Τους λόγους για τους οποίους επέλεξε το Ποτάμι για να κατέβει για πρώτη φορά στον στίβο της πολιτικής αναλύει σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του Ποταμιού Νικηφόρος Διαμαντούρος.

Ο κ. Διαμαντούρος πιστεύει ότι «πρέπει να στηριχθεί ο χώρος ανάμεσα σε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ που μπορεί να συνεργαστεί σε μια κυβέρνηση με ισχυρά ευρωπαϊκό προσανατολισμό προς την αναζήτηση πρακτικών και ορθολογικών λύσεων». «Το Ποτάμι» σημειώνει, «υπηρετεί καλύτερα αυτόν τον προσανατολισμό».

Μάλιστα, εξηγεί πως η Ελλάδα έφτασε στο σημείο «μηδέν» τονίζοντας ότι «στήσαμε ένα πολιτικό σύστημα επάνω σε σαθρά θεμέλια». Όπως λέει «στη Μεταπολίτευση φτιάξαμε για πρώτη φορά ένα αυθεντικό δημοκρατικό πολίτευμα, αλλά όχι ισχυρούς θεσμούς. Έχουμε μια δημοκρατία που κυριαρχείται από την πλειοψηφική λογική. Δημοκρατία όμως δεν σημαίνει μόνο πλειοψηφία, σημαίνει και κατοχύρωση των δικαιωμάτων της μειοψηφίας».

Τέλος, ο Νικηφόρος Διαμαντούρος τονίζει την ανάγκη η νέα κυβέρνηση να είναι προσανατολισμένη στην προαγωγή των μεταρρυθμίσεων που θα επιτρέψουν στην ελληνική κοινωνία και οικονομία να πάρουν μπρος.