Τα βήματα του Μπάρακ Ομπάμα ακολουθεί πιστά ο Αλέξης Τσίπρας στο χτίσιμο της εικόνας του. Τελευταία απόδειξη η επίσκεψη του πρωθυπουργού στις φυλακές Διαβατών η οποία πέρασε στα ψιλά της επικαιρότητας, αφού εκτός από τη δήλωσή του και τις επευφημίες των κρατουμένων δεν έγινε  αναφορά στην ιδιαίτερη σημειολογία της επίσκεψης.

Για πρώτη φορά μετά την μεταπολίτευση Έλληνας πρωθυπουργός επισκέφθηκε φυλακές και συγκεκριμένα την αυτόνομη πτέρυγα της Θεραπευτικής Κοινότητας «ΚΕΘΕΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» των φυλακών Διαβατών, που θα μπορεί να φιλοξενεί μέχρι 84 άτομα, τα οποία θα ακολουθούν πρόγραμμα απεξάρτησης σε καθημερινή 24ωρη βάση, χωρίς να επιστρέφουν στα κελιά με τους υπόλοιπους κρατούμενους.

Στις 16 Ιουλίου, στην άλλη άκρη του Ατλαντικού ο Μπαράκ Ομπάμα έγινε ο πρώτος εν ενεργεία πρόεδρος των ΗΠΑ που επισκέφθηκε φυλακή και συγκεκριμένα το ομοσπονδιακό σωφρονιστικό κατάστημα του Ελ Ρίνο, στην Οκλαχόμα.

Και οι δύο επισκέψεις εκτός από την πρωτιά των δύο ανδρών συνδυάστηκαν και με ακόμα ένα λόγο για να πλαισιωθούν. Για την Ελλάδα το εγχείρημα θεωρείται καινοτόμο, αφού ανάλογα προγράμματα με αυτόνομη λειτουργία μέσα σε φυλακές υπάρχουν μόνο στις ΗΠΑ και, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στη Μεγάλη Βρετανία. Από την άλλη η επίσκεψη του Μπάρακ Ομπάμα είχε στόχο να ρίξει φως στα ελαττώματα ενός σωφρονιστικού συστήματος από τα ακριβότερα στον κόσμο.

Η αντιστοίχηση είναι προφανής και παρόλο που δεν επετράπη από τις σωφρονιστικές αρχές η είσοδος φωτογράφων στο εσωτερικό της φυλακής, ο Αλέξης Τσίπρας κατέγραψε μία πρωτιά στο υποσυνείδητο των Ελλήνων.