«Ως έχων τεχνική εταιρεία και δουλεύοντας καθημερινά, ζούσα δίχως να παίρνω δραχμή από το κόμμα», δήλωνε στην ΕΡΤ ο Αλέκος Φλαμπουράρης προσθέτοντας μάλιστα ότι όταν στη συνέχεια έγινε υπουργός «έκλεισε την εταιρεία του». Ωστόσο όπως φαίνεται τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Σύμφωνα με το protothema.gr η τεχνική εταιρεία του κ.Φλαμπουράρη λειτουργεί κανονικά και μάλιστα ο ίδιος συνεχίζει τις επαγγελματικές του δραστηριότητες.

Για την ακρίβεια, στις 20 Μαΐου κι ενώ ο ίδιος ήταν υπουργός, η ΔΙΑΤΜΗΣΗ ΑΤΕ της οποίας είναι ακόμα μέτοχος με ποσοστό άνω του 50% (σύμφωνα με την τελευταία καταγεγραμμένη γενική συνέλευση της 30ης Ιουνίου 2014) υπέγραψε εργολαβική σύμβαση με την περιφέρεια Πελοποννήσου έναντι του ποσού 3,9 εκατ. ευρώ. Μια σύμβαση διόλου ευκαταφρόνητη αν αναλογιστούμε πως την ίδια περίοδο ο Δημόσιος τομέας ζούσε ένα πρωτόγνωρο vertico λόγω της «αξιοπρεπούς» διαπραγμάτευσης Τσίπρα, με την τοπική αυτοδιοίκηση να έχει στραγγίσει εξαιτίας της απαίτησης να διατεθούν όλοι οι πόροι προς την κεντρική κυβέρνηση. Κι ενώ χιλιάδες επιχειρήσεις κυριολεκτικά ανέβαιναν την ανηφόρα, ενώ εκατοντάδες κρατικοί διαγωνισμοί πάγωναν, η περιφέρεια Πελοποννήσου προχωρούσε σαν να μην τρέχει τίποτα τα συμπληρωματικά έργα στο αλιευτικό καταφύγιο Βραχατίου. Πρόκειται για έργο που μάλιστα δέχθηκε βροχή ενστάσεων καθώς καταγγέλθηκε πως η εταιρεία την οποία ο κ. Φλαμπουράρης ίδρυσε και στης οποίας το δ.σ. εμφανίζεται να είναι από το 2002 δεν είχε φορολογική ενημερότητα.

Απάντηση της αντιπεριφερειάρχη Υποδομών Ντίνας Νικολάκου στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1

Για το μείζον ηθικό θέμα που προκύπτει μετά την αποκάλυψη ότι η εταιρία του πρώην υπουργού Επικρατείας κ. Αλέκου Φλαμπουράρη έλαβε έργο από την περιφέρεια Πελοποννήσου ύψους 3,9 εκατομμυρίων ευρώ, μίλησε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1 και στην εκπομπή ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΑΦΕ, με τους Γιάννη Κουρτάκη και Παναγιώτη Τζένο, η αντιπεριφερειάρχης Υποδομών Πελοποννήσου, Κωνσταντίνα Νικολάκου.

Η κ. Νικολάκου επιχείρησε να δώσει εξηγήσεις για την εταιρία «Διάτμηση» στην οποία καταχωρήθηκε σύμβαση για την δημιουργία αλιευτικού καταφυγίου στο Βραχάτι της Πελοποννήσου και οποία ανήκει στον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκο Φλαμπουράρη. Η αντιπεριφερειάρχης σημείωσε ότι η Περιφέρεια δεν γνώριζε πως η εταιρεία ανήκει στον κ. Φλαμπουράρη ενώ τόνισε πως «Δεν θυμάμαι αν πήρε άλλα έργα η συγκεκριμένη εταιρεία. Τα έργα δεν τα δίνει ο κ. Τατούλης, αλλά η Περιφέρεια. Όποια εταιρεία με νόμιμο τρόπο κάνει προσφορά και είναι η μικρότερη θα παίρνει έργα. Το αν είναι ηθικό και νόμιμο ρωτήστε τον κ. Φλαμπουράρη.

Αναφορικά με την εσπευσμένη διαδικασία αποπληρωμής της συγκεκριμένης σύμβασης ανέφερε:

«Όλα τα έργα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι πολύ μεγάλη ανάγκη να γίνουν γρήγορα. Όταν σε όλη την Ελλάδα υπάρχει πλήρη απαξία η Περιφέρεια Πελοποννήσου συνεχίζει να δουλεύει», ενώ επιχείρησε να υπερασπιστεί με σθένος τον κ. Τατούλη σημειώνοντας: «Ο κ. Τατούλης είναι ένα πολιτικό πρόσωπο το οποίο δουλεύει σκληρά. Οι Περιφέρειες δεν είναι μαγαζάκια που μοιράζουν εκατομμύρια. Ο κ. Τατούλης δεν έδωσε χρήματα σε κανέναν. Οι θεσμοί δεν είναι μονοπρόσωπα όργανα. Ομόφωνα όλη η οικονομική επιτροπή αποφάσισε να δοθεί το έργο. Να μην ξεχνάμε ότι παρά την λάσπη ο κ. Τατούλης στις εκλογές έλαβε 60%». 

