Το 2006 ο τότε Πρόεδρος του Συνασπισμού ο κ. Αλέκος Αλαβάνος ανέδειξε έδωσε το χρίσμα για την δημαρχία της Αθήνας σε ένα νέο πολιτικό πρόσωπο , στον Αλέξη Τσίπρα. Η συνέχεια είναι γνωστή. Ο Αλέξης Τσίπρας με τις ευλογίες του Αλέκου Αλαβάνου έγινε Πρόεδρος του Συνασπισμού το 2008, στην συνέχεια διαφοροποιήθηκε από τον πολιτικό του μέντορα και η συνέχεια είναι γνωστή.

Το 2014 ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας προτείνει για την δημαρχία της Αθήνας ένα νεολαίο πολιτικό τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη που εκπλήσσει θετικά με την παρουσία του. Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης εκλέγεται με την στήριξη του Αλέξη Τσίπρα βουλευτής στην Α΄ Αθηνών και παίρνει τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου στην κυβέρνηση Συριζα. Αποτελεί έναν από τους στενότερους συνεργάτες του, διαμορφώνοντας την πολιτική του Μαξίμου. Μέχρι που ήρθε η στιγμή ο Γαβριλή Σακελλαρίδης να ακολουθήσει στα χνάρια του Αλέξη Τσίπρα και να διαφοροποιηθεί από αυτόν.

Το σημείο καμπής στη σχέση των δύο αντρών είναι η υπογραφή του Μνημονίου. Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης διαφοροποιήθηκε από την κυβερνητική επιλογή. Χωρίς να εκφράσει δημόσια την δυσαρέσκειά του, κράτησε αποστάσεις. Την τελευταία στιγμή μπήκε στα ψηφοδέλτια, ενώ χαρακτηριστική είναι η δήλωσή του την ημέρα της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν είναι στιγμή για θριαμβολογίες.

Το γεγονός ότι ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης δεν αποδέχτηκε την πρόταση για υπουργοποίηση του, σε συνδυασμό με την κινητικότητα των «53» ,έχει κάνει πολλούς να πιστεύουν πως η επόμενη εσωκομματική αντιπολίτευση του Τσίπρα,  έχει βρει εκπρόσωπο στο πρόσωπο του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου. Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης στα χνάρια του Αλέξη Τσίπρα.