«Το ασφαλιστικό είναι η μητέρα των μαχών»
<p>Ασπίδα τους πολίτες θα προτάξει η κυβέρνηση απέναντι στις πιέσεις των δανειστών. –Τέλος και από το κόμμα στα σενάρια Οικουμενικής κυβέρνησης</p>
Της Ελένης Καλογεροπούλου
Πριν ακόμα κλείσει το πακέτο με τα προαπαιτούμενα προκειμένου να εκταμιευθεί το 1 δισεκατομμύριο ευρώ, κορυφώνεται η συζήτηση για το ασφαλιστικό με τον πρωθυπουργό να χαρακτηρίζει την ψήφιση του «Μητέρα των μαχών» . Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας με τους βουλευτές του κόμματος του έστειλε μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι η κυβέρνηση " δεν πρόκειται να κόψει τις συντάξεις» επισημαίνοντας μάλιστα πως η ελληνική κυβέρνηση έχει επαρκή επιχειρήματα να πείσει την άλλη πλευρά αλλά αν χρειαστεί, ο ΣΥΡΙΖΑ θα υψώσει, μαζί με τον λαό, ασπίδα προστασίας του ασφαλιστικού συστήματος.
Κατά γενική ομολογία τον Ιανουάριο η κυβέρνηση θα κληθεί να περάσει τον μεγάλο κάβο, την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού προκειμένου στην συνέχεια να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος. Όμως μέχρι τότε ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί ότι μπορεί να έχουν συμβεί πολλά. Γι αυτό άλλωστε προειδοποίησε τους βουλευτές ότι θα πρέπει να αναμένουν ένταση των αντι-κυβερνητικών επιθέσεων το επόμενο διάστημα με αφορμή τη διευθέτηση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου.
Τις τελευταίες ώρες πάντως υπάρχει έντονη φημολογία ότι αμέσως μετά την εκλογή του νέου προέδρου στην ΝΔ δεν αποκλείεται το θέμα να ξεμπλοκάρει και να μην χρειαστεί νομοθετική ρύθμιση για το ΕΣΡ.
Χθες πάντως κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ έγινε ξεκάθαρο ότι στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει άγχος και αγωνιά για τις αντιδράσεις της κοινωνίας .
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην εισήγηση της η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι είναι αναγκαία , «η αναδιάταξη των κοινωνικών συμμαχιών και η διαμόρφωση ενός ισχυρού μετώπου των κοινωνικών δυνάμεων για την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος, την κοινωνική και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας καλώντας τα στελέχη, τα μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ να στρατευθούν προς αυτή την κατεύθυνση.
Στο κείμενο εξαπολύεται ταυτοχρόνως επίθεση κατά Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού, γιατί «επιδίδονται σε φτηνή και λαϊκιστική αντιπολίτευση, που δεν κρύβει την πρόσδεσή της στο νεοφιλελεύθερο άρμα και την προσπάθεια εξυπηρέτησης συγκεκριμένων συμφερόντων της ολιγαρχίας και της διαπλοκής. Δεν στηρίζουν την κυβέρνηση στις διαπραγματευτικές της προσπάθειες, αρνούνται να αντιταχθούν στις επιδιώξεις ακραίων κύκλων της Ε.Ε. που θέλουν η χώρα μας να είναι αποικία χρέους των δανειστών».
«Το αδιέξοδο που παρατηρείται στη Ν.Δ.-αναφέρεται στο κείμενι-, ακόμα και στην εκλογή προέδρου της, είναι στρατηγικό και αφορά στη μνημονιακή πολιτική που εφάρμοσε και συνεχίζει να υποστηρίζει, αλλά και στην ενδυνάμωση της ακροδεξιάς ρητορείας στο εσωτερικό της. Το δε ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να αποτελεί συμπληρωματικό κόμμα της Ν.Δ., που αδυνατεί να αντιληφθεί ότι η νεοφιλελεύθερη μετάλλαξή του το απέκοψε από τις κοινωνικές του συμμαχίες. Το δε Ποτάμι ακροβατεί ανάμεσα στον νεοφιλελευθερισμό και τον λαϊκισμό».
Τέλος ασκείται κριτική σε Ένωση Κεντρώων («οι πολιτικές της θέσεις συνιστούν δημαγωγικό συνονθύλευμα») και ΚΚΕ («αδυνατεί να κατανοήσει ποια είναι η κυρίαρχη σύγκρουση στην κοινωνία») και επαναλαμβάνεται ότι τα σενάρια περί οικουμενικών κυβερνήσεων έπεσαν στο κενό.
Εκφράζεται επίσης η ανησυχία του ΣΥΡΙΖΑ για την άνοδο των δυνάμεων της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη, με την επισήμανση ότι όπου η Αριστερά δεν έχει λόγο, η Ακροδεξιά έχει λόγο.