Αριστεροί στα λόγια και δεξιοί στις τσέπες οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ
<p>Μεγάλα εισοδήματα, ισχυρά χαρτοφυλάκια και καταθέσεις στα... χρυσοποίκιλτα «πόθεν έσχες» τους</p>
Του Χάρη Παπαβασιλείου – Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Το παραμύθι της φτωχής Αριστεράς δεν είχε αίσιο τέλος. Η υπόθεση με το ξεχασμένο εκατομμύριο του υπουργού Ανάπτυξης, Γιώργου Σταθάκη, και η τεχνική εταιρεία με τα έργα εκατομμυρίων ευρώ του υπουργού Επικρατείας και μέντορα του Αλέξη Τσίπρα, Αλέκου Φλαμπουράρη, ήρθαν απλώς να προστεθούν στα... χρυσοποίκιλτα «πόθεν έσχες» των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και να υπενθυμίσουν ότι οι τσέπες των μελών της «πρώτη φορά Αριστερά» κυβέρνησης είναι κάτι παραπάνω από δεξιές.
Κι όχι μόνο αυτό, αλλά και γεμάτες με ξένες καταθέσεις, επενδύσεις σε αυτό που οι ίδιοι αποκαλούσαν «γεράκια της παγκόσμιας οικονομίας» και ακίνητα σε ακριβές περιοχές.
Για κάποιους η απόσταση από την ΚΝΕ στα πανάκριβα κοστούμια ήταν ένα τσιγάρο δρόμος, γεγονός που αποδεικνύει ότι καλύτερα πλούσιος και αριστερός, παρά φτωχός και δεξιός. Προφανώς και θέμα νομιμότητας δεν τίθεται, πόσω μάλλον όταν οι ίδιοι δηλώνουν την τεράστια περιουσία τους και καταθέσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ στα «πόθεν έσχες» τους.
Τα golden boys και golden girls του ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν απλώς να χάνουν το περίφημο ηθικό πλεονέκτημα και να μην μπορούν να πείσουν ότι είναι σπλάχνο του πιο φτωχοποιημένου κομματιού της κοινωνίας, το οποίο προσπαθούν να διασώσουν από τις δαγκάνες των Μνημονίων.
ΔΙΑΨΕΥΣΗ
Με τα περισσότερα από τα μέλη της κυβέρνησης να είναι μεγαλωμένα σε σαλόνια, οι... εκατομμυριούχοι του ΣΥΡΙΖΑ, όπως τους αποκαλεί ο Σταύρος Θεοδωράκης, δεν είναι κι εύκολο να αφουγκραστούν τη φωνή της κοινωνίας. Πιθανώς αυτό να εξηγεί τη φοροκαταιγίδα και το πετσόκομμα των χαμηλοσυνταξιούχων.
Εν αρχή ην ο υπουργός Επικρατείας. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, η είδηση για την τεχνική εταιρεία του Αλέκου Φλαμπουράρη και για την ανάληψη μεγάλων δημόσιων έργων, αξίας εκατομμυρίων ευρώ, έπεσε σαν βόμβα για τους περισσότερους. Οχι για όλους, καθώς όσοι ήταν σε θέση να γνωρίζουν το παρελθόν και την επαγγελματική σταδιοδρομία του κ. Φλαμπουράρη γνώριζαν ότι ο πολιτικός πατέρας του Αλέξη Τσίπρα ανήκει στους μεγαλοεργολάβους της χώρας. Στο «πόθεν έσχες» που κατέθεσε το 2015 ο υπουργός Επικρατείας δήλωσε κανονικά για το 2014 τις μετοχές του στην κατασκευαστική ΔΙΑΤΜΗΣΗ Α.Ε., η οποία προεκλογικά αποκαλύφθηκε ότι είχε πάρει έργο ύψους 3,9 εκατομμυρίων ευρώ από την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Προφανώς, δεν ήταν και το μόνο.
