Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ενόψει της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, αναφερόμενος στην υπόθεση του πόθεν έσχες του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη,είπε πως «εάν υπάρξουν στοιχεία για οποιονδήποτε υπουργός τότε θα ισχύσει και γι αυτόν ο νόμος».

Απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση είπε πως "εσχάτως ανακαλύψατε δήθεν διεφθαρμένους υπουργούς στην κυβέρνηση για τους οποίους δεν έχετε βρει κανένα στοιχείο. Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάμε για σχοινί. Για να σταματήσει αυτή η συζήτηση, επαναλαμβάνω ότι αυτή η κυβέρνηση δεν θα βάλει πλάτες στη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή. Σε αυτή τη χώρα θα λειτουργήσουν οι θεσμοί και κανένας δεν θα μείνει στο απυρόβλητο, ούτε βουλευτής, ούτε δημόσιος υπάλληλος, ούτε υπουργός. Αλλά θα πρέπει να υπάρχουν στοιχεία. (...) Δημιουργήθηκε ένα τεράστιο θέμα γιατί ένας νεοεκλεγείς βουλευτής το 2012 έκανε μία ατελή δήλωση, για την οποία κατέθεσε συμπληρωματική δήλωση. Αυτά τα ποσά έχουν φορολογηθεί, δεν τα έχει κλέψει".

Συνεχίζοντας στο ίδιο ύφος είπε πως  "Θέλετε να μιλήσουμε για το 1 εκατομμύριο της Siemens; Πού πήγαν αυτά τα λεφτά; Τα δικά σας από τα μαύρα ταμεία ξεχάστηκαν; Το 1 εκατ. του Τσουκάτου το ξεχάσατε; Μην με προκαλείτε. 

Να ξέρει η αντιπολίτευση πως δεν θα ξεχαστεί τίποτα και για κανέναν. Εάν υπάρξουν στοιχεία για έναν υπουργό – αλλά να υπάρχουν στοιχεία- θα κινηθούν οι αρμόδιες διαδικασίες. Εμείς δεν θα χαριστούμε σε κανέναν".  

Τέλος έκανε γνωστό ότι θα υπάρξει, ετήσια παράταση προκειμένου να μην παραγραφούν υποθέσεις της λίστας Λαγκάρντ και άλλων λιστών. «Αν κάποιοι νόμιζαν πως επειδή τελειώνει ο χρόνος θα γλιτώσουν τον έλεγχο σε μεγάλες υποθέσεις, όπως των λιστών είναι γελασμένοι» ανέφερε ο κ. Τσίπρας ανακοινώνοντας ότι η κυβέρνηση κατέθεσε τροπολογία του υπουργείο Οικονομικών, με την οποία οι υποθέσεις φοροδιαφυγής παίρνουν παράταση για έναν ακόμα χρόνο, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπάρχουν δύσκολα μέτρα τα οποία τα γνωρίζαμε

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα "ο επικοινωνιακός ορυμαγδός για νέα μέτρα και νέες φορολογικές επιβαρύνσεις διαψεύστηκε. Δεν υπάρχουν νέα μέτρα. Υπάρχουν δύσκολα μέτρα τα οποία όμως τα γνωρίζαμε όλοι από τον Αύγουστο και πως τα γνώριζαν και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι "όταν ψηφίζατε μαζί μας τη συμφωνία".

Ακόμη τόνισε ότι ενώ αυτά τα κόμματα ψήφισαν τη συμφωνία, σήμερα αρνούνται να ψηφίσουν τα προαπαιτούμενά της. "Το ερώτημα είναι τι παριστάνετε σήμερα. Τους αντιμνημονιακούς;", είπε, ενώ τόνισε ότι "πρόκειται για τα κόμματα που υποστήριζαν χωρίς καμία διαπραγμάτευση ό,τι ζητούσαν οι δανειστές".

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για στρατηγικό πολιτικό αδιέξοδο όσον αφορά στην αντιπολιτευτική ρητορική απέναντι στην κυβέρνηση. Επιπλέον ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα κατατίθεται το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ και πρόσθεσε ότι ελπίζει να τηρήσει η αντιπολίτευση τη δέσμευση της και να ψηφίσει αυτή τη μεγάλη τομή.

Καμπανάκι για τη μη ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Επιπρόσθετα ο πρόεδρος της κυβέρνησης δε δίστασε να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά για τη μη ολοκλήρωση της αξιολόγησης. "Πρέπει να συνεχιστεί η διαδικασία, να μη χάσουμε το τρένο της ανακεφαλαιοποίησης, η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2015, γιατί τότε θα έχει πρόβλημα το τραπεζικό σύστημα» είπε ο πρωθυπουργός, ενώ επιτέθηκε για άλλη μια φορά στην αντιπολίτευση λέγοντας πως "η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ διεκδικούσε τους τελευταίους επτά μήνες μία καλύτερη συμφωνία, και η αντιπολίτευση μας κατηγορούσε ότι ρίχνουμε τη χώρα στα βράχια. Η αντιπολίτευση ήταν αυτή που έκανε μία καμπάνια στο δημοψήφισμα του Ιουλίου για μία συμφωνία που είχε χειρότερα μέτρα, χειρότερους όρους, χωρίς να εξασφαλίζεται η χρηματοδότηση. Η αντιπολίτευση είναι αυτή που ψήφιζε το μνημόνιο τον Αύγουστο και τώρα αρνείται να ψηφίσει τους εφαρμοστικούς. Τι παριστάνουν λοιπόν; Τους αντιμνημονιακούς;

Ακόμη τόνισε ότι «στη διαπραγμάτευση είδαμε ότι πήραμε ότι μπορούσαμε να κερδίσουμε προς όφελος του ελληνικού λαού και πήραμε τη δύσκολη απόφαση. Και για πρώτη φορά σε αυτό τον τόπο οι πολίτες είχαν τη δυνατότητα να κρίνουν ποιος θα διαχειριστεί αυτή τη δύσκολη απόφαση. Για πρώτη φορά έγιναν εκλογές πριν από την εφαρμογή μίας δύσκολης συμφωνίας και όχι μετά».

Επιπλέον συνέχισε λέγοντας χαρακτηριστικά:"Τι μας ζητάτε να κάνουμε ακριβώς; Ποια είναι η εναλλακτική σας πρόταση, το σχέδιο που προτείνετε στον ελληνικό λαό; Μήπως μας ζητάτε να επαναδιαπραγματευτούμε; Μήπως μας ζητάτε να μην εφαρμόσουμε τη συμφωνία; Να μην γίνει η ανακεφαλαιοποίηση και να τεθούν σε κίνδυνο οι καταθέσεις των πολιτών; Ζητήσαμε να μας καταθέσετε ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευσης και εσείς καταθέτετε κορώνες και αφορισμούς. Αλλά δεν έχετε σχέδιο, το μόνο που θέλετε είναι να βρεθείτε ξανά στις καρέκλες της εξουσίας".  

Δεν ξεχνάμε τους πολίτες των λαικών περιοχών

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό η «μόνη μας έγνοια είναι η προστασία των λαϊκών στρωμάτων. Εμείς δεν ξεχνάμε ότι εδώ μας έφεραν τα λαϊκά στρώματα, οι άνθρωποι από την Δραπετσώνα, από τις λαϊκές γειτονιές». Μάλιστα ανακοίνωσε πως «κρατάμε στο Ελληνικό Δημόσιο το μέτωπο λιπάσματα της Δραπετσώνα» ενώ έκανε γνωστό ότι θα είναι εκτός σχεδίου του ΟΛΠ και ότι θα υπάρξει ανάπλαση της περιοχής.

 

Δεν τίθεται ζήτημα κοινών περιπολιών Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο

Όσον αφορά τις αποφάσεις που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, κατέστησε σαφές ότι δεν τίθεται ζήτημα κοινών περιπολιών Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο. 

«Υπάρχουν κυβερνήσεις χωρών της ΕΕ που παίρνουν ακραίες ξενοφοβικές θέσεις, που υψώνουν φράκτες, που απαντούν με δακρυγόνα κατά μεταναστών στα σύνορά τους. Υπάρχουν βέβαια και άλλες χώρες που αποφασίζουν να λάβουν διαφορετικές θέσεις, που αντιμετωπίζουν το ζήτημα με ανθρωπισμό, έχοντας βεβαίως διαφορετικές δυνατότητες. Οι αποφάσεις που ελήφθησαν χθες στη Σύνοδο ήταν σε θετική κατεύθυνση», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Ακόμη επεσήμανε την ανάγκη ότι θα πρέπει να «μετατοπιστεί το βάρος από τα νησιά, στα τουρκικά παράλια». Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό εκεί, «θα πρέπει να γίνεται η ταυτοποίηση των προσφύγων, ώστε να σταματήσει το αίσχος της εκμετάλλευσης αυτών των ανθρώπων από τους διακινητές».

Από την άλλη πλευρά αναφορικά με την επί της αρχής συμφωνία της ΕΕ με την Άγκυρα ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι από τον περασμένο Μάρτιο, η κυβέρνηση είχε ταχθεί υπέρ μίας πολιτικής ενίσχυσης της Τουρκίας, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν παραχωρήσεις ή υποχωρήσεις στα εθνικά θέματα

«Αυτή η πολιτική είναι η σωστή, στην κατεύθυνση αυτή θα υποστηρίξουμε τις κινήσεις της ΕΕ χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα υπάρξουν υποχωρήσεις ή παραχωρήσεις από εμάς ή την ΕΕ σε ζητήματα εθνικής κυριαρχίας» είπε ενώ συνέχισε λέγοντας πως "ε​ξηγήσαμε κατ ιδίαν αλλά και στη Σύνοδο ότι κοινές περιπολίες δεν θα υπάρξουν. Και αυτό γιατί αφενός συνεχίζονται οι παραβιάσεις και οι διεκδικήσεις από τους γείτονες σε ζητήματα ξεκαθαρισμένα.

Αφετέρου γιατί αυτό το ενδεχόμενο δεν έχει κανένα νόημα. Η όποια παρέμβαση στα χωρικά μας ύδατα θα μπορεί να είναι μόνο παρέμβαση διάσωσης, και μεταφοράς στα κοντινά νησιά. Εάν θέλει κανείς να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των ροών, θα πρέπει να υπάρξουν αυστηροί έλεγχοι και περιφρούρηση στην τουρκική επικράτεια. Αυτό το γεγονός δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να έχουμε συντονισμό και συνεργασία με την τουρκική ακτοφυλακή. Και αυτό μπορεί να συνεχιστεί εάν υπάρχει η πολιτική βούληση από την Άγκυρα".

Ακόμη ανέφερε ότι «αναγνωρίστηκε το τεράστιο κόστος που βαραίνει τις χώρες υποδοχής για την τακτοποίηση των προσφύγων», ενώ διερωτήθηκε λέγοντας «πως μπορεί κάποιος να αποτιμήσει το κόστος της υγειονομικής φροντίδας, των συνεχών περιπολιών, των Δήμων που ήδη έχουν σπαταλήσει μεγάλο μέρος των προϋπολογισμών τους για να φροντίσουν τους πρόσφυγες;».

Επίσης σημείωσε πως "δεν έχουμε λάβει παρά ελάχιστα κονδύλια, αλλά όχι γιατί δεν είμαστε προετοιμασμένοι, αλλά γιατί τα προγράμματα της ΕΕ αφορούν μεσοπρόθεσμες δράσεις, όπως η ένταξη των προσφύγων στον κοινωνικό ιστό. Η υποχρέωσή μας για τη δημιουργία κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης θα υλοποιηθεί". 

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο κ. Τσίπρας χαιρέτισε από το βήμα της Βουλής την παρέμβαση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που μίλησε για την ανάγκη να υπάρξει σε σχέση με τις χώρες που επωμίζονται το βάρος υποδοχής των προσφυγικών ροών, δημοσιονομική χαλάρωση και ενίσχυση.

Πρέπει να υπάρξει αλλαγή στάσης της Τουρκίας στο ζήτημα κατοχής του βόρειου τμήματος της Κύπρου

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για "παζάρι" της Τουρκίας στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής. Μάλιστα αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις που γίνονται για την ένταση της Τουρκίας στην ΕΕ είπε ότι η χώρα μας κρατάει στάση ευθύνης.

«Η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας δεν πρέπει να μας δημιουργεί φοβίες. Αν η τουρκική κυβέρνηση κάνει βήματα προς την κατεύθυνση του εκδημοκρατισμού, κυρίως στα ανθρώπινα δικαιώματα, και βεβαίως πρέπει να υπάρξει αλλαγή στάσης της Τουρκίας στο ζήτημα κατοχής του βόρειου τμήματος της Κύπρου», ανέφερε χαρακτηριστικά.