Του Δημήτρη Κουνιά - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Πολλά ερωτήματα για τα οικονομικά της Νέας Δημοκρατίας, το κόστος των εσωκομματικών εκλογών του 2009, οπότε εξελέγη αρχηγός της κεντροδεξιάς παράταξης ο Αντώνης Σαμαράς, και τη διαχείριση μεγάλων χρηματικών ποσών που αφορούν εκείνη την περίοδο έχουν προκύψει τις τελευταίες ημέρες, στο περιθώριο των ζυμώσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη για την ανάδειξη της νέας «γαλάζιας» ηγεσίας.

Ολα ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του κόμματος για την εσωκομματική αναμέτρηση της 22ας Νοεμβρίου, στην οποία συμφωνήθηκε το κόστος της διαδικασίας να μην ξεπεράσει τα 700.000 ευρώ, εκ των οποίων 550.000 ευρώ θα διατεθούν για την εταιρεία που θα αναλάβει την τεχνική υποστήριξη και τα υπόλοιπα 150.000 ευρώ για ψηφοδέλτια, κάλπες κ.ά. Η σύγκριση ωστόσο με την αντίστοιχη διαδικασία του 2009 και η διαπίστωση των έντονων διαφορών αναφορικά κυρίως με το οικονομικό κόστος προκάλεσαν απορία και έντονο προβληματισμό.

«ΜΑΜΟΥΘ»

 Οπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» και αναφέρουν σε κλειστές συζητήσεις στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, το ποσό που διατέθηκε το 2009, με γενικό διευθυντή του κόμματος τον κ. Μενέλαο Δασκαλάκη, είχε αγγίξει τα 6,5 εκατομμύρια ευρώ -ιδιαίτερα υψηλό για τα οικονομικά δεδομένα της Ν.Δ., αφού, όπως είναι ήδη γνωστό, πρόκειται για ένα χρεοκοπημένο κόμμα, καθώς τα χρέη ξεπερνούν τα 170 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 2 εκατομμύρια ευρώ δαπανήθηκαν για διαφημιστική δαπάνη, ενώ περίπου 2,5 εκατομμύρια ευρώ χρησιμοποιήθηκαν για υλικοτεχνική υποδομή (υπολογιστές κ.ά.). Σημειώνεται πως το 2009 είχαν στηθεί 1.500 κάλπες σε 1.000 εκλογικά κέντρα και είχαν τοποθετηθεί 3.000 τερματικά.

Ωστόσο, μεταξύ των «γαλάζιων» στελεχών που συμμετέχουν στις προαναφερθείσες ζυμώσεις υπάρχει ένα μεγάλο ερώτημα για το υπόλοιπο ποσό από τα 6,5 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι σχετικές συζητήσεις έγιναν γνωστές και στον μεταβατικό πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος -έντονα προβληματισμένος- αμέσως προσπάθησε να διερευνήσει το συγκεκριμένο ζήτημα. Οπως αναφέρουν ενημερωμένες κομματικές πηγές, δεν είναι τυχαίο ότι ο ίδιος μία ημέρα μετά την έντονη συνεδρίαση της ΚΕΦΕ την προηγούμενη εβδομάδα, όταν και είχε παρέμβει, δήλωσε πως «η διασφάλιση της διαφάνειας και της νομιμότητας είναι θέμα του προέδρου του κόμματος». Απευθύνθηκε, μάλιστα, και στον πρώην πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Σιούφα, ο οποίος το 2009 ήταν επικεφαλής της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής του κόμματος, που διεξήγαγε τις εσωκομματικές εκλογές, ζητώντας του εξηγήσεις. Η απάντηση που έλαβε από τους γνωρίζοντες τα παρασκήνια και τα πραγματικά γεγονότα εκείνης της περιόδου ήταν ότι το υπόλοιπο ποσό δόθηκε στις «γαλάζιες» ΝΟΔΕ.

«Τα τελευταία χρόνια, πολλές ήταν οι διακηρύξεις των εκάστοτε πρωθυπουργών για την ανάγκη διαφάνειας στη χρηματοδότηση των κομμάτων. Ωστόσο, δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική κίνηση για να υπάρξει διαφάνεια, με αποτέλεσμα να επικρατεί σύγχυση γύρω από την πραγματική οικονομική κατάσταση των κομμάτων, που δεν δημοσιοποιούν πλήρως τα οικονομικά τους στοιχεία, όπως οι επιχειρήσεις που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σκιές και ερωτηματικά», αναφέρει κορυφαίο στέλεχος της Ν.Δ., εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο τον έντονο προβληματισμό του.

ΨΗΦΙΣΑΝΤΕΣ

Ενα δεύτερο ζήτημα που έχει προκαλέσει πολλές απορίες είναι ο αριθμός των ψηφισάντων (781.136 άτομα) στην εκλογική διαδικασία του 2009. Σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένα από τα στελέχη της Ν.Δ. που μελέτησαν -στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την επικείμενη εκλογική αναμέτρηση- το CD στο οποίο είναι καταχωρημένα τα ονόματα όσων συμμετείχαν στις προηγούμενες εσωκομματικές κάλπες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «εύκολα διαπιστώνει κάποιος πως τελικά ψήφισαν μόλις 180.000 με 200.000 άτομα». Το γεγονός αυτό, όπως είναι φυσικό, έχει προκαλέσει σύγχυση και αμηχανία στο εσωτερικό του κόμματος, με ορισμένους να κάνουν λόγο για «περίεργες καταστάσεις», ενώ άλλους να απορρίπτουν τις εν λόγω αναφορές, χαρακτηρίζοντάς τις «απλώς σενάρια».

Οι τελευταίοι, μάλιστα, παραπέμπουν σε παλαιότερες δηλώσεις του πρώην γραμματέα του κόμματος, Λευτέρη Ζαγορίτη, ο οποίος είχε επισημάνει ότι στην εσωκομματική εκλογική αναμέτρηση του 2009 τα έσοδα από τις ανανεώσεις και τις εγγραφές νέων μελών προσέγγισαν το 1.600.000 ευρώ, το οποίο είχε υπογραμμίσει σε συνομιλητές του πως ήταν σωτήριο, διότι καλύφθηκε ένα πολύ μεγάλο τμήμα για την υλικοτεχνική υποδομή των εκλογών. «Αυτό σημαίνει πως το ποσό αυτό συγκεντρώθηκε από τα 2 ευρώ που έδωσε καθένας από τους 781.136 ψηφοφόρους».

Το... μυστήριο με το χρηματοκιβώτιο

Τις τελευταίες ημέρες, και εν μέσω των παρασκηνιακών συζητήσεων ενόψει της κρίσιμης αναμέτρησης της 22ας Νοεμβρίου, ορισμένοι θυμήθηκαν ένα πρόσφατο γεγονός, με πρωταγωνιστές συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά, που ακόμα δεν έχει εξηγηθεί επαρκώς. Οπως αναφέρουν «γαλάζια» στελέχη, το εικοσιτετράωρο που προηγήθηκε της παραίτησης του πρώην πρωθυπουργού από την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας και πριν αποχωρήσει οριστικά από το γραφείο του στη Συγγρού, κάποιοι από τους συνεργάτες του είχαν πολλή δουλειά να κάνουν. Ωρες ολόκληρες δούλευαν οι καταστροφείς εγγράφων που υπάρχουν στα κεντρικά γραφεία του κόμματος. Ελάχιστοι υπάλληλοι της απολύτου εμπιστοσύνης του περιβάλλοντος Σαμαρά ανέλαβαν να καταστρέψουν στα ειδικά μηχανήματα εκατοντάδες έγγραφα, τα οποία είναι άγνωστο τι μπορεί να περιείχαν, το οποίο η απερχόμενη ηγεσία ήθελε να κρύψει από τη νέα. Ωστόσο, πέραν των φακέλων και των εγγράφων, το ενδιαφέρον αρκετών στελεχών, αλλά και εργαζομένων στα κεντρικά γραφεία του κόμματος εστιάστηκε σε ένα χρηματοκιβώτιο που μετακινήθηκε. «Κανείς δεν ξέρει τι περιείχε αυτό, έγγραφα ή χρήματα, και προς τα πού ακριβώς μετακινήθηκε», αναφέρουν πρόσωπα που παρακολούθησαν από κοντά τη συγκεκριμένη... επιχείρηση.