Άγριο επεισόδιο έπειτα από τις προτάσεις Τσίπρα για ασφαλιστικό και συνταγματική αναθεώρηση
<p>Ο Τσίπρας όξυνε το κλίμα σχετικά με τις κύριες συντάξεις</p>
Ανακοινωθέν με τα σημεία σύγκλισης των πολιτικών αρχηγών στο ζήτημα του Ασφαλιστικού συντάσσεται αυτή την ώρα, καθώς έληξε η μαραθώνια συνεδρίαση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Προκόπη Παυλόπουλο, που διήρκησε πάνω από έξι ώρες (από τις 12:00 έως τις 18:30) στο Προεδρικό Μέγαρο.
Το ανακοινωθέν αναμένεται να περιλαμβάνει και τα σημεία σύγκλισης στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και του εκλογικού συστήματος, όπως αυτά διαφάνηκαν κατά τη διάρκεια της πολύωρης σύσκεψης.
Πλακιωτάκης: "Η κυβέρνηση είναι εγκλωβισμένη στη δική της πολιτική"
"Η κυβέρνηση αναζητά σωσίβιο σωτηρίας. Η Νέα Δημοκρατία δεν θα συμμετάσχει σε επικοινωνιακά τεχνάσματα", ξεκαθάρισε ο προσωρινός πρόεδρος της ΝΔ εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο, ενώ έδωσε εξηγήσεις για τη στάση που κράτησε η Νέα Δημοκρατία στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, επισημαίνοντας ότι "η κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με τα αδιέξοδα της δικής της πολιτικής".
"Η κυβέρνηση αναζητά σωσίβιο σωτηρίας. Η Νέα Δημοκρατία δεν θα συμμετάσχει σε επικοινωνιακά τεχνάσματα", τόνισε ο κ. Πλακιωτάκης προσθέτοντας ότι η Βουλή είναι ο μοναδικός χώρος όπου συζητούνται όλα.
Για τον εκλογικό νόμο είπε ότι "δεν είναι ζήτημα πρώτης προτεραιότητας", ενώ για το προσφυγικό τόνισε ότι η διαφωνία της ΝΔ έγκειται στο ότι "υπάρχουν σοβαρές ευθυνες της κυβέρνησης για την αύξηση των προσφυγικών ροών".
Όσον αφροά τη δημιουργία hotspots ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι υπήρχαν αρχικώς επιφυλάξεις "αλλά από την ώρα που η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί τη δημιουργία hotspots πρέπει να προχωρήσουνε με τη συνεργσία των τοπικων κοινωνιών".
Σε ερώτηση τέλος για το αν κατά τη διάρκεια του εξάωρου συμβουλίου συνομίλησε με τους τέσσερις υποψηφίους προέδρους της ΝΔ απάντησε ότι "είχα συνομιλά μόνο με τους συνεργάτες μου όπως και οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί".
Γεννηματά: "Δεν ψηφίζουμε μείωση συντάξεων"
"Το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει περίπτωση να ψηφίσει μείωση συντάξεων", δήλωσε η πρόεδρος του κόμματος Φώφη Γεννηματά, εξερχόμενη του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.
"Πιστεύω στον διάλογο και την πολιτική συνεννόηση. Όμως, αυτός ο διάλογος απαιτεί σοβαρότητα, συνέπεια και αξιοπιστία. Συνεργοί σε τακτικισμούς και επικοινωνιακά κόλπα δε θα γίνουμε. Δεν έγιναν αποδεκτές οι προτάσεις του πρωθυπουργού για τις επιτροπές, που οδηγούσαν σε παράκαμψη της Βουλής. Θεωρούμε ότι χρειάζεται συνταγματική αναθεώρηση. Η κυβέρνηση δεν έχει παρά να ξεκινήσει τις διαδικασίες. Εάν δε μπορεί να χειριστεί ο κ. Τσίπρας το θέμα του προσφυγικού ας μας το πει", τόνισε η κα. Γεννηματά.
Λεβέντης: "Έχουν υπογράψει ήδη 40% μειώσεις συντάξεων"
"Ζητήσαμε οικουμενική κυβέρνηση, αλλά ο κ. Τσίπρας μου έδωσε την αίσθηση ότι δεν το σκέφτεται", ανέφερε στις δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης.
"Επιμένει σε έναν τρόπο διακυβέρνησης με τους ΑΝΕΛ, ενώ έχουν υπογράψει ήδη 40% μειώσεις συντάξεων", συνέχισε ο κ. Λεβέντης.
Παράλληλα εκτίμησε ότι ο πρωθυπουργός "στο μυαλό του ήθελε να χρησιμοποιήσει το προσφυγικό για να πετύχει χαλάρωση της πολιτικής των δανειστών για το ασφαλιστικό γιατί ξέρει ότι έτσι όπως είναι δεν θα ψηφιστεί".
