Σημαντικές τόσο για την ανάπτυξη εμπιστοσύνης όσο και επειδή οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή απαιτούν τακτικό συντονισμό και συνεργασία, χαρακτηρίζει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την Τριμερή Συνάντηση Κορυφής που έγινε στην Αθήνα ανάμεσα στην Ελλάδα, την Αίγυπτο και την Κύπρο, με συνέντευξη που δημοσιεύει η αιγυπτιακή εφημερίδα Al Ahram, σήμερα Σάββατο στο κύριο θέμα της στην πρώτη σελίδα.

Τίτλος του πρωτοσέλιδου δημοσιεύματος είναι: «Ελλάδα και Αίγυπτος: Συνεργασία για την αντιμετώπιση των απειλών - Η ενέργεια αποτελεί πεδίο συνεργασίας και όχι αντιπαράθεσης - Συμφωνήσαμε με τον Σίσι την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μας - Η συνεργασία μας δεν στρέφεται εναντίον τρίτου - Η Ε.Ε. πρέπει να στηρίξει την Αίγυπτο».

Η συνέντευξη δόθηκε στην Αθήνα, μετά το τέλος της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι στην Αθήνα και την ολοκλήρωση της Τριμερούς Συνάντησης των ηγετών Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου.

Ο πρωθυπουργός αναφέρεται σε όλα τα θέματα που απασχόλησαν την Τριμερή Συνάντηση, όπως η ανάγκη για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, η ίδρυση του Παλαιστινιακού Κράτους, αλλά και οι πρωτοβουλίες για ειρήνη, συμφιλίωση και δημοκρατία στη Συρία, τη Λιβύη και την Υεμένη και για αποτελεσματική αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, καθώς και για την εξεύρεση μιας ολοκληρωμένης και ανθρώπινης προσέγγισης στην αντιμετώπιση του προσφυγικού. Ειδική αναφορά κάνει ο πρωθυπουργός στις οικονομικές και ενεργειακές σχέσεις, καθώς και στην επιτάχυνση της διαδικασίας οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

Εξοχότατε κ. πρωθυπουργέ, ποια είναι τα κύρια θέματα που θα συζητήσετε κατά τη διμερή συνάντησή σας με τον Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, δεδομένου ότι αυτή είναι η τέταρτη συνάντηση μεταξύ σας σε λιγότερο από δύο χρόνια; Ποια είναι τα κύρια ζητήματα που θα τεθούν στις συζητήσεις σας με τον Πρόεδρο Σίσι και στην τριμερή Σύνοδο Κορυφής, που θα πραγματοποιήσετε με τους προέδρους της Κύπρου και Αιγύπτου; Ποια κύρια σημεία θα συζητηθούν σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής και ποιες οι προοπτικές συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών στην επόμενη φάση, υπό το πρίσμα των συνθηκών της περιοχής και των απειλών που περικυκλώνουν τις τρεις χώρες;

«Θεωρώ ότι και οι τρεις συναντήσεις που είχα ως τώρα με τον κ. Πρόεδρο ήταν σημαντικές, τόσο για την ανάπτυξη εμπιστοσύνης, όσο και επειδή οι εξελίξεις στην περιοχή μας είναι ραγδαίες και απαιτούν από στενούς εταίρους όπως είναι οι δύο χώρες μας, τακτικό συντονισμό και ανταλλαγή απόψεων. Τόσο κατά την επικείμενη διμερή μας συνάντηση, όσο και κατά την τριμερή μας συνάντηση με την Κύπρο, θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για τις περιφερειακές εξελίξεις: Για μια δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού επί τη βάσει των αποφάσεων του ΟΗΕ, για την ανάγκη να ιδρυθεί Παλαιστινιακό κράτος επί τη βάσει των συνόρων του 1967 - με πρωτεύουσα τα Ανατολικά Ιεροσόλυμα - και να σταματήσει ο κύκλος βίας στην περιοχή, για τις διεθνείς πρωτοβουλίες για ειρήνη, συμφιλίωση και δημοκρατία στη Συρία, τη Λιβύη και την Υεμένη και για αποτελεσματική αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, καθώς και για την εξεύρεση μιας ολοκληρωμένης και ανθρώπινης προσέγγισης στην αντιμετώπιση του προσφυγικού. Ασφαλώς, θα συζητήσουμε και για την ενίσχυση της ήδη σημαντικής συνεργασίας μας σε διεθνείς οργανισμούς για την αντιμετώπιση των ανωτέρω προκλήσεων και προώθηση των θέσεών μας. Παράλληλα θα επικεντρωθούμε στις οικονομικές και ενεργειακές μας σχέσεις, καθώς και στην επιτάχυνση της διαδικασίας οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών. Η εξεύρεση κοιτάσματος φυσικού αερίου στο Zohr, η αξιοποίηση των κοιτασμάτων της Κύπρου και της ευρύτερης περιοχής, τα σχέδια για την κατασκευή νέων αγωγών στην Ανατολική Μεσόγειο και κέντρων LNG στην Αίγυπτο, την Κύπρο και την Ελλάδα, η κατασκευή της νέας διώρυγας του Σουέζ στα εγκαίνια της οποίας είχα την χαρά να παραβρεθώ - όλες αυτές οι εξελίξεις ανοίγουν νέες δυνατότητες στους τομείς της διαλιμενικής συνεργασίας, των θαλάσσιων μεταφορών, των επενδύσεων στον τομέα των υποδομών. Η Ελλάδα, η Αίγυπτος και η Κύπρος αποτελούν πυλώνα σταθερότητας για την περιοχή. Η συνεργασία των χωρών μας έχει ιδιαίτερη σημασία κατά την παρούσα περίοδο που εξερχόμαστε, σταδιακά, από τις διαφορετικής φύσης κρίσεις που αντιμετωπίζουμε».

