Γρήγορα οργάνωσε το γραφείο του ο νέος πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ξηλώνοντας εκ βάθρων το σύστημα της Ζωής Κωνσταντοπούλου και στελεχώνοντας τις θέσεις ευθύνης στο Κοινοβούλιο και στο γραφείο του με πρόσωπα της απολύτου εμπιστοσύνης του και με... έντονο το άρωμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Νέος γενικός γραμματέας της Βουλής, στη θέση του Γιώργου Θαλάσση, ορίστηκε ο μέχρι πρότινος διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Κ.Ε. του κόμματος, Κώστας Αθανασίου, τοποθέτηση η οποία θεωρείται και άνοιγμα στην ομάδα των «53».  Στο παρελθόν, ο κ. Αθανασίου είχε διατελέσει συντονιστής της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, έχοντας σε μεγάλο βαθμό την ευθύνη για την κατάρτιση της διακήρυξής του, όταν έγινε ενιαίο κόμμα.

Πάντως, όπως έγραψε το SECRET, ένθετο της εφημερίδας ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, η αντικατάσταση του κ. Θαλάσση προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της απελθούσης προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία με απανωτά tweets στηλίτευσε το γεγονός.

Ειδικός γραμματέας, αντικαθιστώντας τον Νίκο Παπασπύρου, που πηγαίνει στο Επιστημονικό Συμβούλιο, ορίστηκε ο Κώστας Βασιλάκης, ο οποίος θεωρείται ένας εκ των εξ απορρήτων του Αλ. Τσίπρα, ενώ λόγω και της θητείας του στη Βουλή θεωρείται άριστος γνώστης του Κανονισμού και των κοινοβουλευτικών διαδικασιών. Την αντικατάσταση αυτή, πάντως, δεν την είδαν με καλό μάτι από την Προεδρία της Δημοκρατίας, καθώς ο κ. Παπασπύρου παραμένει βοηθός του κ. Παυλόπουλου στο πανεπιστήμιο.

Από εκεί και πέρα, θέση διευθύντριας στο γραφείο του προέδρου αναλαμβάνει η στενή συνεργάτιδά του εδώ και χρόνια, Ναταλία Σερέτη, ενώ τα νομικά θέματα του γραφείου θα χειρίζεται η επίσης συνεργάτιδα του κ. Βούτση και νομικός, Σοφία Λύκου. Τέλος, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, το βάρος της επικοινωνίας με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες θα αναλάβει ως εκπρόσωπος Τύπου η δημοσιογράφος Γεωργία Δάμα, η οποία θήτευσε στο πλευρό του κ. Βούτση και στο υπουργείο Εσωτερικών.

Στο μεταξύ, ο κ. Βούτσης προσπαθεί να κλείσει τις πληγές που άφησε η αποχώρηση της Ζ. Κωνσταντοπούλου από την προεδρία της Βουλής.

«Οσο περνάει από το χέρι μου, οι περισσότεροι συμβασιούχοι θα επιστρέψουν σύντομα στη δουλειά τους», είπε ο νέος πρόεδρος στην πρώτη του ανεπίσημη συνάντηση με τον Σύλλογο Υπαλλήλων της Βουλής, ανάβοντας έτσι το «πράσινο φως» είτε για την επιστροφή είτε για την παραμονή στην εργασία 61 ατόμων. Με δεδομένο, πάντως, ότι οι περισσότεροι εκ των συμβασιούχων έχουν αποδοχές πολύ μεγαλύτερες από αυτές των υπαλλήλων της Βουλής, ήδη έχει αρχίσει να συζητείται εντονότατα η επιβάρυνση του Κοινοβουλίου από μια τέτοια απόφαση.

Οδηγός για τον υπολογισμό είναι ο προϋπολογισμός της Βουλής για φέτος, από τον οποίο προκύπτει ότι το συνολικό κόστος για τη μισθοδοσία των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου έφτασε τα 2,9 εκατομμύρια ευρώ, με τα 1.997.000 ευρώ να προορίζονται για αμοιβές, ενώ επιπλέον 952.000 ευρώ είχαν προϋπολογιστεί για τις ασφαλιστικές εισφορές τους.

Σύμφωνα με τους υπαλλήλους της Βουλής, η πληροφόρηση που είχαν από τη νέα ηγεσία του Σώματος ήταν πως, σε πρώτο στάδιο, θα ανανεωθούν όλες οι συμβάσεις, όχι όμως για δώδεκα μήνες, όπως στο παρελθόν, αλλά μόνο για έξι, γεγονός που δεν έδειξε να ικανοποιεί τους περισσότερους συμβασιούχους. Επίσης, ο Νίκος Βούτσης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μην ανανεωθούν οι συμβάσεις σε προκλητικές περιπτώσεις αργομισθίας.