Επτά υπουργοί πατάνε στην... κόκκινη γραμμή
<p>Αντιμέτωποι με την ασφυκτική προθεσμία των έξι μηνών, τη σκληρή πραγματικότητα του τρίτου Μνημονίου και τις «ανορθογραφίες» τους</p>
Του Γιώργου Κατσίγιαννη-Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Η εξάμηνη προθεσμία που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου προκειμένου να παρουσιάσουν θετικό απολογισμό στον τομέα ευθύνης που τους ανέθεσε αρχίζει και συρρικνώνεται επικίνδυνα, από τη στιγμή που αναγκάστηκαν να προσγειωθούν στη σκληρή πραγματικότητα και να βρεθούν αντιμέτωποι με την αμείλικτη δοκιμασία των αντοχών τους στην εφαρμοσμένη πολιτική.
Η νέα περίοδος της αριστερής διακυβέρνησης, που πλέον ξεκινά και τελειώνει στο ασφυκτικό πλαίσιο του τρίτου Μνημονίου και των επακόλουθων επιταγών της άμεσης δημοσιονομικής προσαρμογής στο πρόγραμμα που συμφωνήθηκε με τους δανειστές για τα επόμενα χρόνια, εκθέτει ανεπανόρθωτα πολλούς κορυφαίους υπουργούς, που ανέλαβαν να φέρουν σε πέρας δύσκολες αποστολές. Αυτό γιατί αναγκάζονται να προχωρήσουν σε επιλογές αναντίστοιχες των προεκλογικών δεσμεύσεων του κόμματος.
Τουλάχιστον επτά υπουργοί βρίσκονται αυτή τη στιγμή με το ένα πόδι στην επικίνδυνη «κόκκινη γραμμή», καθώς καλούνται να διαχειριστούν δύσκολες αποφάσεις, που κατά κύριο λόγο δεν είναι εύκολο να ληφθούν από τους ίδιους, μιας και εντάσσονται στην κατηγορία των επιβεβλημένων μέτρων που προβλέπει η συμφωνία με τους δανειστές. Ο πρώτος εξ αυτών είναι ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος σηκώνει το βάρος της διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των θεσμών, έχοντας να αντιμετωπίσει από τη θέση του γενικού συντονιστή το ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων, την έναρξη των συνομιλιών για απομείωση του δημόσιου χρέους και, κυρίως, όλο το πακέτο που συνδέεται με τα δημοσιονομικά και την εξασφάλιση εσόδων στα ταμεία του κράτους. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ευκλ. Τσακαλώτος είχε σοβαρές επιφυλάξεις απέναντι στην εντολή του πρωθυπουργού να κινήσει, στην παρούσα φάση, τις διαδικασίες αντικατάστασης της γ.γ. Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνας Σαββαΐδου, καθώς εκτιμούσε ότι μια επιθετική στάση εναντίον της θα επιβάρυνε τις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών επί των ζητημάτων που σχετίζονται με την κοινή αναζήτηση ισοδύναμων μέτρων. Δεν είναι τυχαίο ότι ο ίδιος ο κ. Τσακαλώτος απέφυγε να ζητήσει δημοσίως την «καρατόμησή» της, αφήνοντας σκοπίμως την επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος στο Μαξίμου και την κυβερνητική εκπρόσωπο, Ολγα Γεροβασίλη.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Ο δεύτερος υπουργός που επίσης βρίσκεται στο επίκεντρο της εσωκομματικής κριτικής είναι ο Γιώργος Κατρούγκαλος, που καλείται να διαχειριστεί την υπόθεση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Οι αλλεπάλληλες συνεντεύξεις που έδωσε αυτή την εβδομάδα, χωρίς προηγουμένως να έχει γίνει ουσιαστική συζήτηση εντός της κυβέρνησης και των κομματικών οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ επί του πορίσματος της Επιτροπής Σοφών που δόθηκε στη δημοσιότητα, προκάλεσαν εκνευρισμό στο επιτελείο του πρωθυπουργού, αλλά και αντιδράσεις στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, καθώς αρκετοί βουλευτές διαμαρτυρήθηκαν επειδή είχαν πλήρη άγνοια επί του θέματος.
Στην τρίτη θέση της «κόκκινης γραμμής» βρίσκεται ο υπουργός Περιβάλλοντος, Πάνος Σκουρλέτης. Αν και προσπαθεί με νύχια και με δόντια να διατηρήσει το αριστερό του προφίλ, δεν είναι σε θέση να υπερασπιστεί μέχρι τέλους τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ περί ουσιαστικής κυριαρχίας του κράτους στα ζητήματα που αφορούν την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, όπως είναι οι περιπτώσεις της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ, αλλά και επενδύσεις, όπως αυτή με την εταιρεία Χρυσός Α.Ε. στη Χαλκιδική.
Τέταρτος υπουργός στο «κόκκινο» είναι ο Εμπορικής Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας, ο οποίος καλείται να διαχειριστεί το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς. Είναι αξιοσημείωτη η εκκωφαντική σιωπή του το τελευταίο διάστημα και ενδεικτική του εάν θα συμμορφωθεί με την κεντρική γραμμή του Μαξίμου ή στο τέλος θα τα βροντήξει και θα φύγει από την κυβέρνηση.
