Του Δημήτρη Κουνιά - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ξεκάθαρο μήνυμα για αποσύνδεση κόμματος και κράτους είχε στείλει στις αρχές του μηνός ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενώπιον των μελών της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. «Ο ΣΥΡΙΖΑ, για να μπορεί να ανταποκριθεί στον ρόλο του στη νέα εποχή, που ξεκίνησε στις 20 Σεπτέμβρη, θα πρέπει να είναι “κόμμα εκτός κράτους”, για να θυμηθούμε έναν όρο του Γκράμσι», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά, επιχειρώντας να παρουσιάσει τη νέα σχέση του κόμματος και του κράτους. «Δηλαδή, ένα κόμμα που δεν απορροφάται από το κράτος δεν κρατικοποιείται με τη μαζική μεταπήδηση των στελεχών του στον κρατικό μηχανισμό», είχε αναφέρει όλο νόημα.

Ωστόσο, οι δηλώσεις αυτές φαίνεται ότι έμειναν στην Ιστορία μόνο ως… προθέσεις, καθώς από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ επανακατέκτησε την εξουσία με τη συμβολή των Ανεξάρτητων Ελλήνων, μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, επέστρεψαν ή διορίσθηκαν στα υπουργικά γραφεία εκατοντάδες στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, πολιτικοί φίλοι των υπουργών και τεχνοκράτες επιλεγμένοι από τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου - γεγονός που επιβεβαιώνει τους στενούς δεσμούς του ΣΥΡΙΖΑ με το κράτος και τις έμμισθες θέσεις του.

Ενδεικτικό είναι ότι στο γραφείο του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη, διορίστηκαν τις τελευταίες εβδομάδες το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και πανεπιστημιακός Λουδοβίκος Κωτσονόπουλος, αποσπάστηκε από άλλη υπηρεσία του Δημοσίου η σύζυγος του πρώην πρύτανη του ΑΠΘ, Αναστασία Τσώμου, ενώ ανανεώθηκε η θητεία των Καλοτίνας Καραγεωργίου, Νίκης Σπανού, Ελένης Πρεσβέλου, Μαρίας Ξιφαρά και Βασιλικής Αναγνωστοπούλου, που βρίσκονταν στο ίδιο γραφείο από την προηγούμενη υπουργική θητεία του κ. Σταθάκη. Στο πλευρό του τελευταίου βρίσκονται επίσης, ύστερα από την πρόσληψή τους, οι Δημήτρης Τσαγκάς, Αλεξάνδρα Χαΐνη, δημοσιογράφος, Αγγελική Παπανικολάου, Ελλη Μιχαλοπούλου, Στέφανος Τσεμπερλίδης, Μαρίνα Γαλανοπούλου, Ερωφίλη Χριστοβασίλη, Κατερίνα Ανουσάκη, Ηρώ-Ολγα Οικονόμου και Ελένη Ζέρβα και ο δημοσιογράφος Χαράλαμπος Σαββίδης. Επίσης, με απόσπαση εργάζονται ο Κώστας Κυτάγιας, η Σεβαστή Τσούνη και οι Κατερίνα Μπούμπα, Ανδρέας Γκουγκουλής, Λάμπρος Ράπτης και Ιωάννα Καραντάνη.

Αντίστοιχα, στο γραφείο του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη διορίσθηκε άμισθος ο Δημήτρης Τσιλιμίγκας και οι Ερ. Ιωαννίδη και Μαριάννα Χανιωτάκη. Επίσης, προσελήφθη σε θέση διευθυντή του γραφείου του ο Στέλιος Αποστόλου, ενώ σε θέσεις ειδικών συνεργατών ο Πέτρος Κοβάνης, η υποψήφια δημοτική σύμβουλος Περιστερίου Αλεξάνδρα Κούκη, το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Μπρίκης, ο συγκεντρωσιάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Πιαντές, και η Μαρία Βλαδίκα.

ΜΕΛΗ

Στο γραφείο του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, ανανεώθηκε ο διορισμός του Κωνσταντίνου Καλαμβοκίδη, διεθνολόγου, μέλους του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και Θεμάτων Ειρήνης του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στο γραφείο του γενικού γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού διορίστηκαν η υποψήφια βουλευτής του ΚΙΔΗΣΟ Δωδεκανήσων Αρετή-Ελευθερία Χατζηστέργου και το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Κοσμάς Παπαχρήστου. Επίσης, στο γραφείο του υπουργού Περιβάλλοντος, Παναγιώτη Σκουρλέτη, προσελήφθη το μέλος της Γραμματείας Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Δημοσθένης Παπασταμόπουλος, που ανανέωσε τη θητεία του ως διευθυντή του γραφείου του, ενώ ανανεώθηκαν οι συμβάσεις των Χαράλαμπου Τζάκη, τοπικού συμβούλου Χαλανδρίου, Μαργαρίτας Σύρκου, Μαρίας Χαλκιαδάκη και Κυριακής Παναγιωτοπούλου.

Στο γραφείο του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, διορίστηκε ο υποψήφιος βουλευτής Α’ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, δικηγόρος Ξανθή Παπαδοπούλου, η δημοσιογράφος Ορσαλία Φυτά και οι Θανάσης Μυλωνέρος και Αθηνά Φωθιαδάκη, αλλά και ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος, που ανέλαβε διευθυντής του γραφείου του. Αντίστοιχα, στο γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα, διορίστηκαν o υποψήφιος βουλευτής Α’ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ Β. Μαστρογιάννης και η Ευαγγελία Καμίδου, ενώ στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων η Στέλλα Βρακά, η Αθανασία-Κατερίνα Καψιμάλη και η υποψήφια βουλευτής στη Β’ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ Νεφέλη-Χρυσάνθη Σαμιακού. Ειδική σύμβουλος στο γραφείο του γενικού γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής διορίστηκε η πρώην βουλευτής Σάμου του ΣΥΡΙΖΑ, Αγνή Καλογερή.

Στο γραφείο του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, εκτός από τη Ρωξάνη Σαραφιάν, τον Λεωνίδα Μπακογιάννη και την Αννα Νάκου, που αποσπάστηκαν, διορίστηκαν η Βασιλική Αποστολοπούλου, η δημοσιογράφος της ΕΡΤ (με απόσπαση) Βασιλική Καϊμάκη, ο Νίκος Μαραγκός, το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Αθανάσιος Παπάζογλου, ο Αλέξανδρος Τσιμενίδης, το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Σκούτας, που ανέλαβε εκ νέου διευθυντής του γραφείου του, και η Πηνελόπη Λούβρου. Ο μαθηματικός, υποψήφιος βουλευτής Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ και στέλεχος του «Πράττω» του κ. Κοτζιά, Αλέξανδρος Παρασκευόπουλος, διορίστηκε στο γραφείο του υπουργού Εξωτερικών, όπως και οι Γιώργος Σακελλαρίου, Γιώργος-Βλαδίμηρος Μανιακούρας, Χρυσάνθη Βαγενά και Γιώργος Μήτρακας.

Ο Καλογήρου και οι άλλοι

Στο γραφείο του γενικού γραμματέα της Κυβέρνησης, Μιχάλη Καλογήρου, εντάχθηκαν ως μετακλητοί υπάλληλοι η δικηγόρος Δάφνη Σταυροπούλου και ο Παναγιώτης Χριστόφιλος, ενώ στο γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Χριστόφορου Βερναρδάκη διορίστηκαν ο Ανδρέας Παναγόπουλος, η προερχόμενη από τους Οικολόγους-Πράσινους επικοινωνιολόγος Μάγκυ Δούση και η Αναστασία Μπασκάκη. Στη νέα «φουρνιά» μετακλητών συγκαταλέγονται όσοι διορίστηκαν στο γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη. Μεταξύ άλλων, πρόκειται για το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρο Καούνη, την υποψήφια περιφερειακή σύμβουλο Αργολίδας Παρασκευή Μαυροειδή, τον υποψήφιο περιφερειακό σύμβουλο Αττικής με τον συνδυασμό της Ρένας Δούρου, Σταύρο Παπαγιαννόπουλο, την Κατερίνα Λίτινα και την Παρασκευή Πετεινάτου, από την ΑΣΚΙ Εφοριακών. Στην ίδια κατηγορία ανήκει και ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, στο γραφείο του οποίου ανέλαβαν υπηρεσία οι Κατερίνα Κύρου-Τρίμη, Γιώργος Αθανασόπουλος και Γιώργος Πολίτης. Τέλος, στη Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων διορίστηκαν η Βασιλική Κεραμίδα και η Μαρία Παρασκευοπούλου.