«Υπάρχει κοινοτική οδηγία για τη φορολόγηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης και ο επίτροπος Μοσκοβισί είναι σαφής στην απάντησή του» είπε στα Παραπολιτικά 90,1 και στο Νίκο Ευαγγελάτο η ευρωβουλευτίνα της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη.

Με αφορμή την επικοινωνία της με τον κ. Μοσκοβισί για το θέμα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση η κα Σπυράκη είπε "Έχω μια αλληλογραφία διαρκείας γιατί πρώτα μου απάντησε σε επιστολή που είχαμε κάνει με τον κ. Φορτσάκη ότι δεν ήταν ιδέα της Κομισιόν το 23% στην εκπαίδευση ήταν ιδέα της ελληνικής κυβέρνησης και μετά ήρθε και η απάντησή του επί της ουσίας, ότι δηλαδή η Κομισιόν προτείνει ή καθόλου ΦΠΑ στην εκπαίδευση ή 23%. Δεν είναι από ότι όλα δείχνουν αποδεκτή η ιδέα της κυβέρνησης να επιβάλλει κλιμακωτό ΦΠΑ σε διαφορετικές βαθμίδες εκπαίδευσης. Δύο δρόμοι υπάρχουν ή βάζεις 23% ή βάζεις ισοδύναμα αυτό λέει ο επίτροπος."

Όσον αφορά το μεταναστευτικό η Μαρία Σπυράκη αναρωτήθηκε "είναι η Ευρώπη αντιμέτωπη με ένα τεράστιο ζήτημα και η Ελλάδα με ένα ακόμη μεγαλύτερο γιατί η Ελλάδα ούτε πλούσια είναι ούτε υποδομές έχει ούτε δουλειές μπορεί να προσφέρει, τι θα κάνει λοιπόν;" και πρόσθεσε "Εκεί είναι και το θέμα, δεν μπορεί κανείς να μην ζητήσει από την κυβέρνηση διευκρινήσεις για το τι ακριβώς δέχτηκε. Διάβασα την απόφαση της Συνόδου Κορυφής ότι δέχεται καταρχήν να πάρουμε στο έδαφός μας 30 χιλιάδες ανθρώπους και να επιδοτήσει άλλους 20 χιλιάδες με ενοίκιο. Πως θα γίνει αυτό; Με ποιες διαδικασίες, που θα φιλοξενηθούν αυτοί οι άνθρωποι κυρίως οι πρώτοι 30 χιλιάδες και πως αυτό διασφαλίζει όρους καθημερινότητας, ασφάλειας και κοινωνικής ενσωμάτωσης. Έχουμε πάρα πολλές απορίες την ώρα που καταλαβαίνετε ότι η Ευρώπη προβληματίζεται πάρα πολύ σοβαρά για το αν αντέχει, για το αν θα πρέπει να παρέμβει στην εστία του προβλήματος."

Για τα εσωκομματικά της ΝΔ η ευρωβουλευτίνα της ΝΔ υποστήριξε ότι "Είμαστε πολύ μεγάλο κόμμα για να χαθούμε στο δαίδαλο της εσωστρέφειας, δεν πιστεύω ότι θα πρέπει να εξαντληθούμε σε όλο αυτό και πρέπει η συζήτηση να αποκτήσει σαφή πολιτικά χαρακτηριστικά. Έχω τοποθετηθεί υπέρ του κ. Μητσοτάκη γιατί πιστεύω ότι μπορεί να υπηρετήσει μια πολιτική που θα είναι ένα άνοιγμα της ΝΔ προς το μεσαίο χώρο, προς το κέντρο και συγχρόνως θα βάζει το δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων και θα απαντάει σε ουσιώδη ζητήματα της πολιτικής" και πρόσθεσε" Πιστεύω όμως σοβαρά ότι την επόμενη μέρα δηλαδή 23 Νοεμβρίου θα πρέπει να κλείσουμε τη συζήτηση. Ο χρόνος που μεσολαβεί μέχρι να φτάσουμε στις κάλπες πρέπει να είναι χρόνος αφιερωμένος στην πολιτική και σε αυτό το πεδίο εμπιστεύομαι τον κ. Μεϊμαράκη ότι ασχολείται με την ουσία των πραγμάτων, με την πολιτική και ότι η ΝΔ έχει σαφή και καθαρή αντιπολιτευτική γραμμή με ευθύνη. Δίνουμε μια μάχη να έχουμε τον καλύτερο, δίνουμε μια μάχη να υπάρξουν και να ακουστούν οι απόψεις από εκεί και πέρα όμως θα πάμε σε μια διαδικασία που θα κρατήσει την ΝΔ ενωμένη."