Της Ελένης Καλογεροπούλου

Η πορεία της εφαρμογής του  τρίτου μνημονίου, το χρέος και η ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών  καθώς  και το θέμα της μετανάστευσης αναμένεται να βρεθούν  στο τραπέζι της συζήτησης που θα έχει ο Έλληνας πρωθυπουργός με την Γερμανίδα Καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ στο περιθώριο της συνόδου κορυφής την Πέμπτη το απόγευμα .

Ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος το τελευταίο διάστημα εμφανίζεται ιδιαίτερα αγχωμένος για το θέμα της πρώτης αξιολόγησης θα ενημερώσει  την Καγκελάριο για την πορεία των προαπαιτούμενων ενώ θα  θέσει μετ επιτάσεως το ζήτημα της απομείωσης του χρέους  και της ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών -θέμα που η κυβέρνηση το έχει συνδέσει με τα κόκκινα δάνεια.

Φυσικά η Αγκελα Μέρκελ θα είναι ενημερωμένη για τα περισσότερα από αυτά τα θέματα αφού ο Γάλλος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισι που θα συναντηθεί σήμερα με τον πρωθυπουργό θα έχει φροντίσει να ενημερώσει αρμοδίως για όλες αυτές τις εκκρεμότητες που έχει σχετικά με το πρόγραμμα η ελληνική κυβέρνηση. Καλού κακού  πάντως η Γερμανίδα Καγκελάριος θα τα ακούσει και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό προκειμένου να πειστεί ότι όλα πηγαίνουν καλά και ομαλά.

Σε ότι αφορά το μεταναστευτικό ο πρωθυπουργός  αναμένεται να αναφερθεί  στις κινήσεις που αποφασίστηκαν να γίνουν από την αρμόδια επιτροπή που συνεδρίασε στο Μέγαρο Μαξίμου χθες το βράδυ  ενώ η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να επαναλάβει ότι είναι υπέρ της  «πολυεπίπεδης συνεργασίας με την Τουρκία για την καλύτερη αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και την πάταξη των δικτύων παράνομης διακίνησης οργανωμένα», «σε τομείς όπως η ανταλλαγή πληροφοριών ή η επανεισδοχή» αλλά ούτε συζήτηση για «καινοφανείς ιδέες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας εσχάτως, όπως αυτή της κοινής ελληνοτουρκικής περιπολίας των θαλασσίων συνόρων».

Αυτό άλλωστε δήλωσε και ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών απαντώντας σε πληροφορίες που θέλουν την Γερμανική πλευρά να επεξεργάζεται σενάρια για το Αιγαίο.

«Η Ελλάδα» είπε οκ. Κούτρας, «η οποία φυλάσσει τα σύνορα της Ευρώπης στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο», «ουδέποτε διανοήθηκε να αναθέσει στο πολεμικό της ναυτικό ή στις ένοπλες δυνάμεις της, γενικότερα, την αντιμετώπιση των προσφύγων πολέμου» σημειώνοντας ότι «ήρθε η ώρα να σταματήσει επιτέλους το παιχνίδι απόδοσης ευθυνών και να επικεντρωθούμε στη λύση».