Θεοχαρόπουλος: "Λάθος στρατηγική η συσχέτιση χρέους – προσφυγικού"
<p>Στο προσφυγικό χρειάζεται, καταρχήν, συνεννόηση, επεσήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης </p>
Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» μεταξύ άλλων είπε ότι "όπως η Τουρκία κάνει λάθος που προσπαθεί να συνδέσει ευρύτερα ζητήματα στις διαπραγματεύσεις της, δεν πρέπει και η χώρα μας -η οποία βέβαια είναι μέλος της Ε.Ε.-, να μπει σε αυτή τη διαδικασία. Θα πρέπει να διεκδικήσουμε να γίνει το προσφυγικό, ευρωπαϊκό ζήτημα. Δεν φτάνει μόνο να αυξηθούν οι πόροι. Πρέπει να κατανοηθεί και συνεπώς να επιμεριστεί η διαχείριση του ζητήματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η οποιαδήποτε διασύνδεση με τέτοια ζητήματα δεν θα φέρει αποτέλεσμα, ούτε στη διαχείριση του χρέους, αλλά ούτε και του προσφυγικού. Είναι λάθος στρατηγική (η συσχέτιση χρέους – προσφυγικού).
Στο προσφυγικό χρειάζεται, καταρχήν, συνεννόηση. Ζήτησα από τον αρμόδιο υπουργό, τον κ. Μουζάλα, να δημιουργηθεί Συμβούλιο Μεταναστευτικής Πολιτικής, το οποίο να μπορεί να χαράξει στρατηγική, γιατί τους τελευταίους επτά μήνες σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο είδαμε όχι μόνο έλλειψη στρατηγικής, αλλά και πολιτικές που οδηγούν σε αδιέξοδα. Στη χώρα μας, υπήρχαν δηλώσεις που αντί να βοηθήσουν, δημιούργησαν περισσότερα προβλήματα και δεν υπήρχε εθνικός σχεδιασμός. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Ε.Ε. δεν έχει αποφασίσει ότι είναι ένα συνολικά ευρωπαϊκό πρόβλημα και εάν αφήσει να αυξηθούν τα προβλήματα, θα δημιουργηθούν και εθνικιστικές εντάσεις, με αποτέλεσμα να πληγεί ανεπανόρθωτα το όραμα της Ε.Ε.. Σε διεθνές επίπεδο, εάν δεν σταματήσουν τα προβλήματα στη Συρία, αν δεν έχουμε ειρήνευση εκεί και δεν πάρει ο ΟΗΕ πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση, τότε η πηγή του προβλήματος θα συνεχίσει να προκαλεί τα ίδια ζητήματα.
Θα πρέπει η Τουρκία να μην συζητάει μόνη της με ορισμένες χώρες της Ε.Ε., αλλά ουσιαστικά να ενταχθεί στην ευρύτερη συζήτηση. Αυτό δεν επιτεύχθηκε, δεν κατάφερε η κυβέρνηση να το επιβάλλει στο προηγούμενο άτυπο συμβούλιο. Δεύτερον, πολλές από τις δεσμεύσεις που πήρε η χώρα μας, δεν θα μπορέσει να τις υλοποιήσει, όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί από την Ε.Ε., σε σχέση με τα hotspots. Ευθύνες υπάρχουν και στις δύο πλευρές, αλλά δεν πρέπει να ρίχνει τις ευθύνες ο ένας στον άλλο. Πρέπει να συζητήσουν, ώστε να βρεθούν λύσεις. Και η ελληνική πλευρά έχει πρόβλημα στην οργάνωση και τον συντονισμό αυτής της διαδικασίας, γιατί εμπλέκονται η τοπική αυτοδιοίκηση, μη κυβερνητικές οργανώσεις και η κυβέρνηση.
Στο αίτημά μας για Συμβούλιο Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο αρμόδιος υπουργός δήλωσε ότι θα δημιουργηθεί διακομματική επιτροπή, η οποία θα λειτουργεί σε εβδομαδιαία βάση και θα έχει ως στόχο τη συνεννόηση μεταξύ των κομμάτων”.