Δημήτρης Λιάκος: Από το πλευρό του Δραγασάκη επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα
<p>Ο ίδιος φέρεται να ήταν ο εμπνευστής των περισσότερων μέτρων, όπως το αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ, η αύξηση του κατώτατου μισθού και η επαναφορά της 13ης σύνταξης</p>
Ανακατατάξεις προκάλεσε στον στενό πυρήνα των συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα η προώθηση του μέχρι πρότινος επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Φραγκίσκου Κουτεντάκη, στη θέση του γενικού γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών. Συγκεκριμένα, για διάδοχος του κ. Κουτεντάκη στο Μέγαρο Μαξίμου επελέγη ο Δημήτρης Λιάκος, που από το καλοκαίρι εκτελεί και χρέη γραμματέα του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής. Στους παροικούντες την Κουμουνδούρου ο κ. Λιάκος είναι γνωστός από τον καθοριστικό ρόλο που είχε στη συγγραφή του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα του οικονομικού σκέλους του. Προεκλογικά, μάλιστα, είχε δηλώσει ότι «το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο, χωρίς τη... χρήση εισαγωγικών», κάτι που βέβαια στην πορεία αμφισβητήθηκε από τις απρόβλεπτες εξελίξεις στο επίπεδο της διαπραγμάτευσης και της ελληνικής οικονομίας.
Ο ίδιος φέρεται να ήταν ο εμπνευστής των περισσότερων μέτρων, όπως το αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ, η αύξηση του κατώτατου μισθού και η επαναφορά της 13ης σύνταξης, που τελικά πετάχτηκαν και από την ίδια την κυβέρνηση στον κάλαθο των αχρήστων, καθώς διαπιστώθηκε ότι τέτοια μέτρα σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να προωθηθούν. Γνωρίζει, πάντως, καλά τα εργασιακά και φορολογικά θέματα, ενώ έχει επανειλημμένα αναφερθεί στην ανάγκη αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, κάτι που αποτύπωσε και στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.
Ορισμένοι «χρεώνουν» τον κ. Λιάκο στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, καθώς μέχρι τις εκλογές εκτελούσε χρέη ειδικού συνεργάτη στο γραφείο του. Με την ιδιότητα, μάλιστα, αυτή είχε αναπτύξει ιδιαίτερα έντονη δράση στη διαπραγμάτευση, διατηρώντας ωστόσο χαμηλούς τόνους και μένοντας πάντα μακριά από κάμερες και μικρόφωνα. Ηταν μέλος της ομάδας του Γ. Χουλιαράκη, ενώ συνεργαζόταν πολύ καλά με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, με τον Γιώργο Σταθάκη, καθώς και με τα υπόλοιπα μέλη της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας.
Επίσης, όπως λέγεται, είχε καθοριστική συμβολή στο τελικό κείμενο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Σημειώνεται ότι ο νέος συνεργάτης του πρωθυπουργού έχει σημαντική πορεία στον χώρο των επιχειρήσεων. Ειδικότερα, έχει πολυετή εμπειρία στον χώρο της θεσμικής διαχείρισης κεφαλαίων και επενδύσεων, κατέχοντας ανώτατες διοικητικές θέσεις, όπως γενικός διευθυντής στην Aeolian Investment Fund S.A., στην Ιnternational Μutual Fund, αλλά και στην Τράπεζα Κύπρου. Από την Aeolian, μάλιστα, αποχώρησε με ηχηρό τρόπο, καθώς αντιτάχθηκε στην επιμονή του βασικότερου μετόχου για απορρόφηση της ελληνικής εισηγμένης από τη γαλλική Global Investment Services και για την κοινή διαπραγμάτευση των τίτλων της ενοποιημένης εταιρείας στο Παρίσι και στην Αθήνα.