Τα "ορφανά" του ΣΥΡΙΖΑ ψάχνονται για νέο κόμμα
<p>Εντονη κινητικότητα από παλιούς συνεργάτες του πρωθυπουργού και πρώην στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ</p>
Του Γιώργου Κατσίγιαννη - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης ότι ο ελληνικός λαός με την ψήφο του στις τελευταίες εθνικές εκλογές νομιμοποίησε την εφαρμογή του τρίτου Μνημονίου μπορεί να βρίσκει πρόσφορο έδαφος στην αντιπαράθεσή της με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, εντός του Κοινοβουλίου, ωστόσο στην οργανωμένη βάση του ΣΥΡΙΖΑ και στον χώρο των κινημάτων υπάρχουν σημαντικές δυνάμεις που δεν συμμερίζονται το εν λόγω αριστερό αφήγημα.
Η εικόνα αυτή επιβεβαιώνεται από τις διεργασίες που συντελούνται τις τελευταίες ημέρες στον χώρο της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Εκεί αναπτύσσεται μια «αμφίδρομη» κινητικότητα, σε επίπεδο συνεννοήσεων, μεταξύ της Λαϊκής Ενότητας του Παναγιώτη Λαφαζάνη, ενός άλλου τμήματος του ΣΥΡΙΖΑ, που διαφώνησε με το τρίτο Μνημόνιο, αλλά παρέμεινε «ανένταχτο» στις τελευταίες εθνικές εκλογές, καθώς και πολλών στελεχών από την «κίνηση των 53», τα οποία εγκατέλειψαν την Κουμουνδούρου εσχάτως, όπως ο πρώην γραμματέας της Κ.Ε., Τάσος Κορωνάκης.
ΑΠΟ ΤΟΥΣ «53»
Την πρωτοβουλία για «μια νέα δικτύωση της Ριζοσπαστικής Αριστεράς», στην οποία θα ξανασυναντηθούν οι κατακερματισμένες λόγω Μνημονίου δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, ανέλαβαν δύο πρόσωπα, τα οποία μέχρι το καλοκαίρι βρίσκονταν στην καρδιά του Μαξίμου, καθώς στελέχωναν το επικοινωνιακό επιτελείο του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου, Γαβριήλ Σακελλαρίδη, και του πρώην διευθυντή του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Θοδωρή Μιχόπουλου. Πρόκειται για τους Γιάννη Αλμπάνη και Ηλία Χρονόπουλο, πρώην γραμματέα της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι όσο βρίσκονταν στον ΣΥΡΙΖΑ ανήκαν στην ομάδα των «53», αλλά δεν είχαν ακολουθήσει τον Π. Λαφαζάνη στη Λαϊκή Ενότητα, όπως άλλα μέλη από την ίδια κίνηση. Μεταξύ αυτών, η Μάνια Μπαρσέφσκι και ο Κώστας Μαρματάκης, που συνεργάστηκαν με τη Λαϊκή Ενότητα στις τελευταίες εκλογές, έχοντας αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή διαφώνησαν με το τρίτο Μνημόνιο.
Τις προηγούμενες ημέρες, η «Πρωτοβουλία για μια νέα δικτύωση της Ριζοσπαστικής Αριστεράς» πραγματοποίησε δύο εκδηλώσεις, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στις οποίες συμμετείχαν και στελέχη από το κόμμα της Λαϊκής Ενότητας. Οι διοργανωτές των εν λόγω εκδηλώσεων φιλοδοξούν η προσπάθειά τους να καρποφορήσει και να κινητοποιήσει ακόμη περισσότερες δυνάμεις από την οργανωμένη βάση του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό γιατί καθημερινά σε πολλές εκλογικές περιφέρειες της χώρας σημειώνονται αποχωρήσεις μικρομεσαίων στελεχών, που «έδωσαν μια τελευταία ευκαιρία» στο κόμμα τους στηρίζοντας τον Αλ. Τσίπρα στην αναμέτρηση της 20ής Σεπτεμβρίου, αλλά πλέον δεν μπορούν να σταθούν στον χώρο και να υπηρετήσουν μια πολιτική εντελώς ξένη από τις αρχές της ριζοσπαστικής Αριστεράς.
