Ερωτήματα από την αναφορά για συνεργασία των ακτοφυλακών
<p>Τι δήλωσαν Τσίπρας-Νταβούτογλου μετά την συνάντησή τους</p>
Αίσθηση και πολλά αναπάντητα ερωτήματα άφησε η αναφορά Νταβούτογλου στην συνέντευξη Τύπου με τον Αλέξη Τσίπρα περί συνεργασίας των ακτοφυλακών των δύο χωρών προκειμένου να ελεγχθούν οι προσφυγικές ροές. Πολλοί θεωρούν ότι η αναφορά αυτή επαναφέρει την απαίτηση των ευρωπαίων για κοινές περιπολίες στο Αιγαίο κάτι που δημοσίως έχει απορρίψει κατηγορηματικά η Αθήνα.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια των δηλώσεων του ανέφερε χαρακτηριστικά:
"Πρέπει να εκμεταλλευτούμε το γεγονός ότι Ελλάδα και Τουρκία έχουν κοινές θάλασσες. Να επωφεληθούμε από τον τουρισμό" ενώ προσέθεσε ότι οι δύο χώρες πρέπει να διευθετήσουν τις διαφορές τους στο Αιγαίου αφήνοντας τη "σέντρα" και προσεγγίζοντας τα θέματα πιο στενά.
"Η Ελλάδα πρέπει να υποστηρίξει την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Μας έχει υποστηρίξει και πρέπει να μας ενισχύσει. Η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ θα ενισχύσει τη μεσογειακή στρατηγική της χώρας μου" ανέφερε ο Τούρκος πρωθυπουργός ενώ μίλησε και για το κυπριακό τονιζοντας ότι όσα συνέβησαν το 1960 δεν πρέπει να επαναληφθούν."
Μιλώντας για τις μεταναστευτικές ροές ο Αχμέτ Νταβούτογλου είπε με νόημα "Στη Συρία υπάρχει ένα καθεστώς βίας - Εάν δεν υπήρχε αυτό οι Σύριοι δεν θα εγκατέλειπαν την πατρίδα τους" και συνέχισε αναφερόμενος στην Ελλάδα.
"Ούτε η Ελλάδα ούτε η Τουρκία δεν είναι υπεύθυνες για το προσφυγικό - Αλλά οι άλλες χώρες το έχουν εναποθέσει στους ώμους μας. Δεν μπορεί η Ελλάδα και η Τουρκία να αντιμετωπίσουν το προσφυγικό - Δεν είναι σωστό - Οι πρόσφυγες είναι θύματα".
Συνεχίζοντας για τα διμερή ζητήματα είπε ότι θα επαναπροσδιοριστούν ενώ τον Φεβρουάριο θα ξανασυζητηθούν στρατηγικά θέματα των δύο χωρών.
Τελειώνοντας ευχαρίστησε τον Αλέξη Τσίπρα για την πρόσκλησή του να επισκεφθεί νησί του Αιγαίου.
ΤΣΙΠΡΑΣ
Ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του στάθηκε στην υποχρέωση των δύο χωρών να αντιμετωπίσουν την ροή προσφύγων που καταλήγει στο Αιγαίο τονίζοντας ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα δεν είναι ουτε ελληνικό αλλά ούτε και τουρκικό.
«Είναι ανθρωπιστική μας υποχρέωση να σταματήσει η ανθρωποθυσία στα νησιά του Αιγαίου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.
«Πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες για ένα ουσιαστικό αποτέλεσμα, αλλά και η Ε.Ε. πρέπει να αναλογιστεί την ευθύνη της και να αναλάβει μέρος του βάρους που της αναλογεί» υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Η επίσκεψη μου γίνεται σε μια κρίσιμη στιγμή με ενδιαφέρουσες και ανησυχητικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, σημείωσε και εκτίμησε ότι «η επίσκεψη αυτή σηματοδοτεί έναρξη ενός νέου ελπιδοφόρου κύκλου στις σχέσεις των δύο χωρών, που ευελπιστούμε μεσα από εποικοδομητικό διαλογο για να μπορέσουμε να αντιμετωπισουμε τις προκλησεις της εποχής μας».
Είναι ανθρωπιστική μας υποχρέωση να σταματήσουμε τα ναυάγια στο Αιγαίο, συνέχισε ο κ. Τσίπρας και υπογράμμισε ότι καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της το προσφυγικό πρόβλημα. «Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικές οι συνομιλίες της Ε.Ε. με την Τουρκία» διευκρίνισε.
«Έχουμε έναν κοινό ορίζοντα τεσσάρων ετών, αλλά πρέπει να κάνουμε γρήγορα» τόνισε ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στα προβλήματα που ενυπάρχουν στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Σχετικά με το Κυπριακό, ο Πρωθυπουργός υποστήριξε ότι θα πρέπει να ενθαρρύνουμε τις προσπάθειες για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση. «Είμαστε μπροστά σε μία ευκαιρία, αλλά η λύση θα πρέπει να είναι στα πλαίσια των διεθνών κανόνων» συμπλήρωσε και υπογράμμισε ότι επιθυμούμε μία λύση χωρίς τρίτους εγγυητές, εντός ενός πλαισίου ασφαλείας που θα διασφαλίσουμε.
Ο κ. Τσίπρας διαμήνυσε ότι μόνο μέσα από το διάλογο θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε τα διμερή θέματα, ενώ σχετικά με το Αιγαίο, εξήγησε ότι επιδιώκουμε μία λύση για την ασφάλεια και τη συνεργασία.
«Κοινή μας αντίληψη είναι ότι το Αιγαίο πρέπει να είναι μία θάλασσα εμπορίου, πολιτισμού και τουρισμού. Οι δύο λαοί έχουν μόνο να κερδίσουν, εάν συνεργαστούμε» πρόσθεσε.