Αντιμέτωπος ο Τσίπρας με τις καταγγελίες του Πανούση
<p>-Επίκαιρες ερωτήσεις από Θεοδωράκη, ΆδωνΙ Γεωργιάδη και Νίκο Νικολόπουλο</p> <p>-Άγνωστο αν θα απαντήσει ο πρωθυπουργός</p>
Tου Γιώργου Λυκουρέντζου
Εξηγήσεις ενώπιον της Βουλής για το ζήτημα των καταγγελιών του Γιάννη Πανούση καλείται να δώσει ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έπειτα από το μπαράζ επικαίρων ερωτήσεων που σημειώνεται στη Βουλή προς αυτόν. Πιο πρόσφατη αυτή του υποψηφίου Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας ΆδωνΙ Γεωργιάδη με τον βουλευτή Β’ Αθηνών της Ν.Δ να χαρακτηρίζει την υπόθεση των καταγγελιών του κ. Πανούση αναφορικά με την επαφή πολιτικών και μελών του ΣΥΡΙΖΑ με εγκλείστους τρομοκράτες ως μείζον πολιτικό ζήτημα, όμοιο του οποίου δεν έχει καταγραφεί στα πολιτικά χρονικά της χώρας μας. «Όταν ο συστημικός πυρήνας, στον οποίο αντικατοπτρίζεται η γονιμοποίηση και η περίθαλψη των εγκληματιών που σχετίζονται με την τρομοκρατία εκπορεύεται από το ίδιο το πολιτικό σύστημα, αυτό αποτελεί μείζον ζήτημα που πλήττει κατάφορα την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος, αλλά και της Δημοκρατίας εν γένει. Είναι επιτακτικό να κινηθεί το εκκρεμές της εγκληματολογικής, της ποινικής, αλλά και της πολιτικής σκέψης προς την κατεύθυνση αποκάλυψης της πραγματικής έκτασης του παραπάνω φαινομένου προκειμένου να αποδοθεί η όποια ποινική ευθύνη ενδεχομένως προκύψει» αναφέρει ο κ. Γεωργιάδης και καταλήγει ερωτώντας τον Πρωθυπουργό σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να διασφαλίσει ότι δεν υπάρχει διακριτική μεταχείριση και νομιμοποίηση των αιτημάτων κρατουμένων για υποθέσεις τρομοκρατίας από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αλλά και προκειμένου να περιφρουρήσει το αίσθημα των πολιτών για δημόσια ασφάλεια στο πλαίσιο ενός κοινωνικού κράτους δικαίου.
.Λίγη ώρα νωρίτερα, επίκαιρη ερώτηση προς τον κ. Τσίπρα για το ίδιο ζήτημα είχε καταθέσει και ο Πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης επισημαίνοντας πως «όσα αποκαλύπτονται για διαπραγματεύσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης με κρατουμένους, για τα νομοθετήματα που προωθούνται, επιβεβαιώνουν τις αποκαλύψεις Πανούση για δράση παρακρατικών μηχανισμών στο πλευρό συγκεκριμένων υπουργών». Ο κ. Θεοδωράκης χαρακτηρίζει υποχρέωση προσωπικά του Πρωθυπουργού να δώσει απαντήσεις, πόσω μάλλον όταν ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη διατείνεται ότι τον έχει ενημερώσει για όλα αυτά τα παρακρατικά φαινόμενα. «Είναι αλήθεια, λοιπόν, ότι ο κ.Τσίπρας γνώριζε; Και αν όντως γνώριζε, τι έκανε; Ερεύνησε τις καταγγελίες που συνδέουν στελέχη του κόμματος του με την τρομοκρατία; Θεωρεί σωστό ο Πρωθυπουργός οι σύμβουλοι του υπουργού Δικαιοσύνης να διαπραγματεύονται εν κρυπτώ με συγκεκριμένους κρατούμενους τα νομοθετήματα της κυβέρνησής του; Και τέλος τι προτίθεται να κάνει ο κ.Τσίπρας έτσι ώστε να χτυπηθεί το παρακράτος και να αποκατασταθεί η θεσμική λειτουργία στο υπουργείο Δικαιοσύνης και την αστυνομία; Αναφέρεται στο κείμενο της ερώτησης.
Τέλος ανάλογη επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε και ο Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κινήματος Νίκο Νικολόπουλος τονίζοντας ότι «μπορεί οι δηλώσεις του πρώην υπουργού να είναι γενικές και αόριστες, αλλά δεν μπορούν να προσπερνιούνται εύκολα, δεδομένου ότι ο κ. Πανούσης εκ της θέσης του είχε έρθει σε επαφή με πολύ σημαντικές, ενδεχομένως και απόρρητες πληροφορίες».
«Όταν έναν πρώην υπουργός προβαίνει σε τόσο σημαντικές καταγγελίες που εκπέμπουν δυσοσμία κατά του πολιτικού κόσμου, η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας και ο πρωθυπουργός, δεν μπορούν να τις αφήνουν να πλανώνται στον αέρα, περιμένοντας μόνο από την Δικαιοσύνη να τις αποδείξει ή να τις διαψεύσει» αναφέρει ο κ. Νικολόπουλος Ο πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, στην επίκαιρη ερώτησή, ρωτάει τον Πρωθυπουργό εάν ήταν σε γνώση δική του, μελών της κυβέρνησης ή του ΣΥΡΙΖΑ, πληροφορίες που σχετίζονται με τις καταγγελίες του κ. Πανούση εάν υπάρχουν και άλλα πρώην η νυν κυβερνητικά στελέχη που έχουν δεχτεί απειλές, και αν ναι, με ποιο τρόπο αντέδρασε η ελληνική κυβέρνηση.
Μέχρι στιγμής πάντως παραμένει άγνωστο αν ο κ. Τσίπρας θα δώσει το «παρών» στην Ώρα του Πρωθυπουργού την Παρασκευή στη Βουλή ή αν θα επιλέξει να απαντήσει δι’ εκπροσώπου.