Σύμφωνα με τον κ. Λεβέντη, ο κ. Τσίπρας σκέφτηκε: "Σας τα δίνω όλα στο προσφυγικό, κάντε υποχωρήσεις στο ασφαλιστικό. Οι ξένοι δεν θα το περάσουν γιατί έχουν κουραστεί… Δεν αντέχουν άλλη υποκρισία και ψέματα… Δεν θα δώσουν άλλη πίστωση χρόνου", είπε ο κ. Λεβέντης.
Κληθείς να σχολιάσει τη στάση των υπόλοιπων κομμάτων, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων είπε πως "τα άλλα κόμματα δεν υπήρχαν. Ο Πλακιωτάκης το μόνο που έλεγε είναι ότι πρέπει να υπάρχει ισχυρή κυβέρνηση… ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι άλλ’ αντ' άλλων".
"Χρειαζόμαστε έναν πρωθυπουργό πιο Ευρωπαίο από ποτέ", τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Λεβέντης.
Παράλληλα εξαπέλυσε πυρά προς τα υπόλοιπα κόμματα, λέγοντας πως πιστεύουν ότι με το να δείξουν πως είναι αντιμνημονιακοί "ανεβαίνουν οι μετοχές του στον λαό, ενώ όλοι ψήφισαν τα μέτρα. Όλοι το κάνουν για ψηφοθηρία".
Θεοδωράκης: "Ο Τσίπρας παραδέχτηκε την ευθύνη της αριστεράς για το ασφαλιστικό"
"Ο δρόμος που τραβάει είναι λάθος και το επισήμανα στον κύριο Τσίπρα, οποίος παραδέχτηκε την ευθύνη της αριστεράς για το ασφαλιστικό", είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου μετά το πέρας του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.
Πρόσθεσε, πάντως, ότι με πρότασή του, έγινε από όλους - πλην ΝΔ - δεκτό το αίτημα για πιο αναλογικό εκλογικό σύστημα από την παρούσα Βουλή. Επίσης, είπε ότι συμφωνήθηκε ένα κείμενο με το οποίο ζητείται βοήθεια από την ΕΕ, στη βάση της ασφάλειας και της αλληλεγγύης, ενώ επανέλαβε ότι το Ποτάμι δεν προτίθεται να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ενώ είπε ότι αυτό που χρειάζεται είναι μια "κυβέρνηση Εθνικής Ελλάδος".
Καμμένος: "Αλλαγή του εκλογικού νόμου προς το αναλογικότερο"
Ο πρόέδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, δήλωσε πως "η Νέα Δημοκρατία ήταν αυτή η οποία διαφώνησε, τόσο στο ζήτημα του προσφυγικού, όσο και σε αυτό της συνταγματικής αναθεώρησης και αλλαγής του εκλογικού νόμου, ενώ στο ασφαλιστικό φαίνεται ότι οι διαφωνίες ήταν πιο σοβαρές".
Ο κ. Καμμένος, εξερχόμενος από τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ανέφερε ότι στο μεταναστευτικό οι αρχηγοί συμφώνησαν ότι πρόκειται για ένα θέμα διεθνές, και η Ελλάδα πρέπει να ζητήσει την οικονομική ενίσχυση της ΕΕ. Επίσης, "ξεκαθαρίσαμε ότι δεν τίθεται θέμα κοινών περιπολιών με την Τουρκία, ενώ η Frontex θα παραμείνει ως δύναμη επιφυλακής".
Για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, οι πολιτικοί αρχηγοί, σύμφωνα με τον κ. Καμμένο, συμφώνησαν ότι η Βουλή πρέπει να προχωρήσει στην αλλαγή του εκλογικού νόμου προς το αναλογικότερο, ενώ πρέπει να προωθηθεί και ο νόμος περί της ευθύνης των υπουργών.
Για το φλέγον ζήτημα του ασφαλιστικού, ο κ. Καμμένος επεσήμανε πως ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν συμφώνησαν σε κοινό ανακοινωθέν, ενώ πρότεινε ειδική επιτροπή να διεξαγάγει έρευνα για τα αποτελέσματα του PSI και τους εμπλεκόμενους.
Σε κακό κλίμα διεξήχθη η συνάντηση
Να δημιουργηθούν δύο διακομματικές επιτροπές που θα επεξεργαστούν το ασφαλιστικό και την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση έχει προτείνει σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τους πολιτικούς αρχηγούς κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης υπό τον Π.τ.Δ. Προκόπη Παυλόπουλο, που είχει ξεκινήσει από τις δώδεκα το μεσημέρι.
