Χωρίς εντυπωσιακές αλλαγές το νέο κυβερνητικό σχήμα
<p>Αύριο το πρωί ορκίζεται η κυβέρνηση</p>
Ρεπορτάζ: Ελένη Καλογεροπούλου
Κίνηση που θα λύσει πολλά προβλήματα θεωρείται από τους συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα η απόφαση για δημιουργία του υπουργείου διαχείρισης του μνημονίου. Για το υπουργείο προορίζονται ο Γ. Χουλιαράκης ή ο Δ. Μάρδας ενώ όποιος αναλάβει το νεοσυσταθέν υπουργείο- πέρα από την παρακολούθηση των μνημονιακών αριθμών θα επωμιστεί τις επαφές με την τρόικα στην Ελλάδα. Πληροφορίες της τελευταίας στιγμής αναφέρουν ότι ενώ ο Γ. Χουλιαράκης εμφανιζόταν ως ο επικρατέστερος για το υπο συσταση υπουργείο, φαίνεται ότι τελικά ο ειδικός διαπραγματευτής δεν αποκλείεται να πάει στο ΓΛΚ και τη θέση του να αναλάβει ο Δ. Μάρδας.
Δηλαδή με έναν έμμεσο τρόπο ο Αλέξης Τσιπρας θα έχει επιτύχει το να μην πηγαίνουν οι εκπρόσωποι της τρόικας στα διάφορα υπουργείο κάθε φορά που θα χρειάζονται κάτι αλλά μέσω του αρμόδιου υπουργού θα γίνονται όλες οι συνεννοήσεις ενώ στο υπουργείο του θα γίνονται και οι συναντήσεις.
Πέρα δηλαδή από την ουσία που θα έχει η παρουσία ενός μόνιμου διαπραγματευτεί από την πλευρά της Ελλάδας ο πρωθυπουργός θα έχει πετύχει και τον συμβολισμό για τον οποίο μιλούσε εξ αρχής ο Αλέξης Τσίπρας. Δηλαδή θα μειωθούν οι επισκέψεις των εκπροσώπων των δανειστών μέσα στα υπουργεία.
Αύριο το πρωί πάντως η νέα –παλαιά από άποψη προσώπων κυβέρνησης θα ορκιστεί αφού μέχρι αργά το βράδυ ή το αργότερο αύριο το πρωί θα έχει ανακοινωθεί το κυβερνητικό σχήμα. Ήδη ο πρωθυπουργός έχει τηλεφωνήσει σε όσους θεωρούνται σίγουροι και αμετακίνητοι από τα υπουργεία τους.
Μέχρι αυτή την στιγμή πάντως οι πληροφορίες θέλουν τον Γιάννη Δραγασάκη αντιπρόεδρο της κυβέρνησης με αρμοδιότητα τον συντονισμό του κυβερνητικού κύκλου. Τον Ευκλείδη Τσακαλώτο υπουργό Οικονομικών αν και υπάρχουν και άλλες σκέψεις ,ενώ κοντά του θα παραμείνουν ο Τρύφων Αλεξιάδης και ο Δημήτρης Μάρδας. Ο Πάνος Σκουρλέτης η θα παραμείνει στο Παραγωγικής ανασυγκρότησης ή θα πάει στο Εσωτερικών . Ο Νίκος Κοτζιάς θα επιστρέψει στο υπουργείο Εξωτερικών , όπως ο Πάνος Καμμένος στο Άμυνας, ο Νίκος Παρασκευόπουλος στο Δικαιοσύνης ,ο Νίκος Παππάς και ο Αλέκος Φλαμπουράρης στο Επικρατείας, ο Γιώργος Κατρούγκαλος στο Εργασίας όπου όπως φαίνεται επιστρέφει και η Θεανώ Φωτίου . Στο υπουργείο Υποδομών θα παραμείνει ο Χρήστος Σπίρτζης ενώ ο Χριστόφορος Βερναρδάκης αναμένεται να αναλάβει Διοικητικής Ανασυγκρότησης .
Ο Γιώργος Σταθάκης λέγεται ότι θα επιστρέψει στο Ανάπτυξης για το οποίο ακούγεται ότι τα κοπεί σε δυο κομμάτια. Ο Χρήστος Ζώης της Υπηρεσιακής κυβέρνησης ίσως παραμείνει στην Ναυτιλία , ο Παύλος Πολάκης υφυπουργός κατά της διαφθοράς, ενώ για το υπουργείο Παιδείας ακούγεται το όνομα του Πανεπιστημιακού Κώστα Γαβρογλου ενώ συζητείται και το όνομα του Κώστα Δουζίνα.
Ο Γιάννης Πανούσης απομακρύνεται από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για το οποίο προορίζεται ο Παναγιώτης Κουρουμπλής ενώ για τη θέση του προορίζεται ο Ανδρέας Ξανθος.
Ο Νίκος Ξυδάκης θα παραμείνει στην κυβέρνηση ίσως σε άλλο πόστο ενώ το όνομα του Γαβριήλ Σακελλαρίδη ακούγεται για το Ευρωπαϊκών υποθέσεων. Ο Γιάννης Μουζάλας παραμένει στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ενώ η Έλενα Κουντουρα θα παραμείνει στο Τουρισμού .
Η Όλγα Γεροβασίλη ακούγεται και πάλι για εκπρόσωπος της κυβέρνησης ενώ πληροφορίες λένε ότι δεν αποκλείεται να μπει στο κυβερνητικό σχήμα και ο Νίκος Φίλης και ο Γιάννης Μπαλάφας.
Ο Νίκος Βούτσης προορίζεται για την προεδρία της Βουλής μιάς και ο Θ. Δρίτσας όπως όλα δείχνουν παραμένει στο υπουργείο Ναυτιλίας παρά τη διαφωνία του με την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ.