Συνέντευξη στον Σταύρο Παπαντωνίου - Εφημερίδα ΕΠΕΝΔΥΣΗ

«Σε λίγο θα βγάλουν ανακοίνωση ότι ο επόμενος πρόεδρος της ΝΔ θεσμικά δεν πρέπει να ονομάζεται Απόστολος και να μην είναι από τη Μακεδονία» αναφέρει ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ Απόστολος Τζιτζικώστας, υποστηρίζοντας ότι δέχεται συστημικές και συστηματικές επιθέσεις. Ο κ. Τζιτζικώστας μέσω της «Ε» ασκεί κριτική στον κ. Μεϊμαράκη, αναφέρεται με διφορούμενο τρόπο στα πεπραγμένα της κυβέρνησης Σαμαρά, μιλά εμμέσως για τον Κώστα Καραμανλή, ενώ περιγράφει το πώς φαντάζεται τη ΝΔ του μέλλοντος. Απαντά και στην κριτική που του γίνεται ότι δεν μπορεί να είναι στη Βουλή έως το 2019, σημειώνοντας ότι το ζητούμενο δεν είναι η παρουσία στη Βουλή, αλλά το ποιος μπορεί να νικήσει τον κ. Τσίπρα. 


Πολύς λόγος έχει γίνει για το ασυμβίβαστο που έχετε μέχρι και το 2019. Στην περίπτωση που εκλεγείτε πρόεδρος της ΝΔ, πώς θα απαντάτε στη Βουλή στον Αλέξη Τσίπρα; Δεν είναι αυτό μειονέκτημα για την Κεντροδεξιά, να έχει έναν εξωκοινοβουλευτικό αρχηγό;
Σας απαντώ ευθέως: Το μεγαλύτερο μειονέκτημα για την Κεντροδεξιά, για τη Νέα Δημοκρατία, θα είναι να μετατραπεί σε εξωκυβερνητικό κόμμα. Και αυτό θα συμβεί, αν συνεχίσουμε να μην απαντούμε στον κ. Τσίπρα με τρόπο που να πείθει την κοινωνία. Αν δεν έχουμε έτοιμη μια ρεαλιστική πρόταση που να απαντά στα προβλήματα που αντιμετωπίζει κάθε σπίτι, κάθε οικογένεια, κάθε επαγγελματίας και επιχείρηση και που δεν παίρνουν άλλη αναβολή. Στη Βουλή κερδίζαμε πάντα και κερδίζουμε ακόμα και σήμερα όλες τις μάχες, γιατί έχουμε άξια και ικανά στελέχη, που δεν αφήνουν τίποτα αναπάντητο. Το ζήτημα, όμως, δεν είναι να κερδίζουμε μόνο τις εντυπώσεις. Θέλουμε και πρέπει να κερδίσουμε τη μάχη της επόμενης διακυβέρνησης. Μια μάχη που θα δοθεί στην κοινωνία, και μάλιστα θα δοθεί πολύ σύντομα, αν κρίνω από την πορεία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή είναι η πραγματική διακύβευση της 22ας Νοεμβρίου. Ή θα αλλάξουμε ή θα ξαναχάσουμε. Και αν ξαναχάσουμε, επειδή θα είναι η πέμπτη διαδοχική ήττα, αντιλαμβάνεστε ότι μετά θα αρχίσουν τα προβλήματα. 

Είστε μόλις 37 ετών. Φοβάστε πως, στο ενδεχόμενο μη εκλογής σας, θα καταγραφεί στο ενεργητικό σας μια ήττα που θα τσαλακώσει πολύ νωρίς τη δημόσια εικόνα σας;
Όποιος πολιτεύεται εκ του ασφαλούς, με φόβο μην τσαλακωθεί, δεν είναι ο κατάλληλος πολιτικός ούτε για την παράταξη ούτε για τη χώρα. Προσωπικά, ούτε φοβήθηκα ούτε θα φοβηθώ τις μάχες, γιατί πιστεύω βαθιά στην προοπτική της κεντροδεξιάς παράταξης. Και θέλω να τη δω ξανά δυναμική, μεγάλη, τολμηρή και με πειστικό σχέδιο για το ξεπέρασμα της κρίσης. Γι’ αυτό αγωνίζομαι, όχι για την εικόνα μου. Ο κόσμος πληρώνει έξι χρόνια τώρα πολύ βαρύ τίμημα, δεν επιτρέπεται σε κανέναν από εμάς να κρύβεται μέχρι να περάσει η μπόρα. Το βλέπετε, άλλωστε, το είδαμε όλοι αυτό το διάστημα, με τέτοιες λογικές η χώρα δεν πάει πουθενά. 

Στις μέχρι τώρα δημόσιες τοποθετήσεις σας έχετε καταφερθεί εναντίον όλων των ανθυποψηφίων σας. Θεωρείτε πως αυτή η τακτική θα σας βοηθήσει και θα σας αναδείξει πολιτικά ή, μήπως, τελικά σας απομονώνει; 
Κατ’ αρχάς, δεν έχω καταφερθεί εναντίον των συνυποψηφίων μου. Εχω εκφράσει καθαρά και ανοιχτά τη διαφωνία μου με πρακτικές που πιστεύω ότι δεν τιμούν και δεν σέβονται την ιστορία και τον κόσμο αυτής της παράταξης, όπως ο τρόπος μεταχείρισης της ιδιότητας μεταβατικός πρόεδρος και ταυτόχρονα υποψήφιος πρόεδρος από τον κ. Μεϊμαράκη. Με την τακτική που ακολουθεί δεν διεκδικεί την ψήφο των Νεοδημοκρατών και των φίλων της ΝΔ, την απαιτεί. Και μάλιστα πατώντας σε έναν ρόλο τον οποίο δεν τον κέρδισε, αλλά του δόθηκε. Τον εκτιμώ, αλλά διαφωνώ με την τακτική του. Να σας αντιστρέψω, όμως, και το ερώτημα; Εχετε δει εσείς ξανά τέτοιο πυρ ομαδόν εναντίον ενός και μόνο υποψηφίου, όπως αυτό που δέχομαι εγώ από την πρώτη στιγμή; Μια συστημική και συστηματική προπαγάνδα με στόχο ένα και μόνο πρόσωπο; Καθημερινά πια υπάρχει κι ένα νέο δήθεν «ζήτημα» σε σχέση με τη δική μου υποψηφιότητα. Σε λίγο θα φτάσουν να βγάλουν ανακοίνωση ότι ο επόμενος πρόεδρος της ΝΔ θεσμικά δεν θα πρέπει να ονομάζεται Απόστολος και να είναι από τη Μακεδονία! 

Αν δεν εκλεγείτε πρόεδρος και ο νικητής σάς ζητήσει να πάρετε τη θέση του αντιπροέδρου του κόμματος, θα το δεχτείτε;
Η ερώτησή σας έχει δύο «αν» σεναριακά. Σας απαντώ ότι στην πραγματική ζωή θα απαντήσει καθαρά και πολιτικά ο κόσμος της Νέας Δημοκρατίας. 

Αν είστε ο επόμενος πρόεδρος της ΝΔ, ποιος θα τεθεί επικεφαλής της Κ.Ο.; Είναι ένα μείζον θέμα στο οποίο πρέπει να πάρετε ξεκάθαρη θέση. 
Πιο ξεκάθαρη από αυτήν που ήδη έχω καταθέσει δημόσια; Εχω απαντήσει πολλές φορές ότι ο ένας εκ των δύο αντιπροέδρων του κόμματος θα συντονίζει την κοινοβουλευτική παρουσία του κόμματος. Τα πρόσωπα, αν αυτό εννοείτε «ξεκάθαρη», δεν μπορεί να επιλεγούν πριν να εκφραστεί η βούληση του κόσμου της Νέας Δημοκρατίας. Ετσι αντιλαμβάνομαι εγώ τη νέα νοοτροπία για την παράταξή μας και έχω δεσμευτεί ότι το κόμμα, οι δομές και η λειτουργία θα αλλάξουν, θα γίνουν πραγματικά δημοκρατικές και συλλογικές. Το αρχηγοκεντρικό μοντέλο, λοιπόν, δεν με αφορά. 

Πολύς λόγος έχει γίνει για τις σχέσεις σας με τον Κώστα Καραμανλή. Παλαιότερα τον είχατε χαρακτηρίσει «κεφάλαιο για την παράταξη». Πιστεύετε το ίδιο ή θεωρείτε ότι ανήκει πλέον και αυτός στο «παλιό», που είστε πλέον απέναντί του;
Ο,τι έχω πει ισχύει και το είπα γιατί το πιστεύω. Δεν συνηθίζω να αλλάζω άποψη, και ειδικά για έναν πολιτικό όπως ο Κώστας Καραμανλής. 

Εχετε αρνηθεί οποιαδήποτε ταύτιση με τον Αντώνη Σαμαρά. Γιατί έχετε επιλέξει τέτοια στάση; Η κυβέρνησή του για εσάς δεν έκανε τίποτα θετικό στον τόπο;
Δεν αντιλαμβάνομαι τον λόγο για τον οποίο όλα πρέπει να τα προσωποποιούμε. Αυτό που έχω αρνηθεί είναι ότι υπάρχει ο οποιοσδήποτε, μηχανισμός ή σύστημα, πίσω από την υποψηφιότητά μου. Οσον αφορά, τώρα, το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, φυσικά και έκανε πολλά θετικά η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, με κυριότερο όλων, κατά τη γνώμη μου, την επιτάχυνση του προγράμματος, με την αντιμετώπιση των ελλειμμάτων και την αναστροφή της υφεσιακής πορείας, θεμελιώνοντας, έτσι, την προοπτική εξόδου της χώρας από την κρίση. Βεβαίως, και λάθη έγιναν και καθυστερήσεις υπήρξαν και τα επισήμανα ασκώντας κριτική στον χρόνο που έπρεπε, για να διορθωθούν. Από εκεί και πέρα, όμως, όλοι παραδέχονται ότι παρέδωσε τη χώρα σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι την παρέλαβε.