Του Γιώργου Λυκουρέντζου

Με μεγάλη πλειοψηφία απερρίφθη η ένσταση αντισυνταγματικότητας επί του νομοσχεδίου για τις τηλεοπτικές άδειες που κατέθεσε νωρίτερα ο Ευάγγελος Βενιζέλος με την είδηση να βγαίνει από τη στάση Ποταμιού και Ένωσης Κεντρώων καθώς τα δύο κόμματα καταψήφισαν την ένσταση κάνοντας πολλούς να ερμηνεύσουν τη συγκεκριμένη στάση ως ένδειξη πρώτου βηματος συναίνεσης.

Από την πλευρά της κυβέρνησης στον κ. Βενιζέλο απάντησε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος ο οποίος ξεκίνησε την τοποθέτησή του με πολιτική επίθεση στον κ. Βενιζέλο λέγοντας ότι ο παλαιοκομματισμός υπερασπίζεται το γενικευμένο καθεστώς ανομίας και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πρόθεση να βάλει τάξη και να καθαρίσει την κόπρο του Αυγείου. Ο κ. Κατρούγκαλος χαρακτήρισε ακραία νεοφιλελεύθερη την άποψη Βενιζέλου ότι θα πρέπει να κρίνει η αγορά τον αριθμό των αδειών καθώς οι ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες είναι δημόσιο αγαθό. «Γιατί να χαριστεί στη διαπλοκή;» είπε χαρακτηριστικά. Ο Υπουργός Εργασίας απέκρουσε και το επιχείρημα τόσο του κ. Βενιζέλου όσο και του κ. Τζαβάρα της Ν.Δ ότι είναι αντισυνταγματική η ρύθμιση για την εξουσιοδότηση στους Υπουργούς να καθορίζουν αριθμό αδειών και τιμή εκκίνησης λέγοντας ότι δεν υπάρχει πουθενά Προεδρικό Διάταγμα που να έχει νούμερα. «Αν χαρίζαμε τις άδειες θα δίναμε κομμάτι του εθνικού πλούτου. Η ασυδοσία τελειώνει. Η διαπλοκή καλά κάνει και ανησυχεί» είπε ο κ. Κατρούγκαλος.

Ακούγοντας πάντως τον κ. Κατρούγκαλο ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για την αντιαισθητική αλαζονεία του νικητή των εκλογών. Στην ψηφοφορία που ακολούθησε πάντως το αίτημα αντισυνταγματικότητας υποστηρίχθηκε μόνο από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και Νέα Δημοκρατία με αποτέλεσμα να απορριφθεί.