Τι κατέθεσε ο αστυνομικός που έφθασε λίγα λεπτά μετά τη δολοφονία του Φύσσα
<p>Περιέγραψε τι συνέβη στην οδό Π. Τσαλδάρη λίγα λεπτά μετά τη μοιραία επίθεση με μαχαίρι</p>
Με την κατάθεση ενός εκ των αστυνομικών που βρέθηκαν στο σημείο της συμπλοκής των Χρυσαυγιτών και της παρέας του Παύλου Φύσσα, συνεχίστηκε η 22η συνεδρίαση της δίκης της Χρυσής Αυγής.
Ο αστυνομικός, που ειχε ξεκινήσει να καταθέτει απο την Τρίτη, περιέγραψε τι συνέβη στην οδό Π. Τσαλδάρη λίγα λεπτά μετά τη δολοφονική επίθεση με μαχαίρι κατά του Παύλου Φύσσα από τον Γιώργο Ρουπακιά, καταδεικνύοντας μεσω των ερωτήσεων των συνηγόρων την ολιγωρία της Αστυνομίας εκείνο το βράδυ της,
Χρησιμοποιώντας έναν χάρτη της περιοχής όπου έγινε η επίθεση, ο συνηγορος της οικογένειας Φύσσα υποχρέωσε τον μάρτυρα να υποδείξει σημείο προς σημείο τις κινήσεις των δύο ομάδων ΔΙΑΣ στο Κερατσίνι.
Ο αστυνομικός, που ηταν ο ανθρωπος που συνέλαβε τον Γιώργο Ρουπακιά, έκανε σαφές στην κατάθεσή του ότι "δεν μπορούσαμε να επέμβουμε 8 άτομα σε 50", ενώ τόνισε ότι το κέντρο τούς είχε συστήσει να παραμείνουν στο σημείο για να δίνουν εικόνα. Η δυσαναλογία του αριθμού των χρυσαυγιτών και των αστυνομικών ηταν το βασικό επιχείρημα του μάρτυρα ακομα και όταν ρωτήθηκε γιατί δεν έγιναν συλλήψεις χρυσαυγιτών, ιδίως μετά τον φόνο. Ο ίδιος υπογράμμισε και πάλι πάντως ότι η ενημέρωση που είχαν οι αστυνομικοί ήταν για περιστατικό ανάμεσα σε «άτομα της ΧΑ» και «άτομα του γνωστού χώρου», «δηλαδή αναρχικούς».
Στη συνέχεια αλλος δικηγόρος προσκόμισε τρεις φωτογραφίες καλώντας τον μάρτυρα να κάνει σχετικές αναγνωρίσεις σε μια προσπαθεία να καταδείξει το επαγγελματικό του πράγματος.
Η πρώτη ήταν του υποπολυβόλου (μεγάλων διαστάσεων) που ανέφερε ο μάρτυρας. Η δεύτερη -από τον σκληρό δίσκο του γιωργου Πατέλη- απεικονίζει άτομα της Χρυσής Αυγής να κρατούν ασυρμάτους, τους οποίους αναγνώρισε ο μαρτυρας, ενώ η τρίτη φωτογραφία, ηταν με άτομα της Χρυσής Αυγής που φορούν αλεξίσφαιρα γιλέκα.
Η πολιτική αγωγή αναφέρθηκε στην ιατροδικαστική έκθεση, στην οποία -κατά τους δικηγόρους- περιγράφεται ότι ο Γ. Ρουπακιάς είχε ένα οίδημα, που δεν είναι δυνατόν να φανεί από που προέκυψε. Σε σχετική ερώτηση, ο αστυνομικός υποστήριξε ότι ο Γ. Ρουπακιάς "προφανώς δεν θα έφαγε καμία. Θα ήταν καλός, μπορεί να ήξερε πυγμαχία. Αυτό που είπα ότι ήταν καλός, ήταν ότι μπορεί να ξέρει κάποια πολεμική τέχνη".
Συνεχίζονται οι εντάσεις
Ακόμη μία ένταση μεταξύ των συνηγόρων των δύο πλευρών προκάλεσε η εξέταση μάρτυρα. Αυτή τη φορά, αφορμή στάθηκε η επισήμανση του συνηγόρου Γ. Ρουμπέκα, ότι ο εντολέας του Ρουπακιάς είναι κατηγορούμενος κι όχι δολοφόνος, προκαλώντας έναν έντονο διάλογο ανάμεσα στην πολιτική αγωγή και στον υπερασπιστή.
Ρουμπέκας: Μία παρατήρηση, κυρία πρόεδρε, προς όλους τους συνηγόρους. Ακούγεται για τον εντολέα μου η λέξη "δολοφονος". Δεν είναι νομικός όρος αυτός.
Πρόεδρος: Όχι αυτή την εισαγωγή. Θα κάνετε ερωτήσεις στο μάρτυρα..
Ρουμπέκας: Κάνω αίτημα προς το δικαστήριό σας για κάθε φορά που ακούγεται η λέξη αυτή. Ο εντολέας μου κατηγορείται για ανθρωποκτονία με δόλο. Είναι ζητούμενο αυτό. Οφείλουμε να λέμε "κατηγορούμενος", κι όχι "δολοφόνος".
Πολιτική αγωγή: Η υπεράσπιση του λέει. Ο ίδιος το λέει...
Ρουμπέκας: Ο ίδιος δεν λέει τίποτα
Πρόεδρος: Σταματήστε!
Κατά την εξέταση του αστυνομικού από τον υπερασπιστή του Ρουπακιά, ο τελευταίος ρώτησε διευκρινιστικά: "Γιατί λέτε ότι ο Π. Φύσσας ήταν ταραγμένος ενώ βρισκόταν με τον Ρουπακιά; Ηταν τραυματισμένος ή έξαλλος;", μόνο για να λάβει την απάντηση: "Ο Φύσσας φώναζε "με μαχαιρωσε, με μαχαίρωσε" και σήκωνε την μπλουζα του".
Συνήγορος: Αποκλείετε ο Ρουπακιάς να μπήκε στο αυτοκίνητο για να βρει τα χαρτιά του να σας τα δώσει;
Μάρτυρας: Δεν μου έδωσε τέτοια εντύπωση
Συνήγορος: Πόση ώρα φαινοταν να είναι εν ζωή ο Π. Φύσσας;
Μ: Τα πρώτα 5 λεπτά ήταν όρθιος. Συνολικά 15 με 20 λεπτά πρέπει να πέρασαν και μετά λιποθύμησε. Δεν κατάλαβα και δεν το ξέρω, αν πέθανε στο ασθενοφόρο ή πιο πριν. Φαινόταν να είχε λιποθυμήσει, όταν τον έβαλαν στο ασθενοφόρο.
Σοφία Σπίγγου