοκρατία μπορεί να απαντήσει στα διλήμματα. Δεν πρέπει να καλλιεργούμε το διχασμό. Όλοι μαζί μπορούμε να προχωρήσουμε προς τα εμπρός γι' αυτό δεσμεύεται η ΝΔ εφόσον τις δώσετε την εντολή να βγούμε από το μνημόνιο. Να φτιάξουμε μια εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης και θα καλέσουμε να συμφωνήσουμε όλες οι πολιτικές δυνάμεις και οι φορείς που μπορούν να βοηθήσουν. Ξεμπλοκάρωντας τα μεγάλα έργα και φέρνοντας επενδύσεις μπορεί η χώρα να αλλάξει".

ΜΗΝΥΜΑ ΤΣΙΠΡΑ:

"Καταφέραμε να βγάλουμε την χώρα από έναν λάκκο χρεοκοπίας. Συγκρουστήκαμε, κερδίσαμε έδαφος, ανοίξαμε δρόμους. Βάλαμε τον λαό στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με το δημοψήφισμα. Τα δύσκολα είναι πίσω μας. Έχουμε εμπειρία και χρέος να προχωρήσουμε. Έχουμε χρέος να ξεμπερδέψουμε με το παλιό κατεστημένο, της διαπλοκής, της διαφοράς. Το δίλημμα την Κυριακή είναι απλό. Θέλουμε την Ελλάδα των λίγων ή των πολλών. Μια Ελλάδα χωρίς προοπτική ή μια Ελλάδα που θα δίνει την δυνατότητα σε κάθε Έλληνα να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία"