Πορεία προς διάσπαση στη ΝΔ με σκιά Σαμαρά
<p>Το σκηνικό που στήνεται για αμφισβήτηση του εκλογικού αποτελέσματος</p>
Του Νίκου Σίμου - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Συνθήκες που δημιουργούν εκ προοιμίου προϋποθέσεις αμφισβήτησης του εκλογικού αποτελέσματος για την ανάδειξη του νέου προέδρου του κόμματος έχουν διαμορφωθεί στη Νέα Δημοκρατία – όχι χωρίς ευθύνη και των υποψηφίων. Το γεγονός αυτό οδηγεί αναπόφευκτα, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος που θα προκύψει από τις εσωκομματικές κάλπες, σε πορεία διάσπασης της παράταξης και στην απαξίωση ή στην αυτοδιάλυσή της.
Η αμφισβήτηση των εκλογικών διαδικασιών, με την απόρριψη τουλάχιστον από τον κ. Μεϊμαράκη, δημοσίως, της εγκυρότητας της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, αποτελεί ουσιώδες επιχείρημα ώστε να αμφισβητήσει το εκλογικό αποτέλεσμα όποιος έχει συμφέρον ή δικαιολογία να το κάνει. Οπως τονίζουν, άλλωστε, αρκετοί βουλευτές, μια άναρχη διαδικασία, που θα προκαλέσει τις παραπάνω εξελίξεις, φαίνεται ότι ευνοείται από το σύστημα Σαμαρά, ο οποίος θέλει είτε να πάρει την εσωκομματική εκδίκησή του είτε να οδηγήσει το κόμμα σε συνθήκες πολυδιάσπασης, προκειμένου να επανέλθει ως παράγων ενότητας όποιων κομματιών θα έχουν απομείνει.
Ηδη ο μεγάλος αυτός κίνδυνος της διάσπασης και στη συνέχεια της διάλυσης, στην ουσία, της Νέας Δημοκρατίας έχει οδηγήσει πολλά κοινοβουλευτικά στελέχη να απαιτούν από τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη την πραγματοποίηση Εκτακτου Συνεδρίου πριν από κάθε εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη νέου προέδρου. Μπορεί ο Αδωνις Γεωργιάδης να δήλωσε, εξερχόμενος του γραφείου του σημερινού προέδρου (όπου οι τέσσερις υποψήφιοι, μετά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, συζήτησαν τις ταραχώδεις εξελίξεις στη συνεδρίαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής), «προχωρούμε ενωμένοι στις εκλογικές διαδικασίες», όμως ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης έχει δεχθεί την επιχειρηματολογία όσων του έχουν συστήσει τη λύση του συνεδρίου για το σημερινό εκλογικό αδιέξοδο, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται ο Κώστας Καραμανλής. Και ασφαλώς ο κ. Μεϊμαράκης συζήτησε το ζήτημα και με τους υπόλοιπους τρεις υποψηφίους.
ΑΙΤΙΑΣΕΙΣ
Ποια είναι η επιχειρηματολογία που προβάλλεται; Πρώτον, ότι οι εντάσεις που προκλήθηκαν στο πλαίσιο της συνεδρίασης της ΚΕΦΕ ανέδειξαν ένα μείζον ζήτημα: Την αναξιοπιστία της, αφού έστω και ένας υποψήφιος, και μάλιστα ο πρόεδρος του κόμματος, που έχει σαφή γνώση της λειτουργίας της παράταξης, την αμφισβητεί.
Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης εκνευρίστηκε για τον τρόπο επιλογής της εταιρείας που θα αναλάμβανε τον έλεγχο της εκλογικής διαδικασίας, δεδομένου ότι δεν εκλήθησαν να συμμετάσχουν πλείονες εταιρείες, αλλά μία, η οποία υπέβαλε τρεις προσφορές! Ηταν η ίδια εταιρεία που είχε χρησιμοποιηθεί και στις εκλογές για την ηγεσία της ΟΝΝΕΔ.
Δεύτερον, καθώς έχουν διατυπωθεί ήδη επιφυλάξεις και ενστάσεις ως προς την αξιοπιστία του οργάνου που επιλέγει τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογικών διαδικασιών, είναι πολύ πιθανό, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, όποιο και αν είναι αυτό, ένας εκ των υποψηφίων να έχει ενστάσεις και υποψίες για το αποτέλεσμα και να το αμφισβητήσει. Πράγμα το οποίο καθιστά επισφαλές το αποτέλεσμα, προκαλεί εσωτερικά ρήγματα και οδηγεί τη Νέα Δημοκκρατία σε μια άλλου είδους εσωστρέφεια, με αναπόφευκτη συνέπεια τη διάσπασή της. Πολύ περισσότερο όταν τα περί ενότητος που προβάλλονται σήμερα από όλους είναι μάλλον για επικοινωνιακούς λόγους, παρά ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Κοινώς, η συνοχή έχει χαθεί και οι υποψίες περισσεύουν.
ΟΙ ΥΠΟΠΤΟΙ
Τρίτον, είναι έντονη η υποψία ότι αυτοί που θέλουν να οδηγήσουν σε διάλυση το κόμμα -και προς την κατεύθυνση αυτή δείχνουν τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τους συν αυτώ- έχουν κάθε συμφέρον να επιδιώκουν την υιοθέτηση μιας άναρχης εκλογικής διαδικασίας, το αποτέλεσμα της οποίας θα προκαλέσει νέες εντάσεις και θα οδηγήσει στις συνέπειες που προαναφέρθηκαν.
Τέταρτον, με όλες τις παραπάνω πιθανότητες να ισχύουν, όσοι προτείνουν ως λύση το συνέδριο, υποστηρίζουν ακόμη ότι τουλάχιστον δύο εκ των υποψηφίων, οι κ. Τζιτζικώστας και Μητσοτάκης, μπορεί να τεθούν ενώπιον των ευθυνών τους, στην περίπτωση που διαφωνήσουν με τη διαδικασία αυτή. Και αυτό δεδομένου ότι πρώτοι αυτοί έχουν ζητήσει πριν από κάθε εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη νέου προέδρου να γίνεται συνέδριο.
Τούτων δοθέντων, υποστηρίζεται ότι το μόνο όργανο που θα μπορούσε να νομιμοποιήσει τις εκλογικές διαδικασίες, ώστε να μην υπάρχουν σκιές, είναι ένα συνέδριο, οι αποφάσεις του οποίου δεν θα είναι δυνατόν να αμφισβητηθούν.
Δεν αρκεί η απόφαση της Εφορευτικής
Σε κάποιους παράγοντες της Νέας Δημοκρατίας υπάρχει η επιφύλαξη αν το συνέδριο θα πρέπει να είναι Εκτακτο ή Τακτικό, δεδομένου ότι το καθένα μπορεί να έχει διαφορετικές αρμοδιότητες, όσον αφορά τη λειτουργία του κομματικού μηχανισμού. Προβάλλεται, όμως, ότι είχε αποφασιστεί ούτως ή άλλως να πάει το κόμμα σε Τακτικό Συνέδριο την άνοιξη, καθώς και ότι την ανάγκη για συνέδριο επιβάλλουν έκτακτες εσωκομματικές περιστάσεις. Οπότε, είναι δυνατόν το συνέδριο που θα αποφασιζόταν να θεωρούνταν και Τακτικό και να λύνονταν πολλές διαδικαστικές προϋποθέσεις εκλογής, κυρίως δε σχετικά με το ποιοι και υπό ποιες προϋποθέσεις θα κληθούν να ψηφίσουν. Διαφορετικά, δεν μπορεί μόνο με απόφαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής να αλλάξουν οι διαδικασίες που είχαν ακολουθηθεί στην εσωκομματική εκλογή του 2009, όταν είχε αναδειχθεί πρόεδρος ο Αντώνης Σαμαράς.
Σε συνέδριο μπορεί να πάει το κόμμα, λαμβανομένων υπόψη όλων των παραπάνω δεδομένων, αν το συμφωνήσουν και οι τέσσερις υποψήφιοι, Β. Μεϊμαράκης, Κ. Μητσοτάκης, Απ. Τζιτζικώστας και Αδ. Γεωργιάδης. Λογικώς, αν ένας εκ των υποψηφίων ή όλοι τους διαφωνήσουν ως προς τις διαδικασίες στις οποίες έχει καταλήξει η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, τότε το μόνο σώμα που μπορεί να τις επικυρώσει είναι ένα συνέδριο. Εκεί, όπως υποστηρίζεται, η κάθε πλευρά θα μπορεί να υποβάλει τις προτάσεις της, ώστε το εκλογικό αποτέλεσμα να είναι αδιάβλητο, και το συνέδριο θα λάβει την απόφαση για το ποια από όλες θα γίνει αποδεκτή.
Εκτός από τη συμφωνία και των τεσσάρων υποψηφίων για τη διεξαγωγή συνεδρίου, αν τα πράγματα οδηγούνται σε αδιέξοδο, εξαιτίας των πολλών διαφωνιών, είναι δυνατόν η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος να αποφασίσει τη διεξαγωγή του συνεδρίου. Αλλωστε, η Γραμματεία αυτή ήταν που είχε προσδιορίσει τη διεξαγωγή του Τακτικού Συνεδρίου την προσεχή άνοιξη.