Τι δίνει και τι ζητάει από την Αθήνα ο Ολάντ
<p>Τι φέρνει στις βαλίτσες του ο Γάλλος Πρόεδρος και ποιες οι προσδοκίες της κυβέρνησης-Χρέος, και εκχώρηση των ελληνικών σιδηροδρόμων σε γαλλικά συμφέροντα στην ατζέντα της συνάντησης</p>
Στην Αθήνα φτάνει ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ συνοδευόμενος τόσο από στελέχη της Γαλλικής Προεδρίας όσο και Γάλλους επιχειρηματίες. Οι προσδοκίες της κυβέρνησης από την συγκεκριμένη επίσκεψη είναι ιδιαίτερα υψηλές, καθώς όχι μόνο εκτιμάται ότι θα στρώσει εκ νέου το δρόμο και τις σχέσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους, αλλά και η Αθήνα περιμένει οι Γάλλοι επιχειρηματίες να κάνουν τις δικές τους προτάσεις και συμφωνίες για επενδύσεις στην Ελλάδα.
Οι πληροφορίες αναφέρουν στην ατζέντα των συζητήσεων μεταξύ άλλων, πολιτικής φύσεως θεμάτων, θα είναι και το θέμα του χρέους, καθώς και η εκχώρηση των ελληνικών σιδηροδρόμων σε γαλλικά συμφέροντα. Το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί ότι η επίσκεψη και η συζήτηση για τα φλέγοντα θέματα της συγκυρίας γίνεται μέσα στο θετικό κλίμα που έχει διαμορφώσει η στήριξη που παρείχε ο Γάλλος Πρόεδρος στον Αλέξη Τσίπρα κατά την διάρκεια της κρίσιμης διαπραγμάτευσης του Ιουλίου αλλά και η μετέπειτα στάση του. Η κυβέρνηση προσδοκά μία καθαρή δήλωση στήριξης από τον κ. Ολάντ που να αναφέρεται στην προοπτική αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Η Αθήνα είναι έτοιμη να υποδεχθεί το Γάλλο Πρόεδρο και αναμένει τις δηλώσεις συμπαράστασης, ωστόσο η κακοκαιρία χαλάει τα σχέδια του Μαξίμου για την επικοινωνιακή φιέστα.
Ο κ. Ολάντ θα έχει κατ ιδίαν συζητήσεις με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και θα αποχωρήσει παρασημοφορημένος με το διάσημο του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος του Σωτήρος και έχοντας αποκτήσει τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα πολιτικών επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ο Φρανσουά Ολάντ είναι καλεσμένος του προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, ωστόσο όπως δήλωσε η κυβέρνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη η κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι μία επίσκεψη ισχυρού πολιτικού συμβολισμού, αλλά και ουσίας.
Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης είναι προφανής η στόχευση να προβάλλει ότι αναπτύσσει προνομιακή σχέση με το Παρίσι, που από τον Ιούλιο την έχει θέσει υπό την προστασία του, αποκρούοντας εν μέρει και την επιθετικότητα της Γερμανίας. Φαίνεται έτσι και η αντίθεση με την προηγούμενη κυβέρνηση η οποία είχε επιλέξει το Βερολίνο σαν βασικό συνομιλητή. Παράλληλα κατά την επίσκεψη θέλει να αναδείξει και την πολιτιστική διάσταση της διμερούς σχέσης και όχι μόνο την οικονομία.
Στις διευρυμένες συσκέψεις των δύο αντιπροσωπειών και στα δύο γεύματα από ελληνικής πλευράς αναμένεται να είναι οι κ.κ. Αλέκος Φλαμπουράρης, Νίκος Παππάς, Γιάννης Δραγασάκης και Πάνος Καμμένος και οι ομόλογοι των γάλλων υπουργών Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Φίλης, Γιάννης Τσιρώνης, Όλγα Γεροβασίλη, Αριστείδης Μπαλτάς.
Την Παρασκευή στις 15.15 ο Φρανσουά Ολάντ θα μιλήσει στην γαλλική κοινότητα στη Γαλλική Σχολή Αθηνών, ενώ στις 17.45 θα επισκεφθεί το Corallia, μια ελληνική πρωτοβουλία τεχνολογικών συνεργατικών σχηματισμών, όπου θα υπογραφούν συμφωνίες για την ελληνογαλλική συνεργασία στους τομείς της υψηλής τεχνολογίας.
Σύμφωνα με τον γαλλικό Τύπο, ο Πρόεδρος Ολάντ θα δωρίσει στον Αλέξη Τσίπρα την Ιστορία της Γαλλικής Επανάστασης γραμμένη από τον Ζαν Ζωρές.
Εκτός από τους υπουργούς, τον πρόεδρο της Γαλλίας θα συνοδεύουν μέλη του Γαλλικού Κοινοβουλίου, τόσο από τη Γερουσία, όσο και από την Εθνοσυνέλευση καθώς και μια ευρωβουλευτής. Τρεις εξ αυτών μάλιστα, ο κ. Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς, η κυρία Μαριέττα Καραμανλή και ο κ. Λικ Καρβουνάς, έχουν ελληνική καταγωγή.
Η ατζέντα της επίσκεψης
Η ατζέντα της επίσκεψης σχετίζεται με την αναβάθμιση των ελληνογαλλικών σχέσεων σε πολλούς τομείς. “Η αναβάθμιση αυτή, που διαμορφώνει μια Στρατηγική Εταιρική Σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες, θα επικυρωθεί με την υπογραφή μιας Ελληνογαλλικής διακήρυξης, από τον Φρανσουά Ολάντ και τον Αλέξη Τσίπρα” αναφέρουν οι κυβερνητικές πηγές. Πάντως μέχρι χθες το βράδυ το κείμενο της διακήρυξης ήταν υπό διαμόρφωση.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες βασικοί τομείς στους οποίους επιδιώκεται η επέκταση της ελληνογαλλικής συνεργασίας, είναι:
Η παροχή τεχνογνωσίας προς την Ελλάδα, στους τομείς της δημόσιας διοίκησης, της φορολογίας και των μεταρρυθμίσεων.
Η ενίσχυση του διμερούς εξωτερικού εμπορίου.
Η επενδυτική συνεργασία σε τομείς όπως οι νέες τεχνολογίες, η ψηφιακή οικονομία, οι υποδομές, ο τουρισμός, η γεωργία, η μεταποίηση αγροτικών προϊόντων κα.
Η συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης και του πολιτισμού. Η προώθηση της κάθε μίας από τις δύο γλώσσες στο εκπαιδευτικό σύστημα της άλλης χώρας, καθώς και η εκπαιδευτική και ερευνητική συνεργασία.
Σε δήλωσή της στο Γαλλικό Πρακτορείο η κυρία Όλγα Γεροβασίλη ανέφερε ότι “Η επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου βαθαίνει ακόμη περισσότερο τις διμερείς σχέσεις στο πολιτικό, οικονομικό και πολιτισμικό πεδίο. Είναι εύλογο ότι στο περιθώριο της συζήτησης ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Φρανσουά Ολάντ, θα βρεθούν ζητήματα της συγκυρίας σε σχέση με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, που αποτελούν παράλληλες διαδικασίες οι οποίες θα ολοκληρωθούν μέσα στο 2015. Θα εστιάσουν επίσης στη συζήτηση για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, όπως και στην προώθηση αμοιβαία επωφελών επενδυτικών πρωτοβουλιών, οι οποίες παράλληλα θα επιταχύνουν την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη».