Ξυδάκης: Δεν θα υπάρξει πολεμική κλιμάκωση Ρωσίας-Τουρκίας
Η ρωσοτουρκική διένεξη εμπλέκει την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, αλλά δεν πρόκειται να υπάρξει πολεμική κλιμάκωση, εκτίμησε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Νίκος Ξυδάκης, που υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα δεν επηρεάζεται άμεσα και επαναλαμβάνει ότι η επίσημη θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός και δημιουργία κλίματος ειρήνης.
Ο κ. Ξυδάκης, μιλώντας στο "Πρακτορείο 104,9 FM" τόνισε ότι ο πόλεμος στη Συρία εξάγει κρίση, πόνο και πρόσφυγες και επηρεάζει την καθημερινή ζωή των Ελλήνων, ενώ υπογράμμισε ότι τα πρόσφατα γεγονότα στην τουρκοσυριακή μεθόριο υπονόμευσαν το κλίμα αισιοδοξίας που είχε ξεκινήσει για τη διευθέτηση της κρίσης.
"Δεν τίθεται θέμα εξαγωγής του πολέμου και αυτό φαίνεται από την οξεία, αλλά προσεκτική στάση και της Ρωσίας και της Τουρκίας και από την πολύ προσεκτική στάση του ΝΑΤΟ", υπογράμμισε ο κ. Ξυδάκης και σε ερώτηση πώς σχολιάζει τη δήλωση Λαβρόφ, για τις μαζικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη, είπε: "όλα όσα συμβαίνουν στην περιοχή μας και στο δικό μας εναέριο χώρο, μας αφορούν. Δεν παρακάμπτουμε τίποτε, απλά κάποια πράγματα τα διαπραγματεύεσαι και τα χειρίζεσαι ως έχουν".
Τόνισε ότι στη σύνοδο κορυφής των 28 ηγετών της ΕΕ με τον πρόεδρο της Τουρκίας Τ. Ερντογάν, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, θα γίνει συζήτηση για την παρουσία και την παρέμβαση της Τουρκίας στη συριακή κρίση και υπογράμμισε ότι το θερμό επεισόδιο Ρωσίας - Τουρκίας θα βάλει τη σφραγίδα του στις συνομιλίες.
Σε ερώτηση, αν οι ηγέτες της ΕΕ εκφράζουν αντιρρήσεις για τις σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας, ο κ. Ξυδάκης αναρωτήθηκε για ποιο λόγο θα πρέπει να υπάρχει απαρέσκεια για τις διπλωματικές και εμπορικές επαφές της Ελλάδας, υπογράμμισε ότι τα ανοίγματα της ελληνικής κυβέρνησης βοηθούν και την ΕΕ. Ανέφερε μάλιστα ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα στην Άγκυρα με στόχο την εξεύρεση λύσης στο προσφυγικό.
Εξάλλου, σε ερώτηση αν η Ελλάδα θα επωφεληθεί τουριστικά από τη ρωσοτουρκική διένεξη, ο κ. Ξυδάκης είπε ότι αυτό "μένει να αποδειχτεί", χαρακτήρισε την Ελλάδα ασφαλή χώρα και υπογράμμισε ότι η Ευρώπη με την οικονομική κρίση του 2008 και τώρα με το προσφυγικό και την τρομοκρατία δέχεται μια δεινή δοκιμασία.
"Αυτό που καίει την Ευρώπη είναι το προσφυγικό, να μπορεί να συνεννοηθεί με την Τουρκία. Θα πρέπει η Ευρώπη να υποστηρίξει και το Λίβανο και την Ιορδανία γιατί από εκεί έρχονται πολύ μεγάλα κύματα προσφύγων" είπε.
Καταλήγοντας είπε ότι η Ελλάδα ποτέ δεν ήταν αντίθετη στην ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας, με την προϋπόθεση ότι όλα θα γίνουν σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις προσυμφωνημένες διαδικασίες. "Τίποτα παραπάνω, τίποτα λιγότερο" είπε ο κ. Ξυδάκης, ο οποίος ωστόσο υπενθύμισε ότι η Κύπρος έχει κάποιες εύλογες αντιρρήσεις από τη στιγμή -που όπως επισήμανε- η Τουρκία αρνείται να αναγνωρίσει την Τουρκική Δημοκρατία. "Η κυβέρνηση συμμερίζεται τις κυπριακές ενστάσεις. Δεν μπορεί να μην αναγνωρίζεται η Κυπριακή Δημοκρατία και η Ελλάδα να αδιαφορεί. Θα πρέπει αυτή η παρεξήγηση και το ιδιαίτερα δυσάρεστο γεγονός να αρθεί και με πρωτοβουλία της ΕΕ" κατέληξε.