Τα οφέλη και οι προσδοκίες από το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στην Νέα Υόρκη
<p>. Τα επικοινωνιακά λάθη της κυβέρνησης </p>
Της Ελένης Καλογεροπούλου
Ο πρέσβης Νίκος Ζαχαράκης στο βιβλίο που έχει γράψει για την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας εξιστορεί μεταξύ άλλων τις αγωνιώδεις προσπάθειες της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας της χώρας μας προκειμένου να υπάρξει μια φωτογραφία του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πλανητάρχη.
Το ίδιο έκανε ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο Κώστας Σημίτης, ο Κώστα Καραμανλής ο Γιώργος Παπανδρέου. Ίσως γιατί όλοι αυτοί πίστευαν ότι μια φωτογραφία ισούται με χίλιες λέξεις. Το βιβλίο αυτό φαίνεται ότι έχουν διαβάσει με προσοχή οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα οι οποίοι - εκ του αποτελέσματος- αποφάσισαν να το εφαρμόσουν κατά γράμμα.
Έτσι λοιπόν χθες τα ξημερώματα ήρθε και η πολυπόθητη φωτογραφία του Αλέξη Τσίπρα με τον Μπάρακ Ομπάμα να τον χτυπά με οικειότητα στην πλάτη στο δείπνο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στην Νέα Υόρκη. Φωτογραφία με πολλά βελάκια, με κύκλους και πολλές εξηγήσεις στην λεζάντα αφού ο Αλέξης Τσίπρας χαμένος μες στο πλήθος δεν φαινόταν όσο έπρεπε στην περιβόητη φωτογραφία. Μόνο που όσοι χάραξαν αυτή την επικοινωνιακή πολιτική ξέχασαν ότι οι καιροί έχουν περάσει και το άγγιγμα του Μίδα δεν λέει τίποτα στον ελληνικό λαό. Όπως δεν λέει τίποτα ο θαυμασμός του πλανητάρχη για τις εκλογικές νίκες του Έλληνα πρωθυπουργού.
Οι δύσκολοι καιροί όπως και το διαδίκτυο έχουν κάνει πολύ πιο υποψιασμένους τους έλληνες ψηφοφόρους που περιμένουν να δουν αν οι Αμερικάνοι θα δώσουν την βοήθεια τους στο θέμα του χρέους ή της ανάπτυξης θέματα στα οποία έδωσε ιδιαίτερη έμφαση ο πρωθυπουργός.
Σημαντικό επίσης στοιχείο είναι και το πώς θα δοθεί η στήριξη στην χώρα μας . Με την μορφή του πατρόνου ή του συνεργάτη και του εταίρου που αντιλαμβάνεται το δίκαιο του αιτήματος και όχι μόνο την μυρωδιά του πετρελαίου στην Μεσόγειο.
Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε δίχως άλλο ένα σημαντικό ταξίδι στις ΗΠΑ. Όχι μόνο γιατί συναντήθηκε για λίγα δευτερόλεπτα με τον Μπάρακ Ομπάμα αλλά γιατί είχε την ευκαιρία να παρευρεθεί μεταξύ αρχηγών κρατών και πρωθυπουργών απ όλο τον κόσμο που αύριο είναι σίγουρο ότι θα του χρειαστούν. Είδε τον Κινέζο πρόεδρο, τον Πρωθυπουργό της Βραζιλίας, τον αρχηγό της Παλαιστίνης και μίλησε με την Ισραηλινή πλευρά .
Έθεσε πιεστικά το θέμα του χρέους και της ανάπτυξης προβάλλοντας ακόμα και τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις που πρόκειται να γίνουν προκειμένου να πείσει τους συνομιλητές του ότι τα πράγματα θα αλλάξουν γρήγορα στην Ελλάδα. Δεν δίστασε να αναφερθεί στα προβλήματα που κάνουν επιφυλακτικούς τους ξένους επενδυτές όπως η γραφειοκρατία και η μίζα λέγοντας ότι έφτασε η ώρα που θα πάψουν να υφίστανται τέτοιου είδους θέματα. Τι άλλο λοιπόν να περιμένει κανείς από ένα τέτοιο ταξίδι;
Κακώς λοιπόν οι συνεργάτες του ανέβασαν τον πήχη των επαφών με τον πλανητάρχη στα ύψη υποβαθμίζοντας έτσι άλλες ουσιαστικές επαφές. Όπως φαίνεται η επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης είναι ντεμοντέ έστω και αν την έχουν αναλάβει νέοι άνθρωποι….