Ο κ. Τσίπρας είχει προτείνει σε κάθε κόμμα να ορίσει έναν εκπρόσωπο για κάθε επιτροπή, προκειμένου να εξειδικευτούν οι προτάσεις. Μόλις κατέθεσε τις θέσεις του ο πρωθυπουργός, ζητήθηκε ένα μικρό διάλειμμα για να διαβουλευτούν οι πολιτικοί αρχηγοί με τους συνεργάτες τους που περίμεναν στον προθάλαμο, και μετά από λίγα λεπτά συνεχίστηκε και πάλι η σύσκεψη.
Μετά τη διακοπή, ο προσωρινός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είπε σε όλα "όχι", όπως και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά. Από την πλευρά του, ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε όχι στο ασφαλιστικό, αλλά όσον αφορά τα συνταγματικά πρότεινε τη θεσμοθέτηση νέου εκλογικού νόμου το 2016.
Όσον αφορά τις θέσεις με τις οποίες προσήλθαν στο Προεδρικό Μέγαρο οι πολιτικοί αρχηγοί, ο κ. Πλακιωτάκης από τη Ν.Δ. πήγε μόνο για να ακούσει τα όσα θα ειπωθούν και ακολούθως να διαβουλευτεί με τους υποψηφίους προέδρους του κόμματος.
Το ΠΑΣΟΚ παραπέμπει στην επιστολή που εστάλη χθες από την πρόεδρο του κόμματος κ. Φώφη Γεννηματά προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στις σχετικές ανακοινώσεις. Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό, οι ίδιες πηγές σημειώνουν «πως ό,τι πρόβλημα έχει προκύψει, έχει τη σφραγίδα του ΣΥΡΙΖΑ και της 10μηνης διακυβέρνησής του. Το θέμα θα πρέπει να συζητηθεί στη Βουλή και κακώς άνοιξε η συζήτηση αυτή με διαρροές».
Από την πλευρά της ‘Ενωσης Κεντρώων γίνεται λόγος για σημαντική ημέρα, καθώς δίνεται η δυνατότητα να εκφραστούν οι θέσεις του κόμματος ενώπιον των πολιτικών αρχηγών. «Η χώρα διέρχεται μια δύσκολη κατάσταση και χρειάζεται η ελάχιστη συνεννόηση» σημειώθηκε. Παράλληλα, οι ίδιες πηγές διέψευσαν σενάρια περί προσχώρησης της Ένωσης Κεντρώων σε κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ.
Το κόμμα του κ. Λεβέντη τάχθηκε υπέρ μιας οικουμενικής κυβέρνησης με τη συμμετοχή της Νέας Δημοκρατίας, αποτελούμενης από τεχνοκράτες. Επέμειναν στις προεκλογικές τους θέσεις και τα εννέα σημεία που έχει θέσει ο πρόεδρος του κόμματος, δηλώνοντας παράλληλα ανοιχτοί σε διάλογο. Το δε "Ποτάμι" και ο Σταύρος Θεοδωράκης, προσήλθαν στη σύσκεψη με αρκετές επιφυλάξεις.
Ο Τσίπρας όξυνε το κλίμα σχετικά με τις κύριες συντάξεις
Στο τραπέζι των συζητήσεων ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς - στη συνεδρίαση που βρίσκεται σε εξέλιξη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας - τέθηκε και το ζήτημα των συντάξεων.
Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, όξυνε ακόμη περισσότερο τα πνεύματα, στο ήδη άσχημο κλίμα που επικρατεί στη συνεδρίαση, όταν ζήτησε από τους πολιτικούς αρχηγούς την έκδοση ενός κοινού ανακοινωθέντος, σχετικά με τις κύριες συντάξεις, προκειμένου να πετύχει τη μη περαιτέρω περικοπή τους, κατά την επικείμενη διαπραγμάτευση με την Τρόικα.
Σύσσωμη η αντιπολίτευση αρνήθηκε την πρόταση του κ. Τσίπρα, επιδίδοντάς του τις αποκλειστικές πολιτικές ευθύνες για τις συνεχόμενες μειώσεις στο φλέγον θέμα του συνταξιοδοτικού το τελευταίο διάστημα.
Ο πρωθυπουργός με τη σειρά του απάντησε σε ιδιαίτερα έντονο ύφος, ισχυρίζοντας πως οι μειώσεις ξεκίνησαν να εφαρμόζονται από τον καιρό που κυβερνούσε το ΠΑΣΟΚ.
Πέρα από τις κύριες συντάξεις όμως, στη συζήτηση έπεσε και το θέμα εκλογικού νόμου, για το οποίο επιφυλάχτηκε ο κ. Πλακιωτάκης.