Το όλο εγχείρημα ενισχύεται ακόμη περισσότερο με την παρουσία και άλλων πρώην κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και μελών της Κεντρικής Επιτροπής, όπως του Τάσου Κορωνάκη, της Ηρώς Διώτη, του Χρήστου Λάσκου, του Νίκου Σαμανίδη και του Ηλία Παντελεάκου. Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει το γεγονός ότι η εν λόγω πρωτοβουλία βρίσκει ευήκοα ώτα και στο μεγάλο τμήμα της κίνησης των «53», που παραμένουν στον ΣΥΡΙΖΑ και παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις κινήσεις των πρώην συντρόφων τους. Δεν είναι τυχαίο ότι στην εκδήλωση που έγινε την προηγούμενη Παρασκευή στην Αθήνα το «παρών» έδωσαν δύο σημαντικά στελέχη της «κίνησης των 53», η βουλευτής Βασιλική Κατριβάνου και το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και διευθυντής του Ινστιτούτου «Ν. Πουλαντζάς», Χάρης Γολέμης. Ο τελευταίος στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κ.Ε. του κόμματος είχε αφήσει να εννοηθεί ότι η Κουμουνδούρου θα πρέπει να κρατήσει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τους συντρόφους που είχαν αποχωρήσει ή αποστασιοποιηθεί, ενώ ήταν κάθετα αντίθετος στην προοπτική να μεταβληθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει του συνεδρίου, σε «κόμμα του Αλέξη Τσίπρα».
Συνεννοήσεις και με τη ΛΑΕ
Ο μετασχηματισμός της «Πρωτοβουλίας για τη δικτύωση της Ριζοσπαστικής Αριστεράς» σε μια νέα αριστερή, αντιμνημονιακή συμμαχία θα εξαρτηθεί από την πρόοδο των συνεννοήσεων και των επαφών με όλες τις δυνάμεις και κυρίως με τη Λαϊκή Ενότητα. Πάντως, από τις τοποθετήσεις που έγιναν στις εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη επιβεβαιώθηκε η ανάγκη συγκρότησης ενός νέου αντιμνημονιακού μετώπου. Αυτό γιατί σε κοινωνικό επίπεδο εκτιμάται ότι υπάρχουν πολλές δυνατότητες επιτυχίας, δεδομένης και της διάψευσης των προσδοκιών χιλιάδων ψηφοφόρων που στις τελευταίες εθνικές εκλογές στήριξαν για δεύτερη, αλλά τελευταία, φορά τον ΣΥΡΙΖΑ.
Επίσης, θεωρείται ότι η κυβέρνηση του Αλ. Τσίπρα δεν θα εξαντλήσει την τετραετία, γιατί δεν θα αντέξει να σηκώσει το βάρος ενός «κοινωνιοκτόνου» Μνημονίου, οπότε αργά ή γρήγορα θα δοκιμαστεί εκ νέου η συνοχή και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του κόμματος. Οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες των στελεχών του συγκεκριμένου δικτύου αναμένεται να κλιμακωθούν το επόμενο διάστημα, λειτουργώντας παράλληλα με τον αντίστοιχο σχεδιασμό που εκπονεί και η Κουμουνδούρου για τη διεξαγωγή συνεδρίου στις αρχές του νέου έτους.
Μάλιστα, για το τριήμερο 18-20 Δεκεμβρίου η «Πρωτοβουλία για τη δικτύωση της Ριζοσπαστικής Αριστεράς» προγραμματίζει ευρεία πανελλαδική συνάντηση στην Αθήνα, υπό τη μορφή ιδρυτικού συνεδρίου, και έως τότε η μάχη με την Κουμουνδούρου για τον προσεταιρισμό στελεχών θα αποκτήσει μεγάλο ενδιαφέρον.