Ημέρες καλοκαιριού θύμισε η ψηφοφορία του νομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση καθώς παρά τις όποιες διαφωνίες της η συντριπτική πλειοψηφία της αντιπολίτευσης υπερψήφισε τόσο επί της αρχής όσο και επί των άρθρων με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιηθεί ονομαστική ψηφοφορία.

Συγκεκριμένα υπερψήφισαν Ν.Δ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων. Δεκτά έγιναν κατά πλειοψηφία τα άρθρα του νομοσχεδίου, ενώ το νομοσχέδιο ψηφίστηκε και στο σύνολό του. Το Ποτάμι καταψήφισε το άρθρο 2, επισημαίνοντας πως δεν έχει πρόβλεψη για τους μικροομολογιούχους.

ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΗ

ριτική και αντιπαραθέσεις για τους λόγους που οδήγησαν στην τρίτη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και για τα πεπραγμένα της προηγούμενης κυβέρνησης κυριάρχησαν στις τοποθετήσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων κατά τη σημερινή συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής επί του σχεδίου νόμου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
 
 
Έντονη κριτική δέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών στην προηγούμενη κυβέρνηση Γιάνης Βαρουφάκης. Τον κ. Βαρουφάκη υπερασπίστηκε παρεμβαίνοντας ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε ότι η αντιπολίτευση κατηγορεί τον κ. Βαρουφάκη για να κρύψει τις μεγάλες ευθύνες που έχει για την κατάσταση της οικονομίας.
 
"Δεν μπορεί να φταίει για όλα ο κ. Βαρουφάκης, σε λίγο θα φταίει που η εθνική Ελλάδας έχασε και εντός και εκτός από τα Νησιά Φερόε» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών".
 
Υπέρ της συνέχισης της εξεταστικής επιτροπής για τα μνημόνια, τάχθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος, συντασσόμενος με την πρόταση του κ. Βορίδη, ενώ αναρωτήθηκε "εάν ο κ. Βαρουφάκης έχει ευθύνες για την επιστροφή των 11 δισ".
 
Ο κ. Λοβέρδος χαρακτήρισε το νομοσχέδιο "κράμα νεοφιλελυθερισμού και άσχετου κρατισμού" και υποστήριξε ότι εκτός από την ανακεφαλαιοποίηση "θα πρέπει να αποκατασταθεί η οικονομική ασφάλεια προκειμένου να επανέλθουν οι καταθέσεις".
 
" Η συζήτηση του σημερινού Ν/Σ αποτελεί μια επιπλέον στροφή σας 180 μοιρών, σε ένα θέμα υψηλής λαϊκιστικής εκμετάλλευσης" ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Σπύρος Δανέλης και πρόσθεσε ότι αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχουν προσκυνημένοι από τη μία και αδούλωτοι πατριώτες από την άλλη.
 
Ο κ. Δανέλης υποστήριξε ότι η σημερινή ανακεφαλαιοποίηση "μέσα σε πέντε μόλις μήνες από την προηγούμενη" ήταν αποτέλεσμα "του τυχοδιωκτισμού του κ. Βαρουφάκη και των ιδεοληψιών της κυβέρνησης γενικότερα". Πρόσθεσε όμως ότι "αποτελεί μονόδρομο, προκειμένου το ελληνικό τραπεζικό σύστημα να μην καταρρεύσει".
 
 
"Αν το νομοσχέδιο δεν ψηφιστεί θα εξαϋλωθούν οι τράπεζες και οι καταθέσεις, ενώ η οικονομία θα οδηγηθεί σε άτακτη χρεοκοπία" ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων Γιώργος Καρράς.
 
Καταλήγοντας ζήτησε από την κυβέρνηση να εργασθεί για την αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων με διαγραφή χρεών και επιμήκυνση των επιχειρηματικών δανείων ώστε να μπορούν οι τράπεζες να χρηματοδοτήσουν την οικονομία.
 
 
"Το νομοσχέδιο κατοχυρώνει τη διαφάνεια" ανέφερε μεταξύ άλλων ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Θανάσης Παπαχριστόπουλος, και πρόσθεσε ότι "δεν μπορούσε να συνεχιστεί η απόλυτη ασυδοσία του τραπεζικού συστήματος".
 
Χαρακτήρισε σώφρονα πράξη το νέο σύστημα του εποπτικού ελέγχου, ενώ αναφερόμενος στα κόκκινα δάνεια είπε ότι αποτελεί "ιερή υποχρέωση απέναντι στα κοινωνικά στρώματα που δεν ευθύνονται σε τίποτε για αυτό το οποίο έγινε στη χώρα μας".