Αβραμόπουλος: "Το προσφυγικό και η τρομοκρατία πρέπει να φέρουν τα κράτη πιο κοντά"
<p>Κάλεσμα για ενότητα από τον Επίτροπο Μετανάστευσης </p>
Τον κώδωνα του κινδύνου για αυξανόμενη επιστροφή στους εθνικισμούς, καθώς επίσης και άνοδο της ξενοφοβίας και του λαϊκισμού στην Ευρώπη με αφορμή την προσφυγική κρίση και τις μεταναστευτικές ροές αλλά και την τρομοκρατική απειλή, έκρουσε σήμερα από το Σεράγεβο ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημητρης Αβραμόπουλος.
«Κάτι τέτοιο θέτει σε αμφισβήτηση το κοινό μας ευρωπαϊκό όραμα όσο και την ιδέα μιας Ευρώπης χωρίς αποκλεισμούς», τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Προεδρεύοντα του Συμβουλίου και Υπουργό Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Λουξεμβούργου κ. Ζαν Άσελμπορν και τον Υπουργό Ασφάλειας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης κ. Ντράγκαν Μέκτιτς, στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων.
«Αντί για τέτοιου είδους αντιδράσεις, έχω την πεποίθηση πως θα έπρεπε να χρησιμοποιούμε αυτές τις προκλήσεις, την προσφυγική κρίση, τις μεταναστευτικές ροές και την τρομοκρατική απειλή, δηλαδή, ως καταλύτη προς επανεξέταση και ενδυνάμωση των σχέσεων μας-τόσο των σχέσεων μεταξύ των κρατών μελών, όσο και των σχέσεων μας με τα Δυτικά Βαλκάνια, και να φέρουμε τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων πιο κοντά στην ΕΕ. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Πρέπει να εμβαθύνουμε την ενότητα, τη συνεργασία και τον συντονισμό μας», πρόσθεσε σε άλλο σημείο.
Για τις προσφυγικές ροές κατά μήκος της διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων ο κ.Άβραμόπουλος είπε πως «συμφωνήσαμε όλοι ότι χρειάζεται να επιβραδύνουμε τις ροές και να προσφέρουμε ένα καλύτερο καταφύγιο σε όλους, ιδίως κάτω από αυτές τις καιρικές συνθήκες, ενημερώνοντας παράλληλα όλες τις γείτονες χώρες σε διαρκή βάση και με τον κατάλληλο τρόπο» ενώ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας ανέφερε πως «εγκρίθηκε ολοκληρωμένο σχέδιο για δράση της πρωτοβουλίας ενάντια στην τρομοκρατία μεταξύ ΕΕ και Δυτικών Βαλκανίων ώστε να ανταποκριθούμε μόνο με συλλογικό τρόπο σε αυτήν την απειλή».
Μεταξύ άλλων συζητήθηκαν στην σύνοδο το θέμα των πυροβόλων όπλων άλλα και των ταξιδιών των πολιτών των Δυτικών Βαλκανίων χωρίς βίζα στην ΕΕ.
Για τα πυροβόλα όπλα είπε: «έχουμε ήδη ένα Σχέδιο Δράσης με την Ανατολική και τη Δυτική Ευρώπη για το διάστημα 2015-2019 σχετικά με την παράνομη διακίνηση όπλων. Επιπλέον, υιοθετήσαμε την περασμένη βδομάδα ένα σχέδιο Δράσης σχετικά με την παράνομη διακίνηση και χρήση πυροβόλων όπλων τόσο εντός όσο και εκτός ΕΕ», ενώ για το θέμα της βίζας τόνισε: «Κανένα κράτος-μέλος της ΕΕ δεν έχει αιτηθεί την ενεργοποίηση της ρήτρας αναστολής. Ωστόσο οι αριθμοί των αιτήσεων ασύλου από πολίτες των Δυτικών Βαλκανίων είναι αρκετά υψηλοί και πρέπει σε κάθε περίπτωση να μειωθούν εάν επιθυμούμε να διατηρήσουμε τη διαδικασία ταξιδιών χωρίς θεώρηση».