Μουζάλας: "Δεν ήμασταν έτοιμοι για το προσφυγικό... Τα χάσαμε"
<p>Ο αναπληρωτής υπουργός άφησε αιχμές κατά της προκατόχου του Τασίας Χριστοδουλοπούλου</p>
«Δεν ήμασταν έτοιμοι για όλες αυτές τις ροές. Τα χάσαμε, είναι αλήθεια δηλαδή. Στην αρχή τα χάσαμε…» είπε ο κ. Μουζάλας σε συνέντευξή του στο Vima fm.
Πρόσθεσε ωστόσο: «Προσπαθούμε όμως και νομίζω ότι προσπαθούμε καλά. Με τις δυσκολίες που έχουμε μέσα στη βαθύτατη οικονομική κρίση που είμαστε, με πάρα πολλές ελλείψεις, αλλά γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια. Πιστεύω ότι θα αποδώσει, εφόσον λυθεί κι ευρωπαϊκά το πρόβλημα».
Αναφερόμενος στη μεταφορά των προσφύγων στη Βόρεια Ελλάδα, ο αρμόδιος υπουργός είπε πως «υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις για να γίνει αυτό και νομίζω ότι, μέχρι τα μέσα του Νοέμβρη, το αργότερο μέχρι τέλος του Νοέμβρη, θα είναι έτοιμες».
Ο κ. Μουζάλας υποστήριξε ακόμη ότι δεν υπήρξε ωραιοποίηση της κατάστασης στη Μυτιλήνη κατά την επίσκεψη Τσίπρα-Φάιμαν. «Γράφτηκε χθες και στην Bild και είναι κακής πρόθεσης, κακής ενημέρωσης σε δικά μας (ΜΜΕ), ότι έγινε μια προσπάθεια να ωραιοποιηθεί η Λέσβος. Δεν κάναμε καμία προσπάθεια να ωραιοποιήσουμε τίποτα, ακριβώς γιατί δείχνοντας την πραγματικότητα, προσδοκούμε ότι θα έχουμε καλύτερη συνεργασία με την Ευρώπη. Δηλαδή, καμιά φορά, είναι τόσο κακή η κατάσταση, που δεν χρειάζεται να τη χειροτερέψουμε» είπε χαρακτηριστικά.
Δίνοντας στοιχεία για τους μετανάστες και πρόσφυγες που φτάνουν στον Πειραιά και στην Αθήνα, ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε: «Ερχονται κάθε μέρα, εδώ και πάρα πολλούς μήνες. Σε τέτοια μεγέθη (7.000 κάθε μέρα), αλήθεια λέω. Το Σάββατο 26/9, ήρθαν 6.000 από τη Μυτιλήνη, την Κυριακή 27/9 ήρθαν 4.000 από τη Μυτιλήνη, την Κυριακή προχθές, ήρθαν 1.140 και τη Δευτέρα ήρθαν 7.000. Ο μέσος όρος είναι ίδιος. Μυτιλήνη-Αθήνα, κι από εκεί και πέρα, η προσφυγιά βρίσκει τους δικούς της δρόμους και πηγαίνουνε προφανώς προς τον Βορρά».
Τέλος υποστήριξε ότι η πρόταση που προωθεί στην Ε.Ε. με την οποία συμφωνεί ο Γιουνκέρ, είναι η επιλογή των προσφύγων που θα πάνε να εγκατασταθούν σε χώρες της Ευρώπης να γίνεται μέσα από τα στρατόπεδα πρώτης προσέγγισης. «Δηλαδή, στην Τουρκία, την Ιορδανία και στο Λίβανο. Ώστε και οι πρόσφυγες να αποφεύγουν το Αιγαίο, τους πνιγμούς, το θάνατο και οι δουλέμποροι να μην έχουν να ασχοληθούν. Να μπαίνουν διαπιστωμένοι από την Τουρκία με τα διαβατήριά τους και να πάνε στη Γερμανία, στην Αυστρία, στο Λουξεμβούργο».