Σε κατηγορηματική διάψευση δημοσιευμάτων που ήθελαν το όνομα του Κωνσταντίνου Καραμανλή να βρίσκεται σε λίστα με Έλληνες που συνεργάστηκαν με τον Ναζί εγκληματία πολέμου Μαξ Μέρτεν στην εξόντωση των Εβραίων της Θεσσαλονίκης. Το θέμα έφτασε στη Βουλή έπειτα από ερώτηση του Νίκου Νικολόπουλου ο οποίος έπειτα από τα σχετικά δημοσιεύματα στο διαδίκτυο κάλεσε το Υπουργείο Εξωτερικών να απαντήσει αν έχει ερευνήσει τη γνησιότητα των επίμαχων εγγράφων και να αποκαταστήσει την ιστορική αλήθεια.

Η απάντηση του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά έφτασε πριν από λίγες ημέρες στη Βουλή και σύμφωνα με αυτή : «από έρευνα στους φακέλους της υπόθεσης εξαιτίας αυξημένου ενδιαφέροντος της χώρας μας για τον συγκεκριμένο εγκληματία πολέμου, ο οποίος είχε ανάμειξη στον εκτοπισμό και την εξόντωση της ισραηλιτικής κοινότητας Θεσσαλονίκης, ουδέν προέκυψε αναφορικά με τους ισχυρισμούς περί εμπλοκής του Κωνσταντίνου Καραμανλή στο ζήτημα».

Παράλληλα ο κ. Κοτζιάς ενημερώνει πως από τη στιγμή που το σύνολο φακέλων και εγγράφων της περιόδου έχει προ πολλού απελευθερωθεί και καταστεί αντικείμενο δημόσιας έρευνας το Υπουργείο Εξωτερικών ούτε την ευθύνη φέρει για ισχυρισμούς που εμπεριέχονται σε δημοσιεύματα, ούτε υποχρεούται να διασταυρώνει πληροφορίες και δη αμφιβόλου γνησιότητας.

Δείτε περισσότερα εδώ και εδώ