Το χρονοδιάγραμμα της νέας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και το πόσο θα αντέξει αυτή, καταγράφει σε άρθρο της η βρετανική εφημερίδα telegraph.

Μετά τους πανηγυρισμούς στην πλατεία Κλαυθμώνος αναδύθηκαν τα πραγματικά ζητήματα των ελληνικών εκλογών, σημειώνει χαρακτηριστικά η εφημερίδα, η οποία επικαλείται απόψεις αναλυτών και  επισημαίνει πως αν η επικράτηση του Αλέξη Τσίπρα είναι ένα γεγονός που δεν μπορεί να μην υποσημειωθεί, το άλλο ζήτημα της βιωσιμότητας της νέας κυβέρνησή του, είναι απαραίτητο να συνεκτιμηθεί.

Ο πολιτικός αναλυτής και ιστορικός του Yale, Στάθης Καλύβας, επισημαίνει το ηχηρό παράδοξο των αποτελεσμάτων. Ήτοι: οι Έλληνες ψήφισαν με τον ίδιο τρόπο όπως πριν από επτά μήνες, αλλά με διαφορετικά διακυβεύματα. Τον Ιανουάριο ο ΣΥΡΙΖΑ πολεμούσε τις Βρυξέλλες, ενώ τώρα εμφανίζεται νομιμόφρων και θέλει να προχωρήσει τη συμφωνία με τους δανειστές. Φευ, και στις δύο περιπτώσεις συμπράττει κυβερνητικά με τους ΑΝΕΛ, οι οποίοι επίσης είναι ένα κόμμα που αντιτίθεται στα Μνημόνια και τις πολιτικές λιτότητας.

«Αυτή η αντίθεση δεν μπορεί να διαρκέσει για πολύ και κάποια στιγμή πρέπει να λυθεί. Είτε η κυβέρνηση θα εφαρμόσει πλήρως τις πολιτικές και ο ΣΥΡΙΖΑ θα μετεξελιχθεί σε ένα κεντροαριστερό κόμμα, είτε θα καταρρεύσει και να χάσει σύντομα την εξουσία», αναφέρει ο κ. Καλύβας.

Το άρθρο της βρετανικής εφημερίδας σημειώνει πως δεν πρέπει να υποτιμάται αυτό που ζητούν άπαντες από την Ελλάδα. Ζητήματα που εν μέσω της προεκλογικής εκστρατείας συγκαλύφτηκαν από τη ρητορική του Τσίπρα. Μόνο που η πραγματικότητα είναι πάντα πιο σκληρή. Τουτέστιν: αν η Ελλάδα θέλει να έχει πρόσβαση στην επόμενη δόση του Μνημονίου, έτσι ώστε να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζές της και να προωθήσει το θέμα του χρέους, τότε η κυβέρνηση Τσίπρα οφείλει να αποδεχθεί τους όρους που τις δίδονται.

Αυτό σημαίνει ότι τις αμέσως επόμενες εβδομάδες θα πρέπει να προωθήσει μέτρα λιτότητας που θα περικόπτουν 3,8 δισεκατομμύρια ευρώ από τους προϋπολογισμούς έως το 2018 και να περάσει μέτρα για τη φορολογία και το συνταξιοδοτικό που θα αλλάξουν εντελώς το υπάρχον τοπίο. Άρα, από εδώ και πέρα δεν θα υπάρχουν πρόωρες συντάξεις ούτε και τα χρήματα που θα λαμβάνουν οι συνταξιούχοι θα είναι αυτά που λάμβαναν μέχρι τώρα.

Σε πολιτικό επίπεδο, συνεχίζει το άρθρο, πρέπει να δούμε τι θα κάνει το κέντρο. Μπορεί αυτή η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ να πιστώνεται προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα, όμως τους επόμενους μήνες αναμένεται να δυσαρεστήσει πολύ κόσμο με τις αποφάσεις που θα πάρει. Ακόμη και αν το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι στηρίξουν την προσπάθειά του, ο Αλέξης Τσίπρας έχει να ανέβει ένα βουνό από δραστικές μειώσεις που πρέπει να γίνουν νόμοι του κράτους.

Οι Βρυξέλλες δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους για την επανεκλογή του Τσίπρα. Τον προτιμούν στην κυβέρνηση από το να είναι στην αντιπολίτευση και να ασκεί έντονη κριτική. Ωστόσο, υπάρχει και η άλλη άποψη που λέει ότι ο άνθρωπος που δεν πιστεύει στο Μνημόνιο καλείται τώρα να το εφαρμόσει. Για τον Μουϊτάμπα Ραχμάν της Eurasia Group θα είναι πολύ κακό αποτέλεσμα αν δεν γίνει σωστά η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών γι' αυτό και δηλώνει ευθαρσώς πως δεν είναι καλό νέο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεργαστεί εκ νέου με τους ΑΝΕΛ. «Δεν πρόκειται να υπάρξει πιθανότητα επαναδιαπραγμάτευσης ή υποχώρησης από τους δανειστές. Ειδικά τώρα που η Μέρκελ ασχολείται ιδιαίτερα με το μεταναστευτικό. Από όλα τα μετεκλογικά σενάρια, αυτή η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ ήταν το χειρότερο δυνατό», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι οι επόμενοι τρεις μήνες θα μας πουν ποιες είναι οι πιθανότητες να υπάρξουν νέες αντιδράσεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε η ζωή της νέας κυβέρνησης δεν θα είναι μακρά. «Σημειώνουμε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών προσφέρει μια πλατφόρμα στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θα εξακολουθήσει να προκαλεί σημαντικά κομμάτια της συμφωνίας. Μόνο που η Ευρώπη είναι ξεκάθαρη: δεν υπάρχει χώρο για άλλους ελιγμούς και προκλήσεις», αναφέρει ο οικονομολόγος της JP Morgan, Μάλκολμ Μπαρ.