Ο… ΕΦΟΠΛΙΣΤΗΣ
Ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος απασχολεί τις τελευταίες ημέρες την επικαιρότητα λόγω της απρονοησίας του να δηλώσει ένα εκατομμύριο ευρώ στο «πόθεν έσχες» του 2012, γεννήθηκε πλούσιος, καθώς είναι γόνος εφοπλιστικής οικογένειας και γιος του καπετάνιου Μηνά Σταθάκη, με την οικογενειακή επιχείρηση ΛΙΝΔΟΣ Α.Ε. να έχει στην ιδιοκτησία της τόσο αλιευτικά όσο και επιβατηγά πλοία. Σύμφωνα με τη δήλωση περιουσιακής κατάστασης για το οικονομικό έτος 2011, οι καταθέσεις του υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ έφταναν συνολικά τα 304.630,28 ευρώ και τα 201.329,65 δολάρια ΗΠΑ. Ο κ. Σταθάκης είχε δηλώσει, επίσης, ένα διαμέρισμα στην Αθήνα και ένα διαμέρισμα, ένα κατάστημα, ένα γραφείο και τρία οικόπεδα στα Χανιά. Παράλληλα, τότε δήλωνε στην κατοχή του μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων, συνολικής αξίας κτήσης 376.000 ευρώ, αλλά και μετοχές στη Hellenic Seaways, χωρίς όμως να αναφέρεται η αξία κτήσης τους.
Μόνο φτωχός δεν μπορεί να δηλώσει ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, αφού η δικηγορική εταιρεία στην οποία συμμετείχε ως μέτοχος μέχρι την εκλογή του στην Ευρωβουλή θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες της Αθήνας, με τις υπηρεσίες της να αμείβονται αδρά. Το «πόθεν έσχες» του υπουργού, ο οποίος ανακοίνωσε εθνική σύνταξη στα 390 ευρώ, δεν έχει ακόμα δημοσιευθεί, ωστόσο η ιδιαίτερη προτίμησή του στα στέκια του Κολωνακίου και στα ακριβά κοστούμια, καθώς και ο συνδυασμός της γραβάτας με την κατάλληλη ποσέτ δείχνουν άνθρωπο μπον βιβέρ, με ακριβά γούστα. Ο αριστερός υπουργός απασχόλησε πρόσφατα την επικαιρότητα, όταν αποκαλύφθηκε η ιστορία με τα εργολαβικά απολυμένων του Δημοσίου, συγκεκριμένα με την αμοιβή με ποσοστό 12% επί των αποζημιώσεων που θα λάμβαναν σε περίπτωση επαναπρόσληψης.
Ο «ΤΣΑΡΟΣ»
«Τα λεφτά είναι του μπαμπά», είχε δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, όταν τον Δεκέμβριο του 2013 η αποκάλυψη του πλουσιότατου «πόθεν έσχες» του είχε συγκλονίσει το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με εκείνη τη δήλωση περιουσιακής κατάστασης, ο καθηγητής Οικονομικών το 2012 είχε καταθέσεις ύψους 18.634 λιρών Αγγλίας στη Citibank και 12.200 λιρών στη NatWest. Το εντυπωσιακό, ωστόσο, ήταν το χαρτοφυλάκιό του, το οποίο άγγιζε σε αξία κτήσης το ποσό των 371.849 ευρώ και 107.000 λιρών Αγγλία. Μεταξύ των εταιρειών στις οποίες ο κ. Τσακαλώτος έχει τοποθετήσει κεφάλαια βρίσκει κανείς τις περίφημες JP Morgan, BlackRock, Invesco Perpetual και Credit Suisse, με τον κ. Τσακαλώτο να υποστηρίζει ότι οι αποταμιεύσεις δεν είναι δικές του, αλλά του πατέρα του, στις οποίες έγινε κάποτε συνδικαιούχος. Τέλος, ο ΥΠ.ΟΙΚ. δήλωσε εισοδήματα 47.586 ευρώ το 2011, ενώ η σύζυγός του, Heather Denise Gibson, 136.621 ευρώ. Η ακίνητη περιουσία του ζεύγους περιλαμβάνει δύο οικίες στην Κηφισιά, ένα γραφείο και μία οικία στην Πρέβεζα.