Απάντηση Φλαμπουράρη

 Μέσω κύκλων και συνομιλητών επιχείρησε, αρχικά να δώσει απαντήσεις ο κ. Φλαμπουράρης για το σκάνδαλο που ξέσπασε μετά την αποκάλυψη ότι η εταιρεία του υπέγραψε σύμβαση με την Περιφέρεια Πελοποννήσου για την ολοκλήρωση έργου, από το οποίο με διαδικασίες μάλιστα εξπρές θα λάμβανε 3,9 εκατομμύρια ευρώ.

Ο κ. Φλαμπουράρης φέρεται τώρα να δηλώνει ότι δεν είναι πια στο Δ.Σ. της εταιρείας Συνομιλητές του κ. Φλαμπουράρη υποστηρίζουν πως παραμονές των εκλογών του Ιανουαρίου ο ίδιος σταμάτησε να έχει κάθε επαγγελματική δραστηριότητα. Ισχυρίζονται μάλιστα πως ο ίδιος κατέθεσε τα πτυχία και έκανε αίτηση για να συνταξιοδοτηθεί. Τονίζουν, δε, πως ο κ. Φλαμπουράρης δεν έχει καμία ανάμειξη με την εταιρεία, αφού δεν συμμετέχει πλέον στο Διοικητικό Συμβούλιο.

Ο ίδιος μάλιστα μιλώντας στον Αθήνα 984  υποστήριξε "Η εταιρία πήρε με διαγωνισμό πριν 1,5 χρόνο το συγκεκριμένο έργο. Εγώ αποχώρησα μόλις υπουργοποιήθηκα. Έκλεισα το επάγγελμα, παρέδωσα το εργολαβικό πτυχίο και κατέθεσα τα χαρτιά μου για σύνταξη", ενώ τόνισε πως  40 χρόνια η ιστορία του στην αριστερά και στο επάγγελμα είναι ικανά για να μην μπορεί κανείς να του καταμαρτυρήσει τίποτα». 

Η εργολαβική σύμβαση

Σύμφωνα με την εργολαβική σύμβαση, στις 20 Μαΐου στην Τρίπολη ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης και ο 48χρονος εκπρόσωπος της ΔΙΑΤΜΗΣΗ ΑΤΕ Γιάννης Κοτταρίδης συνυπέγραψαν τη συμφωνία για την ανάληψη εκ μέρους της κατασκευαστικής εταιρείας των συμπληρωματικών έργων στο αλιευτικό καταφύγιο Βραχατίου που εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας 2007 – 2013.

Μάλιστα η ΔΙΑΤΜΗΣΗ είχε ανακηρυχθεί μειοδότρια εταιρεία στις 21 Νοεμβρίου 2014 με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Πελοποννήσου σε έναν διαγωνισμό που διενεργήθηκε την 23 Σεπτεμβρίου 2014. Η εταιρεία έδωσε έκπτωση 38,05% με δεύτερη την εταιρεία ΤΕΜΕΡ ΑΕ που έδωσε έκπτωση 36,62% και τρίτη την ΕΡΤΕΚΑ ΑΕ με 35,76%. Παρά το γεγονός όμως πως οι ημερομηνίες ανακήρυξης της ΔΙΑΤΜΗΣΗ ως μειοδότριας είναι προ της έναρξης της υπουργικής θητείας Φλαμπουράρη και της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, αίσθηση προκαλεί το γεγονός λίγο αργότερα και με κυβέρνηση πλέον της Αριστεράς, στις 20/5/2015,  κάτω από ακραίες συνθήκες για τη χώρα, με όλους τους βαθμούς αυτοδιοίκησης να βρίσκονται υπό πρωτοφανή πίεση κι ενώ ο ίδιος ο κ. Φλαμπουράρης πλέον είχε αναλάβει θέση κυβερνητικής ευθύνης, η περιφέρεια Πελοποννήσου έσπευσε να προωθήσει κι όχι να παγώσει ή αναβάλει αυτό το έργο προχωρώντας στο πλέον δεσμευτικό στάδιο. Την τελική υπογραφή της σύμβασης. Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, πολλά είναι τα δημόσια τέτοιου είδους έργα που υπό τις παρούσες πολιτικές συνθήκες έχουν βαλτώσει και τα οποία χρονίζουν με διαδικασίες που συχνά ξεπερνούν το ένα ή και τα δυο με τρία έτη.

Η ΔΙΑΤΜΗΣΗ ΑΤΕ όμως, 4 μόλις μήνες μετά την υπουργοποίηση του κ. Φλαμπουράρη υπογράφει τη σύμβαση και της ανοίγονται δρόμοι εκτέλεσης και πληρωμής αποδεικνύοντας πως ποτέ η κατασκευαστική δεν έκλεισε όπως ο στενός συνεργάτης του κ. Τσίπρα ανέφερε στην ΕΡΤ και παραμένοντας ως κατασκευαστική επιχείρηση ιδιαίτερα ενεργή στο παιχνίδι. Μάλιστα όπως γνωρίζουμε, ο κ. Φλαμπουράρης εξακολουθεί να κατέχει ποσοστό άνω του 50% της εταιρείας με έτερους μετόχους τους κ.κ. Γιάννη Κοτταρίδη και Μιχάλη Μοσχοβούδη. Η σύνθεση αυτή δεν άλλαξε ούτε στη γενική συνέλευση της 24 Δεκέμβρη 2013 ούτε στην τελευταία της 30ης Ιουνίου 2014, άρα συμπεραίνεται πως ο κ. Φλαμπουράρης εξακολουθεί να παραμένει μέτοχος μιας εταιρείας που λάμβανε στον καιρό που ο ίδιος ήταν υπουργός κρατικά έργα.