Στην πέμπτη θέση βρίσκεται ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης. Τις προηγούμενες ημέρες, βρέθηκε στη δίνη του κυκλώνα αναφορικά με τις διαστάσεις που έλαβε η υπόθεσή του για ανακριβή δήλωση «πόθεν έσχες», αλλά στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ η πλειονότητα των βουλευτών τον παρακολουθεί για τους χειρισμούς του στα θέματα των «κόκκινων» δανείων και της προστασίας της πρώτης κατοικίας.
Αρκετοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν του έχουν εμπιστοσύνη, καθώς θεωρούν ότι, με αφορμή την αναγκαία διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, μπορεί να ανοίξει την κερκόπορτα για πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και εκχώρηση των επιχειρηματικών δανείων σε ξένα funds.
Ο… ΠΑΓΚΑΛΟΣ
Εκτος «έκθετος» στην επικίνδυνη ζώνη είναι ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, ο οποίος με την πληθωρική του προσωπικότητα προκαλεί την κοινή γνώμη και διαμορφώνει αρνητικό κλίμα σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στο εσωτερικό του κόμματος ο «απρόβλεπτος» κ. Φίλης χαρακτηρίζεται ως ο «Πάγκαλος της Αριστεράς», καθώς η τάση του να εκφέρει με ωμό και απερίσκεπτο τρόπο τις απόψεις του, δίχως να υπολογίζει τις συνέπειες των λεγομένων του, φέρνει σε δύσκολη θέση και την κυβέρνηση, αλλά και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που αδυνατούν να τον ακολουθήσουν και, κυρίως, να υιοθετήσουν την επιχειρηματολογία του. Οι αναφορές που έκανε περί «πενταροδεκάρων» για να περιγράψει ως ανώδυνη την επιβολή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση προκάλεσαν σοβαρές αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ και ο ίδιος ο πρωθυπουργός τις χαρακτήρισε άστοχες.
Στην έβδομη θέση της λίστας με τους υπουργούς που βρίσκονται στο «κόκκινο» είναι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος προσπαθεί να διαχειριστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το επερχόμενο φορολογικό των αγροτών, ώστε να αποτρέψει την κάθοδο συνδικαλιστών με τα τρακτέρ στους δρόμους. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ασκεί πιέσεις στο υπουργείο Οικονομικών να βρει ισοδύναμα μέτρα, για να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω το εισόδημα των αγροτών.
Τους «αδειάζουν» με πολύ μεγάλη ευκολία
Είναι άγνωστο μέχρι στιγμής πόσα από τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου στα οποία ο πρωθυπουργός έχει αναθέσει να φέρουν εις πέρας την επιτυχή ολοκλήρωση του έργου τους θα καταφέρουν να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους. Αυτό γιατί οι ενέργειές τους μπορεί να κινούνται στο πνεύμα της συμφωνίας της κυβέρνησης με τους δανειστές, αλλά στις περιπτώσεις που εκθέτουν τον πρωθυπουργό δεν απολαμβάνουν πάντα της απόλυτης κάλυψης του Μεγάρου Μαξίμου. Η ευκολία με την οποία το επικοινωνιακό επιτελείο του πρωθυπουργού «αδειάζει» κορυφαίους υπουργούς για «τα μάτια της κοινής γνώμης» αναδείχθηκε περίτρανα αυτή την εβδομάδα στις περιπτώσεις του Νίκου Φίλη και του Γιώργου Κατρούγκαλου, οι οποίοι βρέθηκαν στο στόχαστρο της κριτικής από το Μέγαρο Μαξίμου για αυτά που είπαν και έκαναν.
Προβληματισμός στο Μαξίμου και για τους βουλευτές
Η υιοθέτηση σκληρών μέτρων από την κυβέρνηση, στο πλαίσιο της εφαρμογής του Μνημονίου, έχει επιφέρει προβλήματα στην προώθηση των θέσεων του κόμματος στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Η πλειονότητα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αποφεύγει να υπερασπίζεται δημοσίως τις κυβερνητικές επιλογές, γεγονός που έχει προβληματίσει το Μέγαρο Μαξίμου και τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Υπάρχουν, δε, αρκετοί βουλευτές που θεωρούν ότι θα πρέπει να συνεδριάζουν τακτικά τα όργανα του κόμματος, αφενός μεν για να ενημερώνονται για το περιεχόμενο των αποφάσεων της κυβέρνησης σε συγκεκριμένα ζητήματα, αφετέρου δε για να μη λειτουργούν οι αρμόδιοι υπουργοί «εν κρυπτώ» και «αυθαίρετα», αλλά να έχουν τις πόρτες των γραφείων τους ανοιχτές και να δέχονται εναλλακτικές εκεί που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.
Το ζήτημα της δημιουργικής επικοινωνίας μεταξύ των υπουργών και των βουλευτών ή των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν την ευθύνη της προώθησης συγκεκριμένων θέσεων του κόμματος για τη διαμόρφωση της κυβερνητικής πολιτικής θεωρείται μείζονος σημασίας, χωρίς ωστόσο στην παρούσα φάση να δικαιώνεται από τη δέουσα ανταπόκριση των πρώτων στις απαιτήσεις των δεύτερων.
Πολλοί υπουργοί δέχονται επικρίσεις επειδή ασκούν «αυθαίρετη» πολιτική στον τομέα ευθύνης τους, δίχως να συνεννοούνται προηγουμένως με τους βουλευτές που έχουν την ευθύνη παρακολούθησης των «πεπραγμένων» τους ή με τα κομματικά στελέχη που επίσης εμπλέκονται στη διαμόρφωση των ασκούμενων κυβερνητικών πολιτικών.