Ορισμένοι εντάσσουν στον κατάλογο των εύπορων της κυβέρνησης και τον πρωθυπουργό. Ωστόσο τα επίσημα έγγραφα αποδεικνύουν το αντίθετο. Ο κ. Τσίπρας, είναι γόνος εύπορης οικογένειας με παράδοση και έντονη δραστηριότητα στον κατασκευαστικό χώρο, καθώς ο πατέρας του υπήρξε ιδιοκτήτης μεγάλης κατασκευαστικής εταιρείας. Μαζί με τον εξάδελφό του, Γιώργο Τσίπρα, είχε προχωρήσει και αυτός στην ίδρυση τεχνικής εταιρείας, την οποία όμως άφησε γρήγορα, καθώς τον κέρδισε η πολιτική. Ωστόσο, η τελευταία δημοσιοποιημένη δήλωση περιουσιακής κατάστασής του χαρακτηρίζεται μάλλον φτωχή. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε εισόδημα από τη βουλευτική του αποζημίωση 72.330 ευρώ και από άλλες πηγές 1.740 ευρώ. Εμφανίζεται ως ιδιοκτήτης διαμερίσματος στην Αθήνα 114 τ.μ., που αποκτήθηκε το 1996 από γονική παροχή, ενώ οι τραπεζικές καταθέσεις του για το 2011 ήταν μόλις 100 ευρώ.
Τέσσερα «φουσκωμένα» πορτοφόλια
Πλουσιότατο εισόδημα δήλωσε για το 2012 ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος εμφανίζεται να εισέπραξε το 2011 118.616 ευρώ, πέραν των 106.313 ευρώ της βουλευτικής αποζημίωσης. Γόνος εύπορης οικογένειας, με καταβολές από εφοπλιστική οικογένεια από την πλευρά της μητέρας του, είναι και ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και δεξί χέρι του Αλέξη Τσίπρα στα χρόνια της αντιπολίτευσης, Πάνος Σκουρλέτης. Εν αντιθέσει, πάντως, με άλλους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ, αποφεύγει να προκαλεί και επιμένει να οδηγεί συνήθως μόνος του το Ι.Χ. του. «Φουσκωμένο» πορτοφόλι έχει και ο ευρωβουλευτής πλέον του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, μηχανικός στο επάγγελμα. Οι συνολικές καταθέσεις του μαζί με τη σύζυγό του φτάνουν τα 499.000 ευρώ, ενώ η δηλωμένη συνολική αξία κτήσης του χαρτοφυλακίου του «Ευρωπαίου» πολιτικού ξεπερνά τα 600.000 ευρώ, με επενδύσεις και τοποθετήσεις κεφαλαίων στις αγορές Ευρώπης, Ασίας και Ινδίας. Μεγάλη περιουσία, και μάλιστα στο εξωτερικό, έχει και η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Θεανώ Φωτίου. Σύμφωνα με τη δήλωση περιουσιακής κατάστασής της, το 2012 είχε τραπεζικές καταθέσεις ύψους 109.000 λιρών Αγγλίας στην αγγλική NatWest, αλλά και ένα διαμέρισμα στη Fleet Road του Βόρειου Λονδίνου. Παράλληλα, η κυρία Φωτίου δήλωσε ιδιοκτήτρια έξι διαμερισμάτων στην Αθήνα, ενός σπιτιού και δύο οικοπέδων στην Αίγινα.
Η γιατρός, ο δικηγόρος και ο αρχισυνδικαλιστής
Μεγάλο πορτοφόλι έχει η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη, με τα δηλωθέντα εισοδήματά της πριν εκλεγεί βουλευτής να είναι τεράστια. Σύμφωνα με τη δήλωση περιουσιακής κατάστασής της, η κ. Γεροβασίλη, διακεκριμένη ιατρός στο επάγγελμα, το 2010 είχε 315.089 ευρώ, το 2011 66.196 ευρώ και το 2012 107.447 ευρώ. Παρ’ όλα αυτά, οι καταθέσεις της ανέρχονταν το 2012 μόλις στα 9.368 ευρώ.
