Η επανεμφάνιση του Πάνου Καμμένου με «αποκαλύψεις» για το 2015 και τη Συμφωνία των Πρεσπών προκάλεσε τριβές ανάμεσα στον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με εκατέρωθεν βολές.

Ο άλλοτε πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, μιλώντας προχθές τη νύχτα στην εκπομπή «Αρένα» στον ΑΝΤ1, ούτε λίγο ούτε πολύ προσπάθησε να εμφανίσει τον εαυτό του σε πρωταγωνιστικό ρόλο, με πρωτοβουλίες που ανέλαβε ο ίδιος προς τον αμερικανικό παράγοντα, ώστε να παρέμβει υπέρ της Ελλάδας στην κόντρα με τους Γερμανούς και τους άλλους δανειστές. Υποστήριξε δε ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε αποδεχθεί την πρόταση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να πάρει η Ελλάδα τη βοήθεια των 80 δισεκατομμυρίων ευρώ και να βγει προσωρινά από την Ευρωζώνη.

Αναφερόμενος στην ημέρα της μακράς 17ωρης διαπραγμάτευσης Τσίπρα, περιέγραψε πως κατά τη διάρκεια της νύχτας της 12ης Ιουλίου 2015 ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, παρενέβη με τηλεφώνημά του στον τότε Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, προκειμένου η συμφωνία να κλείσει.

«Το 2015 η Ελλάδα αποφάσισε να αλλάξει γεωπολιτικά και να κάνει συμφωνία με τις ΗΠΑ», είπε και συμπλήρωσε ότι ο ίδιος με τηλεφώνημά του στην τότε υπουργό Άμυνας, Βικτόρια Νούλαντ, της έταξε μια σειρά από παραχωρήσεις, πως δηλαδή θα προχωρήσει η επέκταση της βάσης της Σούδας, θα αναβαθμιστεί το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και σειρά άλλων ενεργειών, προκειμένου αντί της Τουρκίας η Ελλάδα να μετατραπεί στον βασικό σύμμαχο της Αμερικής στη Μεσόγειο.

Ισχυρίστηκε επίσης ότι στις Βρυξέλλες ο ίδιος συναντήθηκε με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Γιάνη Βαρουφάκη, πριν από τη σύνοδο του Eurogroup, στον 24ο όροφο ενός ξενοδοχείου. Εκεί -όπως είπε- αποφάσισε να πραγματοποιήσει το τηλεφώνημα με την ιδιότητά του ως υπουργού Εθνικής Άμυνας στην Αμερικανίδα ομόλογό του προκειμένου να μεσολαβήσει ο Λευκός Οίκος στη διαπραγμάτευση και -όπως είπε- στις έξι το πρωί η συμφωνία έκλεισε. Κατά τον Καμμένο, το ίδιο βράδυ ο Μπαράκ Ομπάμα είχε καλέσει τον Αλέξη Τσίπρα.

Ερωτηθείς σχετικά με την απουσία του από τη δημόσια σφαίρα έκανε αναδρομή στο 2019, λέγοντας πως η κατάσταση πολιτικά δεν ήταν εύκολη για τον ίδιο, αφού από τη μία είχε απέναντί του τον Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο είχε μία έντιμη σχέση έως τη Συμφωνία των Πρεσπών, και από την άλλη τον γιο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, του «πολιτικού πατέρα» του. Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, αναφερόμενος στη Συνθήκη των Πρεσπών, σημείωσε πως η συμφωνία ήταν μία παγίδα στην οποία έριξαν τον Αλέξη Τσίπρα «με δώρο το Νόμπελ Ειρήνης». Είπε πως είχε συμφωνήσει με τον Τσίπρα ότι όσο οι ΑΝΕΛ ήταν στην κυβέρνηση δεν θα έμπαινε κανένα ζήτημα συμφωνίας με τη γειτονική χώρα για αλλαγή ονόματος.

Μάλιστα αναφέρθηκε στην ύπαρξη ενός άλλου σχεδίου, το οποίο είχε συζητήσει με τον Τσίπρα, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα θα συμφωνούσε σε επέκταση της βάσης των ΗΠΑ στο Κόσοβο με αντάλλαγμα να μην τεθεί θέμα ονομασίας των Σκοπίων. «Ένα βράδυ στη χειμερινή κατοικία του Σέρβου προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς βρέθηκα σε συζήτηση, στην οποία οι Γερμανοί ήταν αυτοί που επέμεναν να προχωρήσει συμφωνία με τα Σκόπια. Είπα τότε στον Αλέξη πως, εάν προχωρήσει κάτι τέτοιο, εγώ θα φύγω από την κυβέρνηση».

Παράλληλα σχολίασε σκωπτικά τις επιλογές του παραιτηθέντος προέδρου, λέγοντας ότι δεν κατάφερε να αλλάξει τον ΣΥΡΙΖΑ και να τον μετατρέψει σε ένα μεγάλο κόμμα της Κεντροαριστεράς. «Με υλικά κατεδαφίσεως δεν αλλάζεις το κόμμα, πήρε στελέχη αποτυχημένα από το ΠΑΣΟΚ», σχολίασε. Υποστήριξε δε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τελειώσει και πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέτυχε τη μεγαλύτερη νίκη μετά το 1974.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι θα επιστρέψει ο Τσίπρας είπε πως «από όσο τον γνωρίζω δε πρόκειται να κάνει τέτοια κίνηση, αλλά ακόμα και αν συμβεί δεν θα είναι με τον ΣΥΡΙΖΑ».

Απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ με φωτογραφία και απειλή με βίντεο

Ως «σενάρια επιστημονικής φαντασίας» χαρακτήρισε ο ΣΥΡΙΖΑ όσα δήλωσε ο πρώην κυβερνητικός εταίρος του Αλέξη Τσίπρα. 

«Ο Πάνος Καμμένος έχει το δικαίωμα να δημοσιοποιεί τη δική του εκδοχή για τα γεγονότα του 2015 και τη Συμφωνία των Πρεσπών. Έχει επίσης το δικαίωμα να εμφανίζει τον εαυτό του ως αλάνθαστο πρωταγωνιστή και να κατηγορεί άλλους», σημειώνει η Κουμουνδούρου σε υψηλούς τόνους. Ο Πάνος Καμμένος απάντησε αναρτώντας φωτογραφία στα social media, στην οποία εμφανίζεται ο ίδιος στο εστιατόριο «The Restaurant by Pierre Balthazar» με τον Αλέξη Τσίπρα, τον Νίκο Παππά και τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη. Κατά τη δήλωσή του, η συγκεκριμένη συνάντηση έγινε την ημέρα του κρίσιμου Eurogroup μετά το ελληνικό δημοψήφισμα. Και όπως γράφει «επειδή το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ έχει καταληφθεί από πρώην ΠΑΣΟΚ και με προκαλεί, την επόμενη φορά θα αναρτήσω και τα βίντεο και τα μηνύματα ή ας ρωτήσουν τον πρέσβη Λευτέρη Καράγιαννη και τον Νίκο Παππά. Κρίμα…».

Ρεπορτάζ: Σπύρος Κάραλης
Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 7/7