Για τον «οδικό χάρτη» που θα πρέπει να ακολουθήσει νομοθετικά η χώρα, την αναδιάρθρωση του χρέους, τον εκδημοκρατισμό της ευρωζώνης  και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έκανε λόγο  ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος σε μια ύψιστη πολιτική στιγμή της επίσκεψής του ανέβηκε στο βήμα της Ελληνικής Βουλής.

Ο κ. Φρανσουά αφού έγινε δεκτός με κάθε τιμή από το Προεδρείο της Βουλή κι αφού ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης τον καλωσόρισε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, ανέφερε:

«Θέλω να ευχαριστήσω όλους σας για την συμπαράστασή σας στα θύματα μετά το τραγικό τροχαίο που είχαμε στην Γαλλία. Μπροστά σε τέτοια γεγονότα πρέπει να δείχνουμε αλληλεγγύη. Αυτό που μας ενώνει είναι οι κοινές μας αξίες. Και μου κάνετε μεγάλη τιμή που σήμερα μου δίνεται το λόγο για να εκφραστώ μέσα από τη Βουλή σας. Εδώ, στην αρχαία Αθήνα γεννήθηκε η ιδέα της δημοκρατίας κι από εδώ μπόρεσε να ξεπεράσει τα σύνορα η ιδέα της Δημοκρατίας. Η δημοκρατία δεν είναι κάτι κεκτημένο. Χρειάζεται συνεχής αγώνας. Κι εδώ οι Έλληνες έδωσαν πολλούς αγώνες».

Ισχυρή συνεργασία

Ο κ. Ολάντ αφού έκανε αναφορά στους αγώνες των Ελλήνων, αλλά και την ανάγκη να στηριχθεί και να προστατευτεί η δημοκρατία στην Ελλάδα και την Ευρώπη, μίλησε για τις τελευταίες εξελίξεις των διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους και της συζητήσεις που προκλήθηκαν λίγο πριν και λίγο μετά της συμφωνίας. «Εκφράσατε την δέσμευσή σας και της θέλησής σας να παραμείνετε στην Ευρώπη. Δεν ακούσατε τα στοιχεία που ήθελαν την απομάκρυνση της χώρας από την Ευρώπη. Υπερασπιστήκατε την εθνική σας κυριαρχία, χωρίς να γίνεται εθνικιστές. Δεν απομονωθήκατε. Στηρίξατε την ταυτότητά της, χωρίς ψευδαισθήσεις. Προστατεύσατε την Ευρώπη και την Ελλάδα από την κερδοσκοπία. Μπήκατε σε μια νέα δυναμική. Αυτή την δυναμική την στηρίζει απόλυτα η Γαλλία. Περάσατε από μια οικονομική και ηθική κρίση. Οι Έλληνες έχουν πληγεί και δεν εκφράζω αυτή την στιγμή την συμπόνια μου. Εκφράζω την στήριξη της Γαλλίας για μια ισχυρή συνεργασία. Εκφράζομαι σαν φίλος της Ελλάδας, σαν πολιτικός και σαν προοδευτικός . Χωρίς την Ελλάδα η Ευρώπη δεν θα ήταν Ευρώπη και η Ευρωζώνη θα έχανε νομιμότητα».

Η νύχτα θρίλερ της συμφωνίας: Η Ευρώπη ανησύχησε στο ενδεχόμενο του grexit

«Η μακρά νύχτα της 12ης Ιουνίου σημάδεψε την Ευρώπη και την Ελλάδα. Πρέπει να αναλογιστούμε εάν η Ευρωπαϊκή ιδέα μας ξεπερνάει πια. Και βέβαια χρειάζεται πειθαρχεία, αλλά δεν είναι η απόλυτη τακτική. Δεν ήμουν κι εγώ σίγουρος αν μπορούσα να πείσω τους ευρωπαίους συναδέλφους μου. Όταν άρχισαν να υπάρχουν αμφιβολίες για το εάν θα βρεθεί λύση, άρχισαν να ανησυχούν για το ενδεχόμενο της απομάκρυνσης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και την Ευρώπη. Εκείνη τη νύχτα των διαπραγματεύσεων έγινε τελικά η συμφωνία που βασίζεται σε δεσμεύσεις που θα πρέπει να τηρήσει η Ελλάδα».

«Η Ευρώπη δεν είναι απλώς ένα νόμισμα»

«Η Γαλλία ήταν στο πλευρό της Ελλάδας κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και θα παραμείνουμε κατά την διάρκεια των μεταρρυθμίσεων. Γιατί αυτή ήταν η επιλογή μας και γιατί υπάρχει μεταξύ μας ένας ξεχωριστός δεσμός. Οι προκάτοχοί μας στήριξαν και προστάτευσαν πολλές φορές στο παρελθόν τους δεσμούς αυτούς. Πρεσβεύουμε τις ίδιες αξίες και στην Ευρώπη και εκτός. Θέλουμε να καταπολεμήσουμε την τρομοκρατία, να σταματήσει ο πόλεμος της Συρίας. Να βρεθούν πολιτικές λύσεις».

Η Ευρώπη δεν είναι  απλός ένα νόμισμα. Είναι ιδέα. Πρέπει να την υπηρετήσουμε όλοι αυτή την ιδέα. Για να προχωρήσει η Ευρώπη.

Συνοδεύτηκα από επιχειρηματίες στο ταξίδι μου αυτό γιατί θέλω να δείξω έμπρακτα την εμπιστοσύνη μου στην Ελλάδα και θέλω να το δουν αυτό και οι επιχειρηματίες. Η αλληλεγγύη της Γαλλίας είναι έμπρακτη κι όχι μόνο στα λόγια.

Και στον πολιτισμό οι δύο χώρες μας μπορούν να συνεργαστούν. Μια χώρα μπορεί να χάσει τα πάντα, όχι όμως τον πολιτισμό της.

Θα ήθελα η Γαλλία να γίνει η πρώτη χώρα υποδοχής Ελλήνων φοιτητών. Να πολλαπλασιαστούν οι συνεργασίες των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων».

«Η Γαλλία θα στηρίξει οικονομικά και τεχνικά την Ελλάδα»

«Η Γαλλία θα στηρίξει οικονομικά και τεχνικά την Ελλάδα για την καταπολέμηση της διαπλοκής, την μεταρρύθμιση υγείας των νοσοκομείων, της φορολογίας και ο,τι μπορεί να σας βοηθήσει για να επέλθει η ανάπτυξη. Πρέπει όλοι στην Ευρώπη να δουν αυτή την πλευρά της αλληλεγγύης. Μένουμε στην Ευρώπη γιατί μόνο εκεί μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο. Χωρίς κοινές αξίες και χωρίς αλληλεγγύη δεν υπάρχει η Ευρώπη. Η Ελλάδα είναι την πρώτη γραμμή της Ευρώπης και λειτουργεί ως καταφύγιο προσφύγων. Αυτούς δύσκολα μπορούμε να μην τους προστατέψουμε. Δεν μπορούμε να αφήσουμε όμως την Ελλάδα και την Ιταλία μόνες μπροστά σ’ αυτή τη ροή προσφύγων. Η Ευρώπη πρέπει να πάρει αποφάσεις. Αυτοί που αμφισβητούσαν την αλληλεγγύη όταν έπρεπε να στηρίξουν κάποιες χώρες τώρα ζητάνε αλληλεγγύη. Όταν μια χώρα, όπως η Ελλάδα αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες πρέπει να την στηρίζουμε. Δεν την στηρίζουμε όταν όλα πάνε καλά. Υπάρχουν Ευρωπαίοι που δεν γνώριζαν καν γεωγραφία και δεν γνώριζαν ότι η Ελλάδα είναι στο νότο και τα σύνορα της Ευρώπης. Η αλληλεγγύη δεν πρέπει να είναι μόνο στα λόγια. Δεν μπορούμε να αφήσουμε την Τουρκία να αφήσουν να περνάνε πρόσφυγες ή μετανάστες. Πρέπει η Ευρώπη να ξεκινήσει την συνεργασία της με την Τουρκία και να βρει λύση».

«Νέα ευρωπαϊκή πολιτική ατζέντα»

«Ζήσατε μια κρίση και συνεχίζετε να τη ζείτε. Αν όμως δεν στηρίξουμε τώρα την Ελλάδα η Ευρώπη θα χάσει την αξιοπιστία της. Την δυναμική της. Δεν θα πρέπει όμως να καταφεύγει κανείς στο φόβο. Η οικονομική κρίση οδήγησε σε ρήγματα και σε απογοητεύσεις. Γι’ αυτό προτείνω να υπάρξει στην Ευρώπη νέα πολιτική ατζέντα. Πέρα από την αδυναμία κάθε χώρας, Ελλάδα και Γαλλία ενσαρκώνουν κοινά στοιχεία πολιτικής, αγώνων και πολιτισμού. Μπορούμε να στείλουμε μαζί ένα μήνυμα ελπίδας, ένα μήνυμα αλλαγής, ένα μήνυμα απομάκρυνσης από τον φανατισμό και ένα μήνυμα αισιοδοξίας προς τους νέους. Από εδώ ξεκίνησε η πρώτη φαντασίωση της Ευρώπης. Κι από εδώ πρέπει να ξεκινήσουμε το κοινό μας μέλλον» 

Νίκος Βούτσης: Η πολιτική της λιτότητας πρέπει να ηττηθεί

Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Βούτσης υποδεχόμενος τον Γάλλο Πρόεδρο στη Βουλή ανέφερε: «Η Ελληνική Βουλή εκφράζοντας την λαϊκή κυριαρχία προσυπογράφει τις αρχές της αλληλεγγύης, αλλά και της συνευθύνης των δεσμεύσεων της σύμβασης που υπογράψαμε. Ο λαός μας δεν έχει ευθύνες ωστόσο τόσο βαριές. Η πολιτική της λιτότητας πρέπει να ηττηθεί. Δεν υπάρχει κανένα μέλλον για την Ευρώπη, την Ευρωζώνη και τη χώρα μας, όσο οι ανάγκες ζωής διώχνουν τους ανθρώπους από τα σπίτια τους, τα παιδιά από τα σχολεία τους και τους συνταξιούχους από τις υπηρεσίες υγείας. Όσο η δημοκρατία παραμένει στη μέγγενη της αγοράς. Με την προσδοκία και την βεβαιότητα ότι θα αντιμετωπίσουμε όλα αυτά σας καλωσορίζω στην ελληνική Βουλή».