Στις τάξεις των εχόντων ανήκει και ο νέος υφυπουργός για θέματα κοινωνικής ασφάλισης, Αν. Πετρόπουλος, γνωστός ως ένας από τους πιο διακεκριμένους εργατολόγους και μεγαλοδικηγόρος της πρωτεύουσας, ενώ από το 2008 υπήρξε ιδρυτής και διαχειριστής της δικηγορικής εταιρείας «Αναστάσιος Πετρόπουλος και Συνεργάτες». Πριν από λίγες ημέρες επανήλθε, μάλιστα, στο προσκήνιο μια παλιά σύμβαση που είχε υπογράψει ως δικηγόρος για παροχή νομικών υπηρεσιών σε τράπεζα, συνολικού ύψους 450.000 ευρώ, ενδεικτική των υψηλών αμοιβών του.
Το κουμάντο του έχει κάνει και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος δήλωσε το 2012 συνολικές καταθέσεις 359.143 ευρώ σε λογαριασμούς που διατηρεί με την οικογένειά του σε τέσσερις τράπεζες.
Στην κατηγορία των εύπορων, κυρίως λόγω γάμου, όπως φαίνεται στο «πόθεν έσχες» του, ανήκει και ο Γιάννης Αμανατίδης. Κι αυτό γιατί το χαρτοφυλάκιο της συζύγου του βγάζει μάτι. Σύμφωνα με όσα δηλώθηκαν το 2012, η αξία κτήσης των μετοχών της ξεπερνά τα 450.000 ευρώ. Μακράν περισσότερα εισοδήματα όλων έχει ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, άλλοτε αρχισυνδικαλιστής της ΟΤΟΕ και νυν γραμματέας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημήτρης Τσουκαλάς, ο οποίος αποχώρησε από την εργασία του με εφάπαξ 1 εκατομμυρίου ευρώ. Την ίδια περίοδο, μάλιστα, αγόρασε διαμέρισμα στη Βάρη αντικειμενικής αξίας 170 χιλιάδων ευρώ.
Στο μεταξύ, θέμα ενδεχόμενου παράνομου πλουτισμού για τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη, άνοιξε χθες η Επιτροπή Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης της Βουλής, αναφορικά με την υπόθεση του «ξεχασμένου» εκατομμυρίου, δίνοντας στους ορκωτούς λογιστές εντολή ελέγχου για παράνομο πλουτισμό και για το αν τα χρήματα αυτά έχουν φορολογηθεί. Μιλώντας πάντως με κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο πρόεδρος της επιτροπής, Γιώργος Βαρεμένος, είπε κοφτά: «Υπάρχει παράλειψη», επιβεβαιώνοντας ότι το επίμαχο ποσό δεν είχε δηλωθεί στη δήλωση χρήσης του 2011. Ο πρόεδρος της επιτροπής, πάντως, απέφυγε να απαντήσει στο αν η συμπληρωματική δήλωση του κ. Σταθάκη έγινε οικειοθελώς ή κατόπιν σύστασης των ορκωτών λογιστών.
Από εκεί και πέρα, για την υπόθεση του Αλ. Φλαμπουράρη η επιτροπή ζήτησε κατά προτεραιότητα έλεγχο, ωστόσο μετά τις καταγγελίες του Χάρη Θεοχάρη για «μαύρα» ταμεία στην εταιρεία του κ. Φλαμπουράρη ζητήθηκε να επισυναφθεί στη δήλωση περιουσιακής κατάστασης και ο τελευταίος ισολογισμός της εταιρείας. Τέλος, για τον κ. Χαϊκάλη η επιτροπή απεφάνθη ότι εταιρεία με έδρα την Κύπρο δεν μπορεί να θεωρηθεί offshore, ενώ για την υπόθεση του Αλέξη Μητρόπουλου, ότι θα ασχοληθεί μόνο αν υπάρξει αίτημα των οικονομικών εισαγγελέων.