Παρελθόν για τον ΣΥΡΙΖΑ ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης
<p>Ο άλλοτε στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού δεν ψηφίζει το πολυνομοσχέδιο και παραδίδει την έδρα του </p>
To πρώτο ρήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι γεγονός καθώς ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης υπέβαλλε την παραίτησή του από το βουλευτικό του αξίωμα, καθώς αρνήθηκε να ψηφίσει το πολυνομοσχέδιο που θα ξεκλειδώσει τη δόση των 12 δις. Ευρώ (10 δις για την ανακεφαλαιοποίηση και 2 δις η δόση).
Τη θέση του κ. Σακελλαρίδη καταλαμβάνει ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορος Βερναδάκης.
Η επιστολή παραίτησης του βουλευτή αναγνώστηκε στην Ολομέλεια από τον αντιπρόεδρο Δημήτρη Κρεμαστινό. «Διαφωνώ με την κυβερνητική πολιτική της κυβέρνησης» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο πρώην βουλευτής. Λίγη ώρα αργότερα ο πρώην πλέον βουλευτής έδωσε στη δημοσιότητα επιστολή στην οποία αναφέρει τους λόγους παραίτησής του.
Δείτε την επιστολή
«Αθήνα, 19/11/2015
Πριν από λίγο γνωστοποίησα στον Πρόεδρο της Βουλής με επιστολή την παραίτησή μου από το βουλευτικό αξίωμα και αφού προηγουμένως είχα ενημερώσει τον Πρόεδρο και την Γραμματέα της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. Ο λόγος για αυτή μου την κίνηση είναι ότι αδυνατώ να συμβάλω στην υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής.
Η επιλογή της παραίτησης αλλά και της απόσυρσης από την κεντρική πολιτική σκηνή αποτελούν για εμένα μονόδρομο. Θέλω να ευχαριστήσω τους πολίτες της Α’ Αθήνας για την εκλογή μου τον Γενάρη. Όσες και όσους συνεργαστήκαμε από τότε μέχρι και σήμερα. Θέλω όμως να ευχαριστήσω και τον Πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε αναθέτοντας μου μία κρίσιμη κυβερνητική θέση, αλλά και για την κατανόηση του στη μετέπειτα αποστασιοποίησή μου.
Προφανώς και αναλαμβάνω τις ευθύνες που μου αναλογούν από τη δεκάμηνη κοινοβουλευτική μου θητεία.
Γαβριήλ Σακελλαρίδης».
Μαξίμου: Αδικαιολόγητη η στάση του κ. Σακελλαρίδη
Στελέχη του πρωθυπουργικού γραφείου σχολιάζοντας την αντίδραση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη σημείωναν πως το πρόγραμμα ήταν γνωστό από τον Αύγουστο, οπότε και ψηφίστηκε, και το γνώριζαν οι υποψήφιοι βουλευτές.
Αναφέρουν πως θα έπρεπε τότε να τεθεί η όποια ένσταση ή, το αργότερο, όταν καταρτίζονταν τα ψηφοδέλτια των εκλογών του Σεπτεμβρίου. Θεωρούν, δε, πως η σταση του δεν δικαιολογείται, εφ´ όσον ήταν υποψήφιος των τελευταίων εθνικών εκλογών.
Από την άλλη πλευρά το παρασκήνιο πίσω από την παραίτηση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη είναι «καυτό» καθώς ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον άλλοτε στενό του συνεργάτη.
«Τσίπρας σε Σακελλαρίδη: Δεν μπορείς να στηρίζεις αλά καρτ την κυβέρνηση. Παραιτήσου»
Τι είπαν στην τηλεφωνική τους επικοινωνία -ΟΛΟΣ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ
Την ίδια ώρα οι πληροφορίες αναφέρουν λεπτομέρειες της τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Γαβριήλ Σακελλαρίδη.
Ο κ. Τσίπρας όταν ενημερώθηκε για την απουσία του βουλευτή από την ψηφοφορία, επικοινώνησε αμέσως με τον Σακελλαρίδη, ζητώντας το λόγο. Ο βουλευτής εξέφρασε στον πρωθυπουργό τις διαφωνίες του σε κάποια σημεία του πολυνομοσχεδίου, με τον πρωθυπουργό να απαντάει. «Δεν γίνεται να στηρίζεις αλά καρτ την κυβέρνηση. Παραιτήσου».
Να σημειωθεί ότι με τον τρόπο αυτό ο Πρωθυπουργός στέλνει ηχηρό μήνυμα και προς το εσωτερικό της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς αναμένεται να υπάρξουν παρόμοιες με αυτή του Σακελλαρίδη αντιδράσεις και από άλλους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Η αντιπολίτευση δεν άφησε ασχολίαστη την παραίτηση του πρώην πλέον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.
Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Γιάννης Βρούτσης τόνισε ότι «η παραίτηση Σακελλαρίδη είναι μείζον πολιτικό θέμα. Είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής σας. Το ότι από Δευτέρα με πρώτη φορά Αριστερά αρχίζουν οι μαζικοί πλειστηριασμοί. Θα έχει και ουρά η παραίτηση Σακελλαρίδη.
Επιπλέον από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ο Ανδρέας Λοβέρδος υπογράμμισε πως «απ’ ό,τι φαίνεται ο κ. Σακελλαρίδης δεν άντεξε τη στροφή και έφυγε. Δεν είναι ο μόνος. Αποδεικνύει ότι ο κυβερνητικός οπορτουνισμός δεν είναι εύκολο πράγμα. Η παραίτηση αλλάζει τα πολιτικά δεδομένα
Τέλος θέση για την παραίτηση Σακελλαρίδη πήρε και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος. «Δεν έχουμε μόνο την παραίτηση Σακελλαρίδη. Τον τιμά από προσωπική συνείδηση αλλά υπάρχει αντίφαση. Έχουμε ασταθή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Υπάρχει πρώιμη κρίση νομιμοποίησης μόλις 2 μήνες μετά τις εκλογές. Υπάρχουν θεσμικά προβλήματα. Υπάρχει η υπόθεση Πανούση. Υπάρχει πρόβλημα. Ο Τσίπρας πρέπει να κρατάει συνεκτική μια αντιφατική Κοινοβουλευτική Ομάδα. Τώρα που πρέπει να φύγουμε από τις υποσχέσεις και τα κούφια λόγια δεν υπάρχει τίποτα συγκεκριμένο».