Του Γιώργου Κατσίγιαννη – Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Οταν ο Αλ. Τσίπρας ανέλαβε για πρώτη φορά τα καθήκοντα του πρωθυπουργού, το «πηγαινέλα» στο Μέγαρο Μαξίμου για πολλούς κοινοβουλευτικούς και κομματικούς παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούσε μια απρόσκοπτη και οικεία συνήθεια, καθώς η πίσω πόρτα του κυβερνητικού κτιρίου, από την οδό Βασιλέως Γεωργίου, ήταν ορθάνοιχτη για όλους.

Κοντολογίς, το Μέγαρο Μαξίμου δεν διέφερε σε μεγάλο βαθμό από τα κεντρικά γραφεία της Κουμουνδούρου, όπου όλοι είχαν τη δυνατότητα πρόσβασης ανά πάσα στιγμή, ακόμη και αν δεν είχαν προγραμματισμένο ραντεβού με τον Αλέξη Τσίπρα ή με κάποιον εκ των στενών συνεργατών του. Με τη νέα εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και τον προσωπικό θρίαμβο του Αλέξη Τσίπρα στις κάλπες, το «διαμπερές» Μέγαρο Μαξίμου της προηγούμενης κυβερνητικής περιόδου αποτελεί παρελθόν. Πλέον, όσοι «μπαινοβγαίνουν» στο «κυβερνείο» της Ηρώδου Αττικού είναι πρόσωπα εγνωσμένης εμπιστοσύνης, που ανήκουν στην κατηγορία των πιστών συνεργατών του πρωθυπουργού, αφού προηγουμένως έχουν εξασφαλίσει την έγκριση του υπουργού Επικρατείας, Ν. Παππά, ο οποίος, στην παρούσα φάση, είναι ο πιο ισχυρός παράγοντας της κυβέρνησης.

ΣΤΕΓΑΝΟΠΟΙΗΣΗ

Η στεγανοποίηση του Μεγάρου Μαξίμου και η μετατροπή του σε άβατο για τους «περαστικούς» της προηγούμενης περιόδου προκύπτουν μετά τις πρόσφατες κάλπες, καθώς τα «κλειδιά» της εξουσίας βρίσκονται στα χέρια εκείνων που δικαιώθηκαν σε επίπεδο πολιτικής και επικοινωνιακής στρατηγικής και ανέλαβαν την ευθύνη να υπερασπιστούν όλες τις κρίσιμες αποφάσεις του Αλ. Τσίπρα τους τελευταίους μήνες - χωρίς αμφισημίες, αμφιταλαντεύσεις ή παρασκηνιακές διαφοροποιήσεις. Από το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου μέχρι την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών, τα πρόσωπα που ενεπλάκησαν στην προώθηση και των δύο αυτών επιλογών του πρωθυπουργού είναι αυτά που και σήμερα πρωταγωνιστούν από θέση μεγαλύτερης ισχύος στη χάραξη της κυβερνητικής γραμμής του Μαξίμου. Ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, θεωρείται ο απόλυτος νικητής αυτής της προσπάθειας, καθώς υπήρξε ο αρχιστράτηγος του όλου σχεδιασμού που εκπονήθηκε τις προηγούμενες εβδομάδες από το επιτελείο της Κουμουνδούρου, για να ανανεωθεί η λαϊκή εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στη δεύτερη αυτή κυβερνητική περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ ο Ν. Παππάς θα αναλαμβάνει σταδιακά αυξημένες αρμοδιότητες, λειτουργώντας ως σκιώδης συντονιστής της εκτέλεσης του κυβερνητικού έργου σε πολλαπλά επίπεδα και έχοντας ατύπως την ευθύνη για τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το νέο σύστημα εξουσίας στην «εποχή Τσίπρα».

Πλέον, το alter ego του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει το πεδίο ελεύθερο στο Μέγαρο Μαξίμου. Αυτό γιατί κατά την προηγούμενη κυβερνητική θητεία υπήρχαν πρόσωπα στον ευρύτερο κύκλο του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος που αρκετές φορές προσπάθησαν να παρασύρουν τον πρωθυπουργό σε άστοχες επιλογές -κυρίως στα κρίσιμα ζητήματα που αφορούσαν τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές- ή τον αποθάρρυναν από πρωτοβουλίες, μεταξύ άλλων και από αυτή για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Η εκκαθάριση του Μαξίμου από πρόσωπα ή επιμέρους ομάδες που δεν υιοθέτησαν με θέρμη σημαντικές αποφάσεις του πρωθυπουργού είχε ήδη ξεκινήσει από το καλοκαίρι, με τον «μίνι» ανασχηματισμό. Η απομάκρυνση της ομάδας του Γαβριήλ Σακελλαρίδη από το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς και η περιθωριοποίηση του πρώην γενικού γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου, Σπύρου Σαγιά, είναι ίσως τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα.