Πώς εξελίσσεται στην παρούσα φάση, ο συντονισμός ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση το θέμα των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρωπαϊκή Ήπειρο;

«Τους τελευταίους μήνες πάνω από 800.000 πρόσφυγες (κυρίως από την Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν) και μετανάστες έχουν εισέλθει στην Ελλάδα από τα σύνορα με την Τουρκία, προκειμένου να εγκατασταθούν στην Δυτική Ευρώπη. Ξέρουμε πολύ καλά ότι μεγάλο μέρος αυτού του κόσμου προσπαθεί να διαφύγει από τη βαρβαρότητα του πολέμου: Των βομβών βαρελιών και της τρομοκρατίας. Γι αυτό, ο ελληνικός λαός - παρά τις τεράστιες οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει- δείχνει καθημερινά τη φιλοξενία του στην υποδοχή προσφύγων. Παράλληλα, οι Ελληνικές Αρχές - με τεράστια αυταπάρνηση - έχουν σώσει δεκάδες χιλιάδες ζωές ανθρώπων στη θάλασσα. Δυστυχώς υπάρχουν ευρωπαϊκοί κύκλοι που παροτρύνουν τη χώρα μας να απωθήσει πρόσφυγες στη θάλασσα ρισκάροντας ακόμα περισσότερο τη ζωή τους, ή που στήνουν φράχτες για να αποκλείσουν αυτούς τους ανθρώπους, αρνούμενοι να φιλοξενήσουν έστω και μία οικογένεια. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να λειτουργήσει ποτέ με αυτόν τον τρόπο. Συνεργαζόμαστε στενά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και άλλους διεθνείς οργανισμούς για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου και την εφαρμογή όλων των απαραίτητων ελέγχων ασφαλείας και ταυτοποίησης. Παράλληλα, προωθούμε τη στενότερη συνεργασία με την Άγκυρα - σε ευρωπαϊκό και διμερές επίπεδο - για την εξάρθρωση των δικτύων διακινητών που εκμεταλλεύονται τους πρόσφυγες ρισκάροντας τη ζωή τους και για τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού και ασφαλούς μηχανισμού νόμιμης επανεγκατάστασης προσφύγων στην Ευρώπη από την Τουρκία. Δυστυχώς, για τους οικονομικούς μετανάστες δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα εκτός από την επιστροφή και γι’ αυτό αυξάνουμε ολοένα και περισσότερο τις πτήσεις επιστροφών αυτών των ανθρώπων στις χώρες προέλευσης τους».

Θεωρείτε ότι η Δύση έχει ευθύνες για την κατάσταση στην περιοχή; Πώς βλέπετε τις σχέσεις ΕΕ-Αιγύπτου;

«Ξέρουμε τα λάθη που έχουν κάνει, δυτικές και άλλες δυνάμεις, τα οποία έχουν συμβάλει στο να οδηγηθεί η ευρύτερη περιοχή σε αυτήν την κατάσταση. Αυτά τα λάθη δεν πρέπει να επαναληφθούν. Η Ελλάδα αποτελεί ευρωπαϊκή και μεσογειακή χώρα, που συμμετέχει ενεργά σε διεθνείς οργανισμούς, με γνώση της περιοχής μας και παραδοσιακές σχέσεις με τους λαούς της. Γι' αυτόν τον λόγο αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στον ευρωμεσογειακό διάλογο και στην ανάπτυξη της αμοιβαία επωφελούς σχέσης ΕΕ-Αιγύπτου. H EE πρέπει να υποστηρίξει ουσιαστικά την Αίγυπτο στην τεράστια προσπάθεια που καταβάλλει, τόσο για την εξασφάλιση της σταθερότητας και ασφάλειας της περιοχής, όσο και για την προώθηση περαιτέρω μεταρρυθμίσεων προς όφελος της κοινωνίας».

Πρόκειται να προχωρήσετε σε οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών σε διμερές ή τριμερές επίπεδο; Τι αντιδράσεις περιμένετε από την Τουρκία;

«Έχουμε συμφωνήσει να επιταχύνουμε την οριοθέτηση των παρακείμενων θαλασσίων ζωνών μας, όπου αυτό είναι δυνατόν και επί τη βάση του διεθνούς δικαίου. Η πρωτοβουλία αυτή δεν στρέφεται εναντίον τρίτων. Αντιθέτως αποτελεί πρόσκληση στις χώρες της περιοχής μας για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών επί τη βάση του διεθνούς δικαίου. Η Ενέργεια πρέπει να αποτελεί πεδίο συνεργασίας κι όχι σύγκρουσης στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