Τον άμεσο σχηματισμό κυβέρνησης και την άμεση εφαρμογή του προγράμματος του Μνημονίου ζητούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες από τον Αλέξη Τσίπρα προκειμένου η Ευρώπη να λάβει το μήνυμα ότι οι διαδικασίες στην Ελλάδα θα έχουν συνέχεια.

Οι εκπρόσωποι των εταίρων μας που το προηγούμενο διάστημα απέφυγαν δηλώσεις για την Ελλάδα προκειμένου να μην προκαλέσουν αρνητικές αντιδράσεις αφέθηκαν ελεύθεροι. Στο σύνολό τους ερμηνεύουν τη νίκη του Αλέξη Τσίπρα ως πράσινο φως ή και εντολή από τον ελληνικό λαό για να υλοποιήσει το πρόγραμμα που συμφώνησε τον Ιούλιο και ζητούν τον σχηματισμό κυβέρνησης για την προώθηση το συντομότερο των μεταρρυθμίσεων.

Προσεκτική ήταν όλο το περασμένο διάστημα η ηγεσία της Γερμανίας που απέφυγε τις παρεμβάσεις που έκανε στο παρελθόν για να μη προκαλέσει αρνητικές αντιδράσεις. Η κυρία Μέρκελ τηλεφώνησε την Δευτέρα στον πρωθυπουργό για να τον συγχαρεί, συζήτησε μαζί του θέματα διμερού και ευρωπαϊκης πολιτικής, φέρεται να του είπε ότι η Ελλάδα έχει υψηλή ανεργία που πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλιές για να μειωθεί και συμφώνησαν να έχουν εκτενέστερες συζητήσεις στο πλαίσιο της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αύριο.

Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου, Στέφεν Ζάιμπερτ πάντως ερωτηθείς αν η γερμανική κυβέρνηση εμπιστεύεται τη νέα ελληνική κυβέρνηση, δήλωσε «ας περιμένουμε πρώτα να σχηματιστεί».  Πρόσθεσε ότι το Βερολίνο παίρνει σοβαρά την κάθε ελληνική κυβέρνηση, τον κάθε Έλληνα πρωθυπουργό και τις δηλώσεις του.

Λιγότερο προσεκτικός ήταν ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματτέο Ρέντσι, ο οποίος αναφέρθηκε στα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ  και στην διάσπαση λέγοντας ότι «όποιος λαβώνει με απόσχιση, πεθαίνει στις εκλογές» ενώ μίλησε και για τον Γιάνη Βαρουφάκη: «Και αυτόν τον Βαρουφάκη, για να χρησιμοποιήσω, ας πούμε, τεχνικό όρο, τον ξεφορτωθήκαμε». Η απάντηση ήλθε από τον πρώην υπουργό Οικονομικών ο οποίος δήλωσε ότι «Δεν ξεφορτωθήκατε εμένα κ. Ρέντζι. Την ευρωπαϊκή δημοκρατία ξεφορτωθήκατε όταν εκβιάσατε τον Αλέξη εκείνο το βράδυ».

Στην επιστολή του ο κ.  Γιούνκερ αποκαλεί τον Έλληνα πρωθυπουργό “Αγαπητέ Αλέξη, αγαπητέ φίλε” και τον συγχαίρει εξ ονόμτος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ακολούθως εκφράζει την “βεβαιότητα” ότι το εκλογικό αποτέλεσμα αποτελεί “τη βάση για τον γρήγορο σχηματισμό της νέας Κυβέρνησης υπό την προεδρία σας και για την αξιοποίηση της σχετικής δημοκρατικής εντολής, προκειμένου να προχωρήσει η εφαρμογή του Προγράμματος Στήριξης και Σταθερότητας, που συμφωνήσατε με τους Ευρωπαίους εταίρους τον Αύγουστο.  Η Ελλάδα χρειάζεται τώρα ευρεία υποστήριξη όλων των κομμάτων, θεσμική σταθερότητα και έγκαιρη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, ούτως ώστε να επιστρέψει η εμπιστοσύνη μεταξύ των Ελλήνων όσο και προς την ελληνική οικονομία”. Είχε προηγηθεί τηλεφώνημα του κ. Γιούνκερ ο οποίος σε εγκάρδιο κλίμα, σύμφωνα με πληροφορίες, δήλωσε στον κ. Τσίπρα ότι ήταν βέβαιος για την πρωτιά του στις εκλογές.

Τον χορό άνοιξε από το βράδυ της Κυριακής ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ οποίος αφού συνεχάρη τον Αλέξη Τσίπρα για την νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, πρόσθεσε ότι προσβλέπει στον ταχύ σχηματισμό νέας κυβέρνησης με ισχυρή εντολή για τη συνέχιση της μεταρρυθμιστικής διαδικασίας στην Ελλάδα. Πρόσθεσε ακόμη ότιείναι έτοιμος να συνεργασθεί στενά με τις ελληνικές αρχές και να συνεχίσει να συνοδεύει την Ελλάδα στις φιλόδοξες προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις.

Σε παρόμοιο μήκος κύματος ο Πιέρ Μοσχοβισί εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι «τα τρία τέταρτα των Ελλήνων ψηφοφόρων υποστηρίζουν οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις» .

Ωμή παρέμβαση με το γνωστό άκομοψο ύφος του έκανε ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς ο οποίος τηλεφώνησε από την Κυριακή στον κ. Τσίπρα και του ζήτησε να μην κάνει κυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ αλλά με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Μία ημέρα αργότερα αναφέρθηκε στην συνομιλία που είχε με τον πρωθυπουργό: «Τον πήρα τηλέφωνο δεύτερη φορά να ρωτήσω γιατί συνεχίζει τον συνασπισμό με αυτό το περίεργο, ακροδεξιό κόμμα. Ουσιαστικά δεν μου έδωσε απάντηση. Είναι πολύ έξυπνος, ειδικά από το τηλέφωνο, μου έλεγε πράγματα που φαίνονται πειστικά αλλά σε τελική ανάλυση μου φάνηκαν κάπως αλλόκοτα». Την απάντηση την έδωσαν οι ΑΝΕΛ: «Λυπούμαστε ακόμη μια φορά για την έλλειψη σεβασμού του κ. Σουλτς στον θεσμό που υπηρετεί, με τις παρεμβάσεις του στα εσωτερικά της χώρας. Πέραν της προσβολής προς τον ελληνικό λαό και τους Ανεξάρτητους Έλληνες, πρέπει επιτέλους να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να αποκαλεί χωρίς επιπτώσεις "ακροδεξιό" όποιο κόμμα δεν παίρνει προμήθειες από αμυντικές βιομηχανίες που τον χρηματοδοτούν» καταλήγει”. Παρεναίσεις όμως προς τον Αλέξη Τσίπρα εκφράζον τα γερμανικά κόμματα.  Οι Χριστιανοδημοκράτες διά του γραμματέα τους, Β. Στάιγκερ ζητούν “ να προχωρήσει σε πράξεις και να ξεκινήσει επιτέλους τις μεταρρυθμίσεις που για καιρό αναβάλλονταν με τρικ” και προειδοποίησε ότι η κατανόηση των εταίρων έχει εξαντληθεί πλήρως.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής Νόρμπερτ Ρέντγκεν σχολίασε ότι “ Σε αντίθεση με ό,τι συνέβη στις προηγούμενες εκλογές, αυτή τη φορά ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε και έλαβε εντολή μεταρρυθμίσεων”.