ΔΙΑΡΡΟΕΣ

 Επίσης, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο πλαίσιο της «στεγανοποίησης» του Μεγάρου Μαξίμου ο κύκλος των προσώπων που θα λαμβάνει τις αποφάσεις με τον πρωθυπουργό θα περιοριστεί ακόμα περισσότερο σε σχέση με το παρελθόν. Σκοπός είναι να αποτρέπονται και «διαρροές» που μπορεί να προκαλέσουν ζημιά, αλλά και προσωπικές στρατηγικές και επιδιώξεις, που ενδεχομένως να υποκρύπτουν την προώθηση μιας «άλλης» ή παράλληλης ατζέντας.

Ουσιαστικά, η νέα κλειστή ομάδα του Μαξίμου, η οποία θα έχει πλήρη γνώση των κυβερνητικών αποφάσεων, θα απαρτίζεται από τους υπουργούς Επικρατείας, Νίκο Παππά και Αλέκο Φλαμπουράρη, τον γενικό γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου, Μιχάλη Καλογήρου, και τον διευθυντή του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού, Δ. Τζανακόπουλο. Αισθητά πιο υποβαθμισμένη θα είναι η παρουσία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκη, στις κλειστές συσκέψεις του Μεγάρου Μαξίμου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ανάμεσα στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και την ομάδα του Νίκου Παππά (καθώς τόσο ο Μιχάλης Καλογήρου όσο και ο Δ. Τζανακόπουλος, ως πρόσωπα της επιρροής -κυρίως ο πρώτος- του υπουργού Επικρατείας, καταγράφονται στην κυβερνητική ανθρωπογεωγραφία) υπήρχαν πάντα εντάσεις και έλλειψη εμπιστοσύνης.

Ο Γ. Δραγασάκης κατά καιρούς ένιωθε να τον αδειάζουν οι «πιτσιρικάδες» του Αλέξη Τσίπρα, οι οποίοι με τη σειρά τους -με πρώτο και καλύτερο τον Δημήτρη Τζανακόπουλο- τον θεωρούσαν «ευθυνόφοβο». Μάλιστα, σε μια κρίσιμη σύσκεψη κατά το παρελθόν στο Μέγαρο Μαξίμου, ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού έφτασε στο σημείο να βάλει τις φωνές στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, κατηγορώντας τον ότι «βγάζει την ουρά του απέξω και δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες του». Βεβαίως, ο ρόλος του Δ. Τζανακόπουλου θα είναι ακόμη πιο παρεμβατικός κατά την τρέχουσα κυβερνητική περίοδο, γεγονός που έχει τροφοδοτήσει συζητήσεις περί ανταγωνισμού του με τον Νίκο Παππά.

Ο «εξολοθρευτής» αντι-Σαγιάς

Σε αντίθεση με τον προηγούμενο γενικό γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου, Σπύρο Σαγιά, τον οποίο στον ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήριζαν «συστημικό», ο διάδοχός του, Μιχάλης Καλογήρου, προέρχεται από τα σπλάχνα του κόμματος, καθώς επί σειράν ετών ήταν μέλος στο Τμήμα Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Κουμουνδούρου. Μάλιστα, ως μάχιμος δικηγόρος, ο 35χρονος γενικός γραμματέας είχε διακριθεί σε υποθέσεις υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως στην περίπτωση της απεργίας πείνας του κατηγορούμενου για συμμετοχή στους «Πυρήνες της Φωτιάς» Σπύρου Σακκά. Ο ίδιος συνηθίζει να λέει ότι «Ο αριστερός οφείλει να είναι ανιδιοτελής και να φαντάζεται το παρακάτω...».

Ο Μ. Καλογήρου υπήρξε προσωπική επιλογή του Ν. Παππά για τη θέση του γενικού γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου, καθώς τον είχε νομικό σύμβουλο όλο το προηγούμενο διάστημα. Ηταν ο άνθρωπος που προετοίμασε το νομοσχέδιο για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ και σε αυτόν εμπιστεύτηκε ο υπουργός Επικρατείας τη διαμόρφωση του νόμου για την αδειοδότηση των καναλιών. Μάλιστα, στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ τον αποκαλούν «εξολοθρευτή των καναλαρχών» και αυτό διότι, πέραν της παροχής νομοθετικής τεχνογνωσίας, ο ίδιος στήριξε και με πολιτικά επιχειρήματα κατά καιρούς την ανάγκη αλλαγής του καθεστώτος στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Επιχειρηματολογώντας πρόσφατα υπέρ του νέου νόμου και απαντώντας σε όσους συντρόφους του από τον ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούσαν να υποτιμήσουν την πρωτοβουλία της κυβέρνησης, ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Αφού πέρασαν 25 χρόνια που οι τηλεοπτικοί σταθμοί απολάμβαναν της γνωστής ασυλίας, λειτουργώντας με το πρωτότυπο καθεστώς των προσωρινών αδειών, και αφού έρχεται ένα νομοσχέδιο νομικά θωρακισμένο και ουσιαστικά πλήρες, το μόνο που φαίνεται να απασχολεί ορισμένους συντρόφους και μη είναι το πώς θα αμφισβητήσουν ή ακόμη και πώς θα διαστρεβλώσουν (και) την πρωτοβουλία αυτή. Δυστυχώς, ακούσια έστω, η επιχειρηματολογία αυτή έρχεται να συμπαραταχθεί με τη στάση της ΕΙΤΗΣΕΕ. Για να μην παρεξηγηθούμε: Ο νόμος αυτός λύνει αυτά που σύμφωνα με το Δίκαιο, ευρωπαϊκό και ελληνικό, επιτρέπεται να λύσει. Αν κάποιοι περιμένουν να δουν να αυτοπυρπολούνται οι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών στο Σύνταγμα ή οι παρουσιαστές των βραδινών δελτίων ειδήσεων να μας εκλιπαρούν για άφεση, σίγουρα θα απογοητευτούν».

«Πρωινός καφές» μετά τον Ομπάμα

Την ερχόμενη εβδομάδα, μετά την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα από τις ΗΠΑ, αναμένεται να ξεκινήσει ο «πρωινός καφές» στο Μέγαρο Μαξίμου, στον οποίο θα μετέχουν σχεδόν όλοι οι στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, που έχουν άμεση εμπλοκή στην επικοινωνιακή και πολιτική στρατηγική της κυβέρνησης και του κόμματος. Τα πρόσωπα που συνθέτουν τον περίφημο «πρωινό καφέ» είναι ο υπουργοί Επικρατείας, Ν. Παππάς και Αλ. Φλαμπουράρης, ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αλ. Τσίπρα, Δ. Τζανακόπουλος, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη, ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Αγγελος Τσέκερης, καθώς και ο δημοσιογράφος και λογογράφος του Αλέξη Τσίπρα, Θανάσης Καρτερός.

Εκ μέρους του κόμματος θα παρίσταται η εκπρόσωπος Τύπου, Ράνια Σβίγκου, ενώ δεν αποκλείεται να ζητείται, όποτε καθίσταται αναγκαίο για ζητήματα που αφορούν σε κομματικές υποθέσεις, η συμμετοχή του επικεφαλής του οργανωτικού τομέα Παναγιώτη Ρήγα. Ο τελευταίος φέρεται να έχει το προβάδισμα να είναι ο επόμενος γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, αν και αυτό θα εξαρτηθεί από τη στάση των «53» και το ενδεχόμενο να υπάρξει από την πλευρά τους πρόταση υπέρ της υποψηφιότητας του Γ. Σακελλαρίδη. Στο Μαξίμου επιστρέφουν εκ νέου όλες οι στενές συνεργάτιδες του Αλέξη Τσίπρα, που έχουν την ευθύνη για την κατάρτιση του προγράμματός του και για τα ραντεβού του. Πρόκειται για τις γραμματείς του πρωθυπουργού Κωνσταντίνα Κιντώνη, Αντιγόνη Χατζηιωάννου, Ελένη Σταυρακάκη και Ελένη Σιάννα. Επίσης, ανάμεσα στα πρόσωπα που θα βρίσκονται καθημερινά στο Μαξίμου είναι η υπεύθυνη για τις σχέσεις του κόμματος με τον ξένο Τύπο και για τις συνεντεύξεις που παραχωρεί ο ΑΛ. Τσίπρας σε ξένα ΜΜΕ, Δανάη Μπαδογιάννη, καθώς επίσης ο σύμβουλος επί ευρωπαϊκών θεμάτων του πρωθυπουργού και λογογράφος του, Τάκης Παυλόπουλος, και ο Δημήτρης Αναστασόπουλος, πρώην απολυμένος της ΕΡΤ, που εδώ και τρία χρόνια έχει την ευθύνη της παραγωγής των τηλεοπτικών εμφανίσεων του Αλ. Τσίπρα. Τέλος, πάντα παρούσα είναι η σύμβουλος-σκιά του Αλέξη Τσίπρα, Ζωή Χαλιδιά.