Guardian: Οι μετακινήσεις των ψηφοφόρων σε σχέση με το δημοψήφισμα
<p>Δείτε τους χάρτες που δημοσίευσε η βρετανική εφημερίδα </p>
Για τους ξένους παρατηρητές, η περίπτωση των εκλογών της Ελλάδας, προκρίνεται ως αντικείμενο παρατήρησης.
Ο Guardian προχώρησε σε μια ενδελεχή σύγκριση ανάμεσα στο πώς ψήφισαν οι Έλληνες στο δημοψήφισμα και πώς κινήθηκαν στις τωρινές εκλογές. Στο μικροσκόπιο μπήκαν ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και η Λαϊκή Ενότητα.
Βέβαια, η σύγκριση είναι ατυπική με την έννοια ότι στο δημοψήφισμα δεν κατέβηκαν κόμματα, αλλά δυνάμεις που κινήθηκαν είτε προς το «Όχι» είτε προς το «Ναι».
Ωστόσο, είναι δεδομένο ότι πίσω από τις δύο απαντήσεις υπήρξε ένας έντονος κομματικός χρωματισμός και βάσει αυτού του σκεπτικού γίνεται και η σύγκριση.
«Καθαρή» νίκη
Ο πρώτος χάρτης είναι ο πλέον δεδομένος, καθώς είναι η αποτύπωση του εκλογικού αποτελέσματος (και μόνο) και δείχνει την πλήρη επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ στο μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ
Αν και συνολικά ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε ψήφους σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας, έκανε την έκπληξη και πήρε περισσότερες ψήφους σε περιοχές όπου το «Όχι» στο πρόσφατο δημοψήφισμα ήταν πολύ υψηλό. Κάτι τέτοιο συνέβη στη Β. Ελλάδα. Υπάρχουν, όμως, και περιοχές όπου οι ψήφοι που έλαβε ήταν αυτή τη φορά λιγότερες. Με ελαφρύ κίτρινο χρώμα φαίνονται οι περιοχές όπου το κυβερνών κόμμα έχασε ψήφους σε σχέση με το δημοψήφισμα και με έντονο πορτοκαλί σε εκείνες όπου τώρα τα κατάφερε καλύτερα.
Η Νέα Δημοκρατία
Σε περιοχές που το «Όχι» έλαβε λιγότερες ψήφους κατά το δημοψήφισμα, η ΝΔ μπόρεσε σε αυτές τις εκλογές να κεφαλαιοποιήσει την τάση σε δικές της ψήφους. Κάτι τέτοιο συνέβη σε περιοχές της Κεντρικής Ελλάδας. Ο χάρτης με τα κίτρινα χρώματα δείχνει τις περιοχές με το μικρότερο ποσοστό του «Όχι» στο δημοψήφισμα, ενώ ο μεγαλύτερος δείχνει τις διακυμάνσεις της διείσδυσης της ΝΔ. Στις περιοχές με το πιο έντονο μπλε, η αξιωματική αντιπολίτευση τα πήγε πολύ καλύτερα.
Η Λαϊκή Ενότητα
Το νεότευκτο κόμμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη και των υπόλοιπων που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ τα πήγαν καλύτερα σε περιοχές που το «Όχι» ήταν πολύ έντονο στο δημοψήφισμα (βλ. νησιωτική Ελλάδα). Λογικό και επόμενο η Λαϊκή Ενότητα να εμφανίσει σε αυτές τις περιοχές την καλύτερη επίδοσή της. Καίτοι δεν της έφτασε για να μπει στη Βουλή. Στον μικρό χάρτη, με έντονο πορτοκαλί, είναι οι περιοχές όπου το «Όχι» επικράτησε με μεγάλα ποσοστά και στον μεγάλο χάρτη εμφανίζεται η επίδοση της Λαϊκής Ενότητας. Εκεί όπου υπάρχει έντονο κόκκινο, η Λαϊκή Ενότητα κατάφερε να πάρει τα μεγαλύτερα ποσοστά της.
Το ΠΑΣΟΚ
Η Χίος και η Κρήτη ήταν δύο περιοχές όπου το ΠΑΣΟΚ εμφάνισε καλύτερη επίδοση. Σύμφωνα με τον Guardian αυτό συνέβη λόγω της σύμπραξής της με τη ΔΗΜΑΡ. Κάτι που, όμως, δεν μπορεί να είναι σωστό με δεδομένη τη μικρή ισχύ που έχει το συγκεκριμένο κόμμα.