Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η δήλωση του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη για τη γενοκτονία των Ποντίων. Μιλώντας στο τηλεοπτικό σταθμό ΣΤΑΡ δήλωσε πως δεν αναγνωρίζει τη γενοκτονία καθώς κατά την άποψή του δεν πληρούνται τα «επιστημονικά κριτήρια» για έναν τέτοιο χαρακτηρισμό.

Εκπρόσωποι και μαχητές της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού μίλησαν στα Παραπολιτικά 90,1 καθιστώντας σαφές πως μια τέτοια δήλωση προσβάλει τις χιλιάδες ψυχές που γενοκτονήθηκαν.

Οργισμένη ήταν η αντίδραση του προέδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, Χρήστου Τοπαλίδη ο οποίος μιλώντας στο κεντρικό μαγκαζίνο με την Ανδριαννα Ζαρακέλη και την Λίζα Δουκακάρου ανέφερε «Από μόνος του κατατάσσει τον εαυτό του στους αρνητές. Εμείς ζητάμε την άμεση παραίτηση του & μια ταπεινή συγγνώμη. Αν δεν έχει την στοιχειώδη πολιτική ευθιξία να το πράξει ας τον αποπέμψει ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Θα προχωρήσουμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις και σκεφτόμαστε να προσφύγουμε στα δικαστήρια.»

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επίτιμος πρόεδρος της ομοσπονδίας ποντιακών σωματείων Στέφανος Τανιμανίδης δηλώνοντας «Ο κ. Φίλης ως άτομο, μπορεί να λέει ότι θέλει, όμως ως υπουργός παιδείας δεν μπορεί να αμφισβητεί την απόφαση της ελληνικής Βουλής για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων»

Η Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης κ. Βούλα Πατουλίδου αναφέρει πως η ιστορία έχει γραφτεί και δεν υπάρχει κανένας άλλος όρος για να χαρακτηριστεί ο χαμός τόσων ανθρώπων.

Με μία Ποντιακή έκφραση χαρακτηρίζει την θέση του Υπουργού Φίλη η Ελένη Γερασιμίδου, πρωην Βουλευτής ΚΚΕ, που τον περιγράφει ως άδειο με  λόγο που  είναι κενός περιεχομένου.

Ο Παύλος Κοντογιαννίδης διερωτάται με ποια ιδιότητα κάνει τέτοιες δηλώσεις ο κύριος Φίλης της τηλεπερσόνα ή ως εξειδικευμένος σε ιστορικά θέματα, τον χαρακτηρίζει άσχετο και ζητάει να πάρει πίσω την δήλωσή του.

«Απαράδεκτη»  χαρακτηρίζει ο βουλευτής της ΝΔ, Θεόδωρος Καράογλου, τις δηλώσεις Φίλη περι μη ύπαρξης γενοκτονίας των Ποντίων, ενώ τον παραλληλίζει με την κυρία Μαρία Ρεπούση.