Υψηλοί τόνοι επικράτησαν στη Βουλή, μεταξύ του υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά και του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέα Λοβέρδου, κατά τη διάρκεια της συζήτησης επίκαιρης ερώτησης για τη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.
 
Την έντονη αντίδραση του κ. Παππά προκάλεσαν οι αναφορές του κ. Λοβέρδου, περί «σύμφωνο πολιτικής συμβίωσης» μεταξύ Τσίπρα- Καραμανλή ή Τσίπρα – Παυλόπουλου, στην επιλογή των νέων προσώπων που θα στελεχώσουν την ανεξάρτητη Αρχή και οι αιχμές του για πολιτική συμφωνία με εμπλοκή και του Προέδρου της Δημοκρατίας την ώρα που τις προηγούμενες ημέρες γίνονταν συνεχείς αναφορές στα πρόσωπα που προτάθηκαν και τη σχέση που έχουν με τον Κώστα Καραμανλή.
 
«Είναι ακραίο να μιλάτε για πολιτικούς γάμους και σύμφωνα συμβίωσης, όταν εσείς το δοκιμάσατε με τη ΝΔ, και μάλιστα με μία ΝΔ που είχε ακραία ατζέντα σε θέματα κοινωνικά και οικονομικά, και απέτυχε» ήταν η χαρακτηριστική απάντηση του υπουργού Επικρατείας, απορρίπτοντας κατηγορηματικά αιτιάσεις περί μη θεσμικής πολιτικής συμφωνίας. «Δεν υπάρχει καμία παρατυπία ως προς τη συγκρότηση του νέου ΕΣΡ. Αυτό που υπάρχει είναι μία διαρκής μέριμνα από πλευράς κυβερνητικής πλειοψηφίας, για να ολοκληρωθεί σύντομα και με διαφάνεια η διαδικασία. Η κυβέρνηση, προφανώς, δεν θα εκφράσει γνώμη για τη σύνθεση του ΕΣΡ. Αυτό είναι αρμοδιότητα της Βουλής», υπογράμμισε ο κ. Παππάς και πρόσθεσε: «Για τους πολιτικούς γάμους που λέτε, να σας πω ότι τα σοσιαλιστικά κόμματα στην Ευρώπη αναθεωρούν τη μέχρι πρότινος τακτική τους να παντρεύονται με πολιτικό γάμο και θρησκευτική προσήλωση τα κόμματα της Δεξιάς. Παρακολουθήστε προσεκτικά τι γίνεται στην Ισπανία και στην Πορτογαλία».
 
«Είναι δυνατό για ένα τόσο σοβαρό θέμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να έχει πρόσωπα επιλογής του στο ΕΣΡ; Αν είναι γάμος ή σύμφωνο πολιτικής συμβίωσης, είναι θεσμικά απαράδεκτο. Εμείς δεν θα κάνουμε πλιάτσικο, αλλά θα φερθούμε δημιουργικά. Αρκεί να υπάρχει πρόταση που θα είναι συγκερασμός προτάσεων και όχι μία πρόταση μη θεσμική. Θα πρέπει να υπάρξουν οι καλύτερες δυνατές διαδικασίες, ώστε η ανάδειξη των μελών του ΕΣΡ να είναι προϊόν διαφανών και έντιμων διεργασιών, και όχι πολιτικών εκβιασμών» υποστήριξε νωρίτερα ο κ. Λοβέρδος.
 
Παράλληλα, ο κ. Παππάς χαρακτήρισε άστοχες τις αναφορές του κ. Λοβέρδου περί υπερεξουσιών του υπουργού Επικρατείας ως προς τη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών, αντιτείνοντας ότι το ΕΣΡ είναι αυτό που θα τις παραχωρήσει. «Το πολεμικό κλίμα που υπήρχε για το θέμα αυτό, παραμερίστηκε την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο. Να θυμίσω ότι κατά τη διαδικασία ψήφισης του νομοσχεδίου για τις αδειοδοτήσεις των τηλεοπτικών καναλιών υπερψηφίσατε τη διαγωνιστική διαδικασία. Και εσείς συναινέσατε στην τελική διατύπωση που φέραμε για το ΕΣΡ» επεσήμανε.
 
«Το θέμα είναι πολύ κρίσιμο. Όποιος θέλει να αλλάξει το τοπίο αυτό, περνά καλά μέχρι να στηθεί το θεσμικό πλαίσιο, αλλά θα περάσει άσχημα πολύ όταν έρθει η ώρα της εφαρμογής του. Αν υπάρξει μονομερής πολιτική έκφραση στις προτάσεις, εμείς θα συγκρουστούμε» σχολίασε ο κ. Λοβέρδος.