Σε άρθρο του με τίτλο «Το ασφαλιστικό ζήτημα ως επιτομή του ελληνικού ζητήματος» στον ekyklos.gr, ο Ευάγγελος Βενιζέλος εντοπίζει τα κενά, τις παραλείψεις, τα νομικά και συνταγματικά προβλήματα του σχεδίου Κατρούγκαλου. Επιπλέον, ασκεί κριτική στην κυβέρνηση επειδή, όπως επισημαίνει, η μόνη αγωνία της είναι να καταστήσει συνυπεύθυνη την αντιπολίτευση, επιχειρώντας να κρύψει τις ανακολουθίες της και τις ακραίες δημαγωγικές υποσχέσεις της.
 
«Όποιος νομίζει ότι θα κυβερνά το σχήμα Τσίπρα-Καμμένου και θα ψηφίζει στα δύσκολα η δημοκρατική αντιπολίτευση κάνει λάθος και υποτιμά την επιβάρυνση που προκαλεί στον τόπο η παρούσα κυβέρνηση» απαντά στις «καλοπροαίρετες» προσκλήσεις προς την αντιπολίτευση για συναίνεση.
 
Οι προτάσεις του κ. Βενιζέλου για το ασφαλιστικό σύστημα είναι οι εξής:

- Δημιουργία επαγγελματικών ταμείων ως τρίτου πυλώνα που μπορεί να καλύπτει τα ποσοστά αναπλήρωσης. Το σχέδιο της κυβέρνησης δεν ανοίγει καν αυτήν τη συζήτηση.
- Σεβασμός στην αναλογική ισότητα και άρα στη σχέση αποδοχών-εισφορών-παροχών που προστατεύει ουσιαστικά τον αναδιανεμητικό χαρακτήρα του συστήματος.
- Κίνητρα αποθάρρυνσης της αδήλωτης εργασίας ή της απόκρυψης του τμήματος των αποδοχών που δεν θα είναι πλέον ασφαλιστικά κρίσιμο, και όχι μόνο της μη καταβολής βεβαιωμένων εισφορών.
- Αξιοποίηση της σύνδεσης φορολογικής και ασφαλιστικής μεταχείρισης των επιχειρήσεων έντασης εργασίας και έντασης κεφαλαίου με φορολογικά κίνητρα για την πρώτη κατηγορία. Το σχέδιο της κυβέρνησης δεν προβλέπει τίποτα για τη σύνδεση ασφαλιστικού και φορολογικού συστήματος με την έννοια, τουλάχιστον, της ευνοϊκότερης μεταχείρισης των επιχειρήσεων έντασης εργασίας, σε σχέση με την κερδοφορία των επιχειρήσεων έντασης κεφαλαίου.
- Πρόσθετους πόρους για το σύστημα πέραν των εισφορών, μέσω της περιουσίας της γενικής κυβέρνησης στην οποία ανήκει και το δημόσιο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα.
- Μέριμνα να μην αυξηθεί το μη μισθολογικό κόστος εργασίας σε βάρος της προοπτικής δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και να μη μειωθεί το διαθέσιμο εισόδημα μισθωτών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών.