Το μεγάλο ρίσκο του Τσίπρα με την αναγνώριση της Παλαιστίνης
<p>Η κυβέρνηση αναγνωρίζει την Παλαιστίνη, ενώ η ελληνική στάση στην περίπτωση έντονης αντίδρασης από το Ισραήλ είναι άγνωστη</p>
Για τις 22 του μηνός ετοιμάζουν η κυβέρνηση και ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, το ψήφισμα για την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους από το ελληνικό Κοινοβούλιο, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το «Secret». Η εξέλιξη αυτή ωστόσο προκαλεί πολλά ερωτήματα, από τη στιγμή που επιλέγεται ως χρόνος εκδήλωσης της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων και η στιγμή που η αξιωματική αντιπολίτευση παραμένει ακέφαλη.
«Η πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα, που αποφασίστηκε μετά την επίσκεψή του στο Ισραήλ και τις αγκαλιές με τον Νετανιάχου), αφορά στο εσωτερικό του κόμματός του, όχι στη χώρα. Αν αφορούσε στη χώρα, δεν θα επέλεγε το συγκεκριμένο timing, ούτε θα προχωρούσε σε μια κίνηση που θα θεωρηθεί, και θα είναι, μονομερής απέναντι στο κράτος του Ισραήλ, άρα θα προκαλέσει από έντονες έως… πολύ έντονες αντιδράσεις», αναφέρουν πρόσωπα που γνωρίζουν καλά τα παρασκήνια του Μεγάρου Μαξίμου.
Το Ισραήλ δεν έχει δώσει μέχρι στιγμής καμία απολύτως ένδειξη για το αν έλαβε ή όχι γνώση των προθέσεων της ελληνικής κυβέρνησης. Περιμένει, προφανώς, την επίσημη ανακοίνωση. Ωστόσο, σε ανάλογη κίνηση του ισπανικού Κοινοβουλίου, οι αντιδράσεις ήταν εξαιρετικά έντονες και έμπρακτες από την πλευρά του.
Επίσης, υπάρχει ένα άλλο ερώτημα: Τι θα κάνουν οι Ανεξάρτητοι Ελληνες και ειδικότερα ο κ. Πάνος Καμμένος, ο οποίος διατηρεί και ως υπουργός Εθνικής Αμυνας ανοιχτή γραμμή με το Τελ Αβίβ και έχει επενδύσει πάρα πολλά στη συμμαχία που σχηματίστηκε μετά τη ρήξη Τουρκίας-Ισραήλ; Θα υπερψηφίσουν οι βουλευτές του; Και στην περίπτωση που υπάρξουν έντονες αντιδράσεις, τι θα γίνει με τις συμφωνίες που τρέχουν και έχουν κριθεί εξαιρετικά επωφελείς για τη χώρα μας, όπως αυτή της διάσωσης της ΕΑΒ;
Σημειώνεται πως παραδοσιακά η Ελλάδα είναι υπέρ της δημιουργίας ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους και της επίλυσης του προβλήματος, της επίτευξης δηλαδή συμφωνίας ειρήνευσης. Αυτή ήταν και παραμένει η εθνική μας γραμμή και δεν αλλάζει. Ωστόσο, η αναγνώριση ενός κράτους που, ως γνωστόν, δεν αποδέχεται την ύπαρξη του Ισραήλ δημιουργεί άλλα δεδομένα στις ελληνοϊσραηλινές σχέσεις.