Μπορεί μέχρι στιγμής η ομάδα των «53» στο ΣΥΡΙΖΑ να μην έχει δώσει αφορμή ότι θα αποτελέσει την νέα «Αριστερή Πλατφόρμα» του κυβερνώντος κόμματος, ωστόσο στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει προβληματισμός για την στάση που θα κρατήσουν τα μέλη της στις κρίσιμες ψηφοφορίες που ακολουθούν στη Βουλή, με κύρια αυτή των προαπαιτούμενων μέτρων.

Εδώ και μέρες, ο Δημήτρης Παπαδημούλης επιστρατεύτηκε, όπως και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, να θυμίσει μέσω δηλώσεών του, στους «53» ότι ο εκπρόσωπός τους, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ως υπουργός Οικονομικών υπέγραψε τη συμφωνία και τους όρους του μνημονίου. Ο φόβος ωστόσο του αντάρτικου δεν ξεπεράστηκε. Η ομάδα των «53» είναι για την ώρα ο διαφορετικός πόλος μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ καθώς κινείται πιο αριστερά από τον υπόλοιπο ΣΥΡΙΖΑ και που ενδεχομένως δημιουργήσει προβλήματα στην κυβέρνηση κατά την ψήφιση των μέτρων του Μνημονίου.

Ο Αλέξης Τσίπρας ωστόσο σχεδιάζει τις επόμενες πολιτικές και κυβερνητικές του κινήσεις έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού του, το ενδεχόμενο να υπάρξουν κραδασμοί, ικανοί να προκαλέσουν σύγχυση τόσο στην πορεία του κυβερνητικού έργου, αλλά και στην συνοχή της ΚΟ του κόμματος.

Με απόφαση του Αλέξη Τσίπρα, η θέση του γραμματέα της ΚΟ δόθηκε στην «προεδρική» Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, ενώ και η θέση του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ θα καταληφθεί από έναν «προεδρικό», τον Παναγιώτη Ρήγα, σύμφωνα με πληροφορίες.

Οι διαθέσεις του Αλέξη Τσίπρα σχετικά με την ομάδα των «53» θα φανούν σε πρώτη φάση κατά την σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, καθώς πολλοί θα επιχειρήσουν να ερμηνεύσουν την τοποθέτηση του πρωθυπουργού κατά την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και τις προτάσεις για τον προγραμματισμό της δράσης του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει του συνεδρίου.

Ως προς τον χρόνο διεξαγωγής του συνεδρίου, υπάρχει η αρχική πρόταση να γίνει την άνοιξη, αλλά έχουν γίνει και δεύτερες σκέψεις -που, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται να επικρατούν- το συνέδριο να διεξαχθεί νωρίτερα, περί τα τέλη Ιανουαρίου-αρχές Φεβρουαρίου.

Στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι η επανασυσπείρωση στον μέγιστο δυνατό βαθμό των οργανωμένων δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ, γι’ αυτό είναι πολύ πιθανό μέλη του κόμματος που αποχώρησαν με τη διάσπαση να επιστρέψουν στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αυτό προϋποθέτει πρόσκληση για κοινή δράση και σχέδιο κομματικής ανασυγκρότησης. Στόχος είναι να μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ να ξαναγίνει ελκυστικός στην κοινωνία και κυρίως στη νέα γενιά.