Ανήκει στην παλιά φρουρά του κόμματος, ποτέ δεν έδειξε πως έχει αρχηγικές βλέψεις, κι όμως είναι αυτός που οδηγεί τη ΝΔ σε μια πιθανή εκλογική νίκη. Το France24, σκιαγραφώντας το προφίλ του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, κάνει λόγο για έναν γκριζομάλλη μυστακοφόρο που αναδεικνύεται ως το «νέο» πρόσωπο της Ελλάδας.

Όπως αναφέρει το άρθρο, ο 61χρονος Μεϊμαράκης ανέλαβε το δύσκολο έργο της ηγεσίας του κόμματος αμέσως μετά την παραίτηση του Αντώνη Σαμαρά. Παρέλαβε ένα κόμμα ακέφαλο που σπαρασσόταν από εσωτερικές διαιρέσεις, δίχως δύναμη και με την κατηγορία από τους πολίτες ότι έφερε την ευθύνη για τα δεινά της χώρας.

Κι όμως, τρεις μήνες αργότερα, εμφανίστηκε μια αναζωπύρωση στις τάξεις της ΝΔ. Κατάφερε να κλείσει το χάσμα που τη χώριζε από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σε κάποιες δημοσκοπήσεις δείχνει να έχει περάσει μπροστά. Οι αναλυτές έχουν πιστώσει στον Μεϊμαράκη αυτή την αξιοσημείωτη ανάκαμψη των συντηρητικών, καθώς θεωρούν πως έχει το πρόσωπο του «πατέρα» που όλοι οι Έλληνες λαχταρούν να βρουν μετά τη σφοδρή επτάμηνη διακυβέρνηση από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Άλλοι, ωστόσο, τονίζουν την ειρωνεία του πράγματος: ο Μεϊμαράκης ενσαρκώνει το ίδιο το σύστημα που οι Έλληνες απέρριψαν κατηγορηματικά τον περασμένο Ιανουάριο και έδωσαν την «καθαρή» εντολή στον Αλέξη Τσίπρα με στόχο να αλλάξει τις διεφθαρμένες πολιτικές των μέχρι πρότινος μεγάλων κομμάτων.

Ο Μεϊμαράκης, αναφέρει το France24, είναι μια ζωή στην πολιτική. Από τα 61 χρόνια του, τα 41 τα έχει περάσει μέσα στη Νέα Δημοκρατία. Εξελέγη πρώτη φορά βουλευτής το 1989. Πέρασε από το υπουργείο Άμυνας το 2006 και ήταν μέλος της κυβέρνησης που κατηγορείται ότι «μαγείρεψε» τα στοιχεία για να μπει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη – κάτι που αποτέλεσε το θεμέλιο της τρέχουσας δυστυχίας στην Ελλάδα.

Κατά τον Βασίλη Μοναστηριώτη, αναπληρωτή καθηγητή στο London School of Economics, «σαφώς, ο Μεϊμαράκης δεν είναι νέος στην πολιτική. Είναι εδώ και δεκαετίες στη ΝΔ. Έχει, όμως, την ικανότητα να εμφανίζεται ακομμάτιστος και να κρατάει μια απόσταση από τα κύρια πολιτικά ρεύματα του κόμματός του. Αυτό του δίνει την επίφαση μια διαφορετικότητας».

Σημειώνει, δε, πως ο τρόπος ομιλίας του χτυπάει κάποιες ευαίσθητες χορδές στους ψηφοφόρους που βλέπουν στο πρόσωπό του έναν «κανονικό» άνθρωπο και όχι έναν πολιτικό καριέρας. Οι εντυπώσεις που έχει προκαλέσει είναι ότι πρόκειται για άνθρωπο «φυσικό» και «αυθόρμητο» που δεν δίστασε να εμφανιστεί κι αυτός χωρίς γραβάτα, όπως ο βασικός του αντίπαλος, ο Αλέξης Τσίπρας. Ο Μοναστηριώτης συμπληρώνει: «Ο Μεϊμαράκης απευθύνεται στον μέσο άνθρωπο της εργατικής τάξης. Δεν θα τον συναντήσουμε με τους ελίτ, αλλά με τον άνθρωπο που πηγαίνει σε ένα μπαρ. Με τον δεύτερο θα μπορέσει να μιλήσει μια χαρά».

Βέβαια, από τη ρητορική του δεν έχουν λείψει σφοδρές λεκτικές επιθέσεις κατά του Τσίπρα με κάμποσους χαρακτηρισμούς. Στην πραγματικότητα, σε όλη τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα, δεν πρόσφερε πολλές προτάσεις. Πλην της ενθάρρυνσης των ιδιωτικών επενδύσεων, ενώ έκανε λόγο και για σκληρότερη στάση ως προς το μεταναστευτικό. Επιπροσθέτως, κατάφερε να συγκεντρώσει το κόμμα του γύρω από τον περιβόητο κεντρώο χώρο που στις προηγούμενες εκλογές έδωσε τη νίκη στον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η στρατηγική του έχει αντανάκλαση στους ψηφοφόρους, ενώ κάποιες δείχνουν πως ο Μεϊμαράκης δείχνει να έχει «ασφαλέστερα χέρια» για να διαχειριστεί την οικονομία. Σε αντίθεση με τις αδυναμίες που εμφάνισε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διακυβέρνησή του. Ο οικονομολόγος και συνεργάτης του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρος Λινάρδος, σημειώνει: «Κανείς δεν μπορεί να υποτιμήσει την έκταση της απογοήτευσης που ακολούθησε μετά τη στροφή που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ποιος βύθισε την ελληνική οικονομία εδώ και χρόνια».