Η μάχη της Β’ Αθηνών για Μεϊμαράκη, Μητσοτάκη και Άδωνι
<p>Τρεις υποψήφιοι από την ίδια περιφέρεια θέλουν να γίνουν αρχηγοί στη Νέα Δημοκρατία</p>
Του Σταύρου Παπαντωνίου - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Τρεις υποψήφιοι από τη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας για την αρχηγία της Ν.Δ.: Αυτή είναι η μεγάλη ιδιαιτερότητα της εσωκομματικής εκλογικής μάχης στην αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς οι τρεις από τους τέσσερις που θα διεκδικήσουν τη στήριξη της βάσης του κόμματος τον επόμενο μήνα προέρχονται από την ίδια εκλογική περιφέρεια. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αδωνις Γεωργιάδης μπαίνουν στη μάχη με αφετηρία την Περιφέρεια Β’ Αθηνών, που, σημειωτέον, είναι η μεγαλύτερη της χώρας.
O παλαιότερος στη Β’ Αθηνών είναι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος εκλέγεται 26 συναπτά έτη στην ίδια περιφέρεια. Από το 1989, όταν εξασφάλισε πρώτη φορά την είσοδό του στην ελληνική Βουλή, μέχρι σήμερα ο κ. Μεϊμαράκης, άλλες φορές ψηλά, άλλες πιο χαμηλά, αλλά πάντα ανάμεσα στους πρώτους, κατάφερνε να εξασφαλίζει με χαρακτηριστική άνεση την ανανέωση του «βουλευτικού διαβατηρίου» του, έχοντας πιστό κοινό και φανατικούς οπαδούς. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι σε κάθε δύσκολη συγκυρία έβγαινε μπροστά και έτσι κέρδισε με το σπαθί του τον χαρακτηρισμό «ψυχή της παράταξης». Λόγω της στενής σχέσης του με τη βάση της παράταξης, εκλεγόταν βουλευτής σε όλες τις αναμετρήσεις.
Το 2004, ωστόσο, ο πρωτοεμφανιζόμενος στην κεντρική πολιτική σκηνή Κυριάκος Μητσοτάκης, μόλις 36 ετών τότε, κατάφερε να πλασαριστεί ψηλότερα από τον «παλιό» Μεϊμαράκη, καθώς εξελέγη στη δεύτερη θέση, με τρίτο τον Αρη Σπηλιωτόπουλο, τέταρτο τον νυν αρχηγό των ΑΝ.ΕΛ., Πάνο Καμμένο, ενώ την πέμπτη θέση κατέλαβε ο άλλοτε πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ.
Πιο πάνω ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στις επόμενες εκλογές, αυτές του 2007, τις τελευταίες που κέρδισε η Νέα Δημοκρατία, καθώς συγκέντρωσε 75.000 σταυρούς έναντι 74.000 του Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Το 2009, στη γνωστή πλέον μάχη της Β’ Αθηνών, πήρε κεφάλι ο νυν πρόεδρος της Ν.Δ. Τότε πολλοί είχαν βιαστεί να τον χαρακτηρίσουν φθαρμένο προϊόν, αποδείχθηκε όμως εφτάψυχος. Συγκέντρωσε συνολικά 63.700 ψήφους, έναντι 44.800 του Κυριάκου Μητσοτάκη, που υπέστη εκλογική καθίζηση.
Η ΕΚΠΛΗΞΗ
Στις επόμενες εκλογές, αυτές του 2012, και με τα δεδομένα να έχουν αλλάξει πλέον ριζικά, καθώς είχαμε εισέλθει σε βαθιά πολιτική και οικονομική κρίση, προστέθηκε ο έτερος σήμερα διεκδικητής της προεδρίας της Ν.Δ., Αδωνις Γεωργιάδης, έπειτα από τη μεταγραφή του από τον ΛΑΟΣ. Ο κ. Γεωργιάδης έκανε την έκπληξη, καθώς σε ένα νέο κόμμα κατάφερε να περάσει οριακά τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, όχι όμως και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που συγκέντρωσε πάνω από 25.000 σταυρούς. Η Νέα Δημοκρατία, πάντως, σε εκείνες τις εκλογές, παρά τη νίκη, υπέστη μεγάλη εκλογική καθίζηση. Στις κάλπες του Ιανουαρίου, που είναι και το πιο πρόσφατο «δείγμα», ο Κυριάκος Μητσοτάκης νίκησε κατά κράτος τους έτερους συνυποψηφίους του για την ηγεσία της Ν.Δ. Συγκεντρώνοντας 91.782 ψηφοδέλτια, έναντι περίπου 73.959 του Αδωνι Γεωργιάδη και 42.622 του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ήταν ο καθαρός νικητής.
Οι καλά γνωρίζοντες από εκλογές έλεγαν πάντα πως η μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας έβγαζε κυβέρνηση. Ισως τώρα να ισχύει το ίδιο και για τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας. Πρόκειται για περιφέρεια με μεγάλη επιρροή στην κάλπη. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η υποψηφιότητα του Αδωνι Γεωργιάδη την τελευταία στιγμή μοιράζει εκ νέου την τράπουλα και χωρίζει στα τρία τη δύναμη.
Στη «γαλάζια» ανθρωπογεωγραφία, ο κ. Γεωργιάδης έχει τη μικρότερη δύναμη σε επίπεδο μηχανισμών, κάτι όμως που του δίνει τη δυνατότητα να εμφανίζεται ως ο πιο αντισυστημικός. Χαρακτηριστικό είναι πως ο Δημήτρης Χατζηελένης, πρόεδρος της Β1 ΝΟΔΕ, της μεγαλύτερης Νομαρχιακής της χώρας, στηρίζει Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Ο πρόεδρος της Β2, Ν. Αδαμόπουλος, έχει υπογράψει για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ ο πρόεδρος της Β3, Γ. Κώττης, είναι επίσης στο πλευρό του πρώην υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Το παρελθόν και η πολυδιάσπαση
Σύμφωνα με την καταγραφή των υποστηρίξεων, η κομματική πίτα είναι μοιρασμένη ανάμεσα στους
δύο υποψηφίους και ο Αδ. Γεωργιάδης στοχεύει στο κοινό που δεν ανήκει στον «γαλάζιο» βραχίονα. Ο κ. Μεϊμαράκης είναι βέβαιο πως σε αυτό το κομμάτι έχει το προβάδισμα, καθώς πρόκειται για τον αρχαιότερο βουλευτή, που, εκτός των άλλων, έχει διατελέσει γραμματέας του κόμματος, άρα έχει προσωπική επαφή με πολλά από αυτά τα στελέχη. Από την άλλη, και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά από δέκα χρόνια συνεχούς εκλογής στην Περιφέρεια Β’ Αθηνών και έχοντας σημειώσει πολύ υψηλά εκλογικά νούμερα, γνωρίζει πολύ καλά τα πρόσωπα της «γαλάζιας» βάσης, ενώ έχει και βαρύ όνομα, κάτι που τον βοηθά να συσπειρώνει μια ομάδα ανθρώπων που αυτοπροσδιορίζονται ως μητσοτακικοί.
Η πολυδιάσπαση δυνάμεων στη Β’ Αθηνών βοηθά τον Απόστολο Τζιτζικώστα, αλλά μόνο θεωρητικά, καθώς και ο ίδιος, με εξαίρεση τη Μακεδονία, που είναι η δύναμη πυρός του, είναι αδύναμος από τη Θεσσαλία και κάτω. Από την άλλη, οι κ. Μεϊμαράκης και Μητσοτάκης έχουν κάποια ερείσματα στην Κρήτη, λόγω καταγωγής, ενώ, αντίθετα, ο Αδωνις Γεωργιάδης μόλις πρόσφατα αποκάλυψε πως η καταγωγή του είναι από τη Μακεδονία και τα Επτάνησα, προσδοκώντας ωστόσο ψήφους από τη μεγάλη αναγνωρισιμότητά του, λόγω της έκθεσής του στα ΜΜΕ.