Για «ωμά ψέματα» που είπε ο Αλέξης Τσίπρας στο χθεσινό ντιμπέιτ, έκανε λόγο ο Ευάγγελος Βενιζέλος, εστιάζοντας στο θέμα του PSI των ασφαλιστικών ταμείων.

Επιπροσθέτως, μιλώντας στον in.gr, ο κ. Βενιζέλος δηλώνει ότι «θα πει μπράβο» στον πρώην πρωθυπουργό αν κουρέψει έστω και ένα ευρώ χρέους ή αναδιαρθρώσει ένα ομόλογο. Ως προς τις κυβερνητικές συνεργασίες, ξεκαθαρίζει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει να επωμισθεί ξανά, σώνει και καλά , κυβερνητικές ευθύνες, καθώς το ζήτημα είναι η πολιτική σταθερότητα και η ασφαλής πορεία του τόπου, ενώ θεωρεί ότι απαιτείται ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο ανάταξης που υπερβαίνει θετικά το μνημόνιο.

Τέλος, δήλωσε κολακευμένος για την εμμονή που έχει ο Αλέξης Τσίπρας με το πρόσωπό του και τον αναφέρει συχνά πυκνά στις ομιλίες και τις δημόσιες τοποθετήσεις του.

Για το PSI είπε ο κ. Βενιζέλος: «Είναι θλιβερό να λέει (σ.σ.: ο Αλέξης Τσίπρας) ωμά ψέματα δημοσίως ένας πολιτικός αρχηγός. Το έχει πει αυτό στη Βουλή και του επεσήμανα την ανακρίβεια. Ξέρει την αλήθεια και επαναλαμβάνει το ψέμα. Η συμπερίληψη των ελληνικών ασφαλιστικών ταμείων στο PSI ήταν νομικά αναγκαία για να κουρευτούν τα ομόλογα που κατείχαν ξένα ασφαλιστικά ταμεία.Τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία ανήκουν στη γενική κυβέρνηση. Τα ομόλογα τους ήταν ενδοκυβερνητικό χρέος. Συμψηφιζόμενο. Επιτέλους μπορεί να μας πει ο κ. Τσίπρας πώς είναι δυνατόν να κερδίζει το ΙΚΑ από το PSI και να ισχυρίζεται ότι αυτό έβλαψε τα ταμεία; Μπορεί να μας πει πότε θα επιστραφούν τα ταμειακά διαθέσιμα των ταμείων που συγκέντρωσε η κυβέρνηση του για να καλύψει τις ανάγκες ρευστότητας του δημοσίου; Το κυριότερο. Επιτίθεται στο PSI ενώ υπέγραψε ότι θέλει να ολοκληρωθεί η παρέμβαση στο χρέος του 2012! Υπονομεύει τον υποτιθέμενο βασικό στόχο του της αναδιάρθρωσης του χρέους ! Και για να τελειώνει πια αυτή η κοροϊδία του κ. Τσίπρα προς τον ελληνικό λαό, δεν υπάρχει «κρίσιμη διαπραγμάτευση για το χρέος». Αυτή έγινε τον Φλεβάρη του 2012. Το χρέος είναι ήδη δεδομένο ότι θα υποστεί περαιτέρω μείωση στο χρέος μέσω των παραμετρικών αλλαγών που συμφωνήσαμε το 2012.

Όπως έχω πει στον κ. Τσίπρα πολλές φορές, όταν κουρέψει ένα ευρώ, όταν αναδιαρθρώσει ένα ομόλογο, να έρθει να μας το δείξετε και θα του πω μπράβο».

Ο κ. Βενιζέλος είπε πως δεν μπορεί να φανταστεί τον εαυτό του ως υπουργό του κ. Τσίπρα, σημειώνοντας: «Δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και τώρα αναζητά τεχνικά στοιχεία διχασμού του έθνους. Κατέρρευσε η διάκριση μνημόνιο – αντιμνημόνιο. Επινόησαν τη διάκριση παλιό - νέο, όπου παλιό είναι απλώς το άλλο, το διαφορετικό. Και αυτό το λένε οι εκφραστές του παμπάλαιου, της παλαιοκομμουνιστικής αντίληψης για την οικονομία και την ανάπτυξη. Οι εκφραστές της αλαζονείας, ενός κόμματος που από το 4% έφτασε στην κυβέρνηση επειδή καβάλησε το κύμα της ανεύθυνης αντιμνημονιακής δημαγωγίας και οδήγησε τη χώρα βαθιά στο μνημόνιο τρία».

Ενώ για τον όρο που έθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στο ΠΑΣΟΚ για μετεκλογική συνεργασία (να φύγουν τα «βαρίδια» του), απάντησε: «Αποχώρηση από πού, από την κυβέρνηση, από τη Βουλή, από το δημόσιο βίο, από τον κόσμο αυτό;

Δεν αστειεύομαι. Εξέφρασα και εκφράζω την συνεπή και δύσκολη πολιτική γραμμή που το ΠΑΣΟΚ αποφάσισε και εφάρμοσε συλλογικά τα πέτρινα χρόνια του μνημονίου με μόνο στόχο την διάσωση της χώρας. Ανέλαβα ευθύνες εθνικές και παραταξιακές που δεν μου αναλογούσαν προσωπικά. Ο κ. Τσίπρας ξέρει όμως με ποιους τον παίρνει και με ποιους όχι. Με κολακεύει, όπως σας είπα, η εμμονή του κ. Τσίπρα, γιατί ξέρει τον αγώνα μου όλα αυτά τα χρόνια και προφανώς ηχούν στα αυτιά του οι προειδοποιήσεις μου. Ποιος έλεγε αλήθεια και ποιος ψέματα; Ποιος επιβεβαιώθηκε και ποιος διαψεύστηκε από τις εξελίξεις;

Φανταστείτε όμως να θέσουν τα άλλα κόμματα ως όρο για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας την ύπαρξη πρωθυπουργού ευρύτερης αποδοχής, σε περίπτωση που είναι πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ. Σημασία έχει την επόμενη των εκλογών κανείς να μη έχει περιθώρια αλαζονείας. Οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να το διασφαλίσουν αυτό ψηφίζοντας ΠΑΣΟΚ / ΔΗΜΑΡ. Περιορίζοντας την αθροιστική δύναμη των δυο μεγαλύτερων κομμάτων. Ακυρώνοντας στη πράξη τη βλαπτική επίδραση του μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα ακόμη και με διαφορά μιας μόνο ψήφου. Άρα δεν υπάρχουν προσωπικά ζητήματα, υπάρχουν εθνικά ζητήματα που αφορούν